Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 1. 2015,
19.33

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jan Pirnat

Sreda, 7. 1. 2015, 19.33

7 let, 11 mesecev

Fotograf, ki so mu napovedali, da ne bo dočakal odrasle dobe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jan Pirnat je mladenič, ki živi s fotografijo. "V fotografijah želim prikazati življenje, občasno pa tudi kakšno problematiko in jo tako posredovati ljudem," pravi.

Je pa Jan Pirnat tudi fant z neverjetno energijo in voljo. Kljub bolezni, ki mu precej kroji življenje.

"Bolezen se imenuje cistična fibroza," pojasnjuje Jan. Gre namreč za gensko bolezen, Jan je zbolel, ker so starši prenašalci genov za to bolezen, vendar je nima nihče drug v sorodstvu.

Napovedi so bile slabe, odrasle dobe naj ne bi dočakal V Sloveniji se na leto rodijo od trije do štirje ljudje s to boleznijo. Jan je bil diagnosticiran pri dveh mesecih, ko je bilo njegovo zdravstveno stanje že zelo slabo.

Takrat so mu tudi napovedali, da ne bo dočakal odrasle dobe, vendar se je medicina v tem času že zelo razvila, tako pa se podaljšuje tudi življenjska doba. Se pa Jan ob tej priložnosti zahvaljuje tudi zdravnikom, ki so ogromno dobrega naredili zanj in brez njih stanje zagotovo ne bi bilo takšno, kot je zdaj. K njegovi sedanji kondiciji pa je veliko pripomoglo tudi dejstvo, da so se mu starši zelo posvetili in je že kot otrok veliko telovadil. Kot pojasnjuje Jan, pa so največja težava pljuča, saj se zelo težko čistijo, ravno to pa je vzrok, da nekateri ne dočakajo odrasle dobe oziroma morajo že v otroštvu na presaditev pljuč.

Prav tako pa mora Jan za vsak gram maščobe vzeti zdravila, saj trebušna slinavka ne izloča encimov in maščob ne prebavi. Prizadeti pa so še jetra, črevesje, koža in sinusi.

Dan se začne in konča s terapijami "Zjutraj vstanem in imam inhalacije, dihalne vaje in fizioterapije," pove Jan. Nato sledijo običajne aktivnosti, kot so delo, šola ali pa zgolj sprehod s prijatelji. Sredi dneva mora ponoviti inhalacije, dihalne vaje in fizioterapije, prav tako zvečer.

Vmes pa poskuša biti čim bolj fizično aktiven, da ohranja telo, predvsem pljuča, v čim boljši kondiciji.

Fotografija je njegovo največje veselje Jan pravi, da se je zanimanje za fotografijo pojavilo nekje proti koncu osnovne sole. Obiskoval je srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, končuje jo letos, saj so se matura in nekaj izpitov zaradi zdravstvenih težav zavlekli.

Sicer pa izkušnje pridobiva vsak dan, fotografira ogromno stvari in tudi drugim pomaga pri fotografiranju. Najraje pa v objektiv ujame ekstremne športe, kar je zanj velik izziv. "Ko padaš s padalom in vmes fotografiraš, je to res nekaj posebnega. Takih izkušenj ne dobiš vsak dan. Ali pa ko visiš s plezalne stene in fotografiraš plezanje," pove Jan.

Velik izziv so tudi zgodbe ljudi, v fotografije se trudi ujeti občutke, čustva, zdi se mu, da je to najtežji del fotografije. Veliko pa fotografira tudi pokrajino, predvsem zato, ker ogromno časa preživi v naravi.

Ne spreglejte