Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
9.43

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

4

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet Pravni telefon hrup gradnja

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 9.43

2 meseca, 2 tedna

Hrupni sosed kar ne konča prenove stanovanja. Smo obsojeni na dolga leta hrupa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

4

pravni nasvet pravo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralec, ki živi v hiši dvojčku, ima soseda, ki mu ne uspe dokončati prenove v svojem delu stavbe. Če bo šlo tako naprej, bosta prenavljanje in s tem hrup trajala še nekaj let, je zapisal. Zanima ga, kako lahko ukrepa zoper soseda. 

Z družino stanujemo v hiši dvojčku. Pred leti se je v sosednji hiši zamenjal lastnik, ki nikakor ne zmore dokončati prenove stanovanja. Bojim se, da bomo morali prenašat hrup še nekaj let. Ali se lahko sklicujemo na zakonsko določbo, ki kot motnjo posesti določa tudi "hrup, ki nastaja ob nerazumno dolgi obnovi stanovanja z nerazumno glasnimi napravami ..."? 

Naj dodam, da ni moj cilj, da bi soseda oviral pri obnovi. Zase in družino hočem le mir. Sosed od mene potrebuje soglasje za prizidek (trenutno obnavlja notranje prostore). Ali je zakonsko mogoče doseči, da mu pogojujem soglasje s prenehanjem aktivnosti – obnove ob 17. uri? Kaj lahko storim, če se ne bo držal načrta in bo na primer prostore naredil višje in večje?

Hvala za odgovor. David. 

Spoštovani,
omenjeno civilno pravno problematiko ureja Stvarnopravni zakonik, ki določa, da mora lastnik nepremičnine pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo (prepovedana imisija). 

V konkretnem primeru gre lahko pri obnovi sosednjega stanovanja (če so izpolnjeni določeni pogoji) za prepovedano imisijo, ne more pa iti za motenje posesti sosednjega stanovanja, saj (še) ni bilo neposrednega posega vašega soseda v posest, ki jo imate na svojem stanovanju. Tako je namreč mogoče razbrati iz vprašanja bralca.

Tožba na prepoved motenja in odškodnina 

Da bi se prepovedana imisija soseda (prevelik hrup pri obnovi stanovanja) uspešno dokazala in kasneje, če ne bo mogoč medsebojni dogovor, tudi sodno uveljavljala, je treba pri pooblaščeni organizaciji naročiti meritve hrupa – če omenjene meritve hrupa pokažejo, da hrup presega mejne vrednosti, ki jih določa veljavna zakonodaja, potem bi lahko zoper soseda pri pristojnem sodišču vložili tožbo na prepoved motenja vaše lastninske pravice. Cilj takšne tožbe je, da doseže znižanje hrupa na zakonsko določeno mejno vrednost. Ob izpolnitvi določenih predpostavk bi lahko od soseda celo zahtevali povrnitev škode, ki vam je (če vam je) pri tem nastala. 

V zameno za soglasje lahko zahtevate zmanjšanje hrupa

Če sosed v postopku pridobitve gradbenega dovoljenja potrebuje vaše soglasje kot mejaša, potem imate na podlagi
veljavne zakonodaje status zainteresirane stranke (Zakon o upravnem postopku), kar pomeni, da lahko izdajo soglasja pogojujete s tem, da sosed pri obnovi svojega stanovanja raven hrupa uskladi z veljavno zakonodajo.

Če se sosed pri obnovi stanovanja ne bo držal izdanega gradbenega dovoljenja, pa morate o tem pisno obvestiti (pisna prijava)
pristojno gradbeno inšpekcijo. Ta lahko v primeru ugotovitve neskladij med dejansko gradnjo in gradnjo, ki je dovoljena na podlagi izdanega gradbenega dovoljenja, sosedu naloži takojšnjo uskladitev in ureditev stanja. Uskladitev in ureditev lahko pomenita tudi rušenje tistih delov stavbe, ki so bili zgrajeni brez ustrezne podlage v gradbenem dovoljenju.

Pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav. 

Potrebujete pravni nasvet? Vabljeni, da nam pošljete kratek opis pravne situacije z vprašanjem, na katerega bi želeli odgovor. Vaše vprašanje bomo posredovali pravniku in odgovor objavili na naši spletni strani Siol.net. Pišite nam na: Pravni nasvet.

 

 Odgovore na vprašanja bralcev pripravljajo svetovalci družbe za pravno svetovanje Pravni telefon d.o.o. Družba TSmedia d.o.o. ne odgovarja za vsebino in pravilnost pravnih nasvetov. 
Ne spreglejte