Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
27. 11. 2015,
14.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

prodaja podjetja

Petek, 27. 11. 2015, 14.19

6 let, 6 mesecev

Spletni portal, ki omogoča bližnjico do samostojne poslovne poti

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
To omogoča spletni portal BorzaPosla.si, kjer so na enem mestu zbrana podjetja, ki so na prodaj.

Bi radi začeli svojo podjetniško pot in še iščete pravo idejo? Oziroma idejo že imate, a vas skrbijo začetne poslovne težave? Pot si lahko olajšate, da preprosto kupite že utečeno podjetje.

Portal, ki omogoča bližnjico do svojega posla Ponudbo podjetij, ki se prodajajo, je mogoče preveriti na spletnem portalu BorzaPosla.si. To je portal, kjer: - lastniki podjetja, obrti, franšize ali prodorne poslovne ideje objavijo oglas o prodaji podjetja, - tisti, ki svoje začetniške poti še iščejo, pa tu lahko kupijo utečeno podjetje in si olajšajo prve podjetniške korake.

"Bistvo našega spletnega mesta je ponuditi stik med tistim, ki prodaja, in tistim, ki bi rad kupil," pojasnjuje ustanovitelj portala Tomo Senekovič.

Portal je zaživel v začetku letošnjega leta, a sama ideja je stara že pet let, ko je Senekovič na hitro postavil prvi portal prodam-podjetje.si. Takrat je namreč sam vstopal na podjetniško pot in delal na različnih podjetjih, a je imel veliko časa in volje, da bi delal še kaj novega.

"Nisem imel ideje, kaj bi delal in ker smo ljudje nagnjeni h kakšnim bližnjicam, sem razmišljal, da bi od koga, ki gre v pokoj ali iz drugih razlogov ne bo več opravljal posla, tega prevzel in peljal naprej. Tako sem postavil ta prvi portal, počasi je bilo vedno več oglasov in povpraševanja, zato smo začeli razvijati boljši in aktivnejši portal."

Kakšna podjetja in zakaj se prodajajo Na Borzi posla prodajajo le aktivna podjetja z uspešno zgodovino, "torej z utečenim poslom, in ne novo ustanovljena podjetja, kot jih prodajajo številne, tematsko sorodne spletne strani", poudarja ustanovitelj.

Prodajajo se predvsem manjša podjetja, večinoma trgovine, storitve in internetna dejavnost. V manjši meri tudi večja proizvodna podjetja. "V zadnjem času se vse več prodajajo tudi gostinske dejavnosti, saj so gostinci ugotovili, da lahko iztržijo bistveno več, če prodajo utečeno dejavnost z imenom, strankami in dobavitelji, kot če prodajo le nepremičnino," pravi Senekovič.

Za prodajo posla se večinoma odločajo, ker: - posla, ki so ga postavili na noge, ne znajo peljati naprej, ne znajo intenzivno tržiti; - posla iz fizičnega razloga ne morejo več peljati naprej (selitev, bolezen, drugi izzivi in druge dejavnosti, ki zahtevajo več časa); - zaradi dolgov ne vidijo več druge rešitve, kot da prodajo posel in s tem poplačajo dolžnike.

Tudi če se je nekdo s svojim poslom znašel v dolgovih, ni nujno, da nekomu drugemu ni uspelo, poudarja Senekovič: "Za tiste, ki ima vizijo za tak posel, je to lahko zelo poceni vstop v podjetništvo."

Od nekaj sto evrov do prek milijona Cena podjetij, ki se prodajajo na omenjenem portalu, se večinoma giblje do 20 tisoč evrov. A začnejo se lahko že pri nekaj sto evrih in se povzpnejo tudi do milijona evrov ali več.

"Konkretno se trenutno za nekaj sto evrov prodaja novičarski portal. Do nekaj tisoč evrov se da kupiti (spletne) trgovine, a višje ko gremo, redkejši so oglasi. Oglasi, vredni nekaj sto tisoč evrov, vključujejo tudi nepremičnine, trenutno se prodaja nek wellness. Najde se tudi kakšen oglas okoli milijona evrov ali več, to je kakšna proizvodna dejavnost, avtoprevozništvo ali kapitalsko intenzivna dejavnost, ki ima več nepremičnin," razlaga ustanovitelj portala.

Oddaja oglasa brezplačna, vpogled le z naročnino Oddaja oglasa je brezplačna, saj je, kot pravi Senekovič, to edini način, da ima portal dovolj vsebin. Tisti, ki pa bi želeli izkoristiti bližnjico za vstop v podjetništvo, pa morajo plačati naročnino.

Vpogled osnovnih podatkov oglasa je sicer brezplačen, medtem ko sta podroben vpis in kontakt prodajalca na voljo le naročnikom. Mesečna naročnina znaša osem evrov, a se plačuje na letni ravni, torej v enkratnem znesku 96 evrov. Kogar pa zanima le en posel, lahko plača tudi le mesečno naročnino, a v sorazmerno višjem znesku, to je 48 evrov.

Ne spreglejte