Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 10. 2015,
15.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 10. 2015, 15.42

6 let, 7 mesecev

Prvo zibelko izdelala za sina, naslednji dve že prodala v New York

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Idrijčanka Anita Česnik Mažgon je med tretjo nosečnostjo za sina izdelala prav posebno zibelko. Fantek je zibko že prerasel, hkrati pa je v poslovno priložnost prerasla tudi Anitina ideja.

Anito Česnik Mažgon smo na naši strani že predstavili, ko se je aprila podala na 64 kilometrov dolg tek po hrvaški Istri. Mama treh sinov je tudi sicer zelo aktivna, pa ne le na športnem področju – je večkratna udeleženka maratonov –, temveč tudi na ustvarjalnem.

Ročno izdeluje različne izdelke za otroke in otroške sobice, med zadnjo nosečnostjo pa si je zamislila prav poseben projekt: kvačkano zibelko. Stranice je nakvačkala iz babičinih bombažnih rjuh, dno pa je izdelano iz neobdelanega lesa. Zibelka je posebna tudi zato, ker je pritrjena na strop, zato se nežno ziblje.

Pred kratkim jo je predstavila na start-up vikendu v Novi Gorici, kjer je s svojo ekipo in idejo tudi zmagala.

Viseča zibelka, ki je z uporabo pokazala še več prednosti Ko se je sin rodil in so zibelko začeli uporabljati, je namreč Anita odkrila še njene druge prednosti, ki jih prej ni pričakovala ali načrtovala.

Malček v njej se je s premiki uspaval kar sam, spet drugič je glavico zakopal v mehko pleteno stranico, da je bil stisnjen kot v maminem trebuhu.

"Ko je imel težave s črvičenjem, smo mu vzdignili vzglavje, ko sem ga v zibko položila čez dan, pa se je zabaval s kukanjem skozi luknjice v stranici," opisuje Anita.

Dve zibelki že prodala Pozitivna izkušnja in spodbudni odzivi ljudi, ki so zibelko videli, so privedli do tega, da je zibelko predstavila na spletni tržnici Etsy. Že kmalu je prodala ne le ene, ampak dve. V New York.

"Nato sem začela razmišljati, da bi bilo škoda, če zibelki ne bi dala priložnosti, da se razvije v nekaj več," pripoveduje Idrijčanka, ki jo je podjetništvo mikalo že od nekdaj, a kot doda: "Nikoli nisem iskala podjetniške priložnosti, čakala sem, da ona najde mene. Zdaj me je, kot kaže, našla. Zdaj sem na potezi jaz, da se ji posvetim in jo poskusim uresničiti."

Na podjetniškem vikendu je ustvarjalna ideja postala poslovna priložnost Podjetniški vikend, ki so ga organizirali v novogoriškem Tehnološkem parku, je bil kot nalašč za to. Na enem mestu se je zbralo okoli 26 udeležencev ter mentorji z različnimi podjetniškimi znanji in izkušnjami.

Tam je Anita zbrane prepričala s svojo idejo, ki jo je nato brusila z dvema soudeležencema, Katarino Kogoj in Matejem Zrimškom. Ob koncu intenzivnega podjetniškega vikenda so ekipe svoje projekte predstavile pred komisijo uveljavljenih podjetnikov. Ti na koncu izberejo zmagovalno ekipo s podjetniško idejo z največjim potencialom za razvoj. Anita, Katarina in Matej so z zibelko zmagali.

Potrditev, da je ideja dobra in da ima potencial "Dobila sem potrditev, da je ideja dobra in da ima potencial, pa tudi nov zagon za naprej, da si bom upala pogumneje stopiti na pot razvoja izdelka in podjetništva," pravi Anita, ki bo pri razvoju podjetniške ideje še naprej sodelovala z ekipo iz podjetniškega vikenda.

Kako naprej? "Prvi korak je izpopolnitev zibelke, da bo res takšna, da jo bomo s ponosom pokazali svetu, sočasno pa bomo razvijali tudi zgodbo, spletno stran," pravi bodoča podjetnica. Kdo ve, morda bo slovenska viseča zibelka kmalu iskala podpornike tudi na Kickstarterju.

Ne spreglejte