Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
12. 11. 2015,
15.37

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

URI Soča rehabilitacija Tačke pomagačke

Četrtek, 12. 11. 2015, 15.37

4 leta, 3 mesece

Otroci na rehabilitaciji dobili družbo kužkov

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Otroci, ki so na rehabilitaciji na URI Soča, so dobili nov bralni kotiček, kjer jim bodo enkrat tedensko družbo delali terapevtski kužki in njihovi vodniki.

Na otroškem oddelku Univerzitetnega rehabilitacijskega centra Soča (URI Soča) so včeraj odprli nov bralni kotiček, kjer se bodo otroci na rehabilitaciji enkrat tedensko družili s terapevtskimi kužki in njihovimi vodniki iz društva Tačke pomagačke.

Gre za terapevtski program R. E. A. D., ko otrok bere psu, ki sta ga včeraj s prvo pravljico odprla Boštjan Gorenc – Pižama in osemletni deček.

Kužki za pomoč pri premagovanju učnih težav Na URI Soča so zelo veseli novega bralnega kotička in predvsem programa, ki bo otrokom koristil pri premagovanju učnih ovir.

Na URI Soča sprejemajo otroke z različnimi motnjami v razvoju, posledicami poškodb in bolezni na gibalih in živčevju s prevladujočo motnjo gibanja od rojstva do 15. leta.

"Zaradi različnih bolezni in poškodb imajo ti otroci pogosto težave pri učenju. Učenje branja je del teh težav in pričakujemo, da bo že uveljavljena metoda branja psičkom pomagala tudi našim otrokom," je povedala predstojnica otroškega oddelka Hermina Damjan, dr. med.

Zakaj je pes boljši poslušalec kot vrstniki O pozitivnih vplivih, ki jih imajo živali na otroke, govorijo številne raziskave – odpravljanje tesnobe, izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja, večja uspešnost v šoli in lažja socializacija otrok.

Pri branju je še posebej čudovit prijatelj pes, ki pomaga pri sprostitvi, pozorno posluša, ne sodi in kritizira, se smeji in dovoljuje otroku, da bere v svojem ritmu in ne vzbuja strah kot vrstniki, poudarja predsednica društva Tačke pomagačke Slavica Mrkun.

"Pri svojem delu opazimo napredek pri otrocih, ki berejo psu. Otroci postanejo boljši bralci, pozabijo na svoje omejitve pri branju, prebrano besedilo lažje razumejo in se o njem pogovarjajo. Ko se sprostijo, so tudi samozavestnejši in pozneje imajo manj težav z branjem pred vrstniki," razlaga Mrkunova.

Bralni kotiček omogočili z akcijo Živali za otroke Nov bralni kotiček in izvajanje terapije R. E. A. D. na URI Soča je sicer omogočilo podjetje Mars v okviru letošnje akcije Živali za otroke. Z zbranimi 15 tisoč evri sredstev so poleg že omenjenega omogočili tudi nakup rehabilitacijske vibracijske naprave za izboljšanje mišične moči, zmogljivosti, mase in tonusa ter komunikacijskega pripomočka za nadomestno komunikacijo.

"Pri tem so dejavno sodelovali tudi zaposleni podjetja Mars, ki so pomagali opremiti in urediti novi bralni kotiček.

Ne spreglejte