Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 11. 2015,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 4. 11. 2015, 16.21

8 let

Mladi Prekmurec želi uspešno zgodbo ustvariti z rdečimi sadeži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podiplomski študent ekonomije Dašo Gomboc svoj prosti čas že nekaj let namenja rastlinam, njegova želja pa je ustvariti blagovno znamko, s katero bi se lahko uveljavil na slovenskem trgu.

Dašo Gomboc iz okolice Murske Sobote končuje podiplomski študij ekonomije, že nekaj let pa njegov prosti čas krojijo rastline in vse, kar je povezano z njimi. Pred tremi leti je, ko je preizkusil posušene plodove jagod goji, kupil dve sadiki te nenavadne rastline, katere plodovi veljajo za superhrano. Posadil ju je na domačem vrtu in začel rastlino preučevati.

Njegova želja je združiti znanje ekonomije in ljubezen do rastlin ter "ustvariti lastno blago, s katero se bom lahko nekoč uspešno uveljavil na slovenskem trgu".

Od dveh sadik na domačem vrtu do lastnega nasada Danes njegov nasad obsega 62 sadik. Kot pravi, je trajalo kar nekaj časa, da je prišel do recepta, kako negovati in uspešno vzgojiti rastlino v okolju, kjer živi. Pomagal si je z literaturo, ki mu je bila na voljo, v veliko pomoč pa so mu bili tudi nasveti tistih, ki se z gojenjem rastlin ukvarjajo že vrsto let.

Plodovi, vedno bolj priljubljeni tudi med Slovenci Vse to so razlogi, da so jagode goji tako priljubljene med ljudmi, sploh danes, ko se trend zdrave prehrane tako strmo veča.

Kot pravi Dašo, je vzgoja sadike jagode goji preprosta in nezahtevna, zahteva pa zelo natančno in pravilno nego. Njegov nasad se nahaja na območju Suhega Vrha nad Moravskimi Toplicami, na prvi pogled se morda zdi majhen, a je po njegovem mnenju ravno dovolj velik, da na njem pridobi vse potrebno znanje in veščine za osvojitev majhnega slovenskega trga.

Eksotična rastlina, ekološko vzgojena v Sloveniji Povpraševanje po jagodah goji je zelo veliko, predvsem po posušeni različici tega drobnega sadeža. Ker mladi podjetnik uradno še ne sme predelovati svojega pridelka, je začel prodajati sveže plodove. "Njihov okus se zelo razlikuje od okusa posušenih jagod, je namreč grenkega in trpkega okusa, zato sveži plodovi niso tako priljubljeni, še posebej ne pri sladkosnedih," opaža Dašo.

Začel tako, da je prodajal od vrat do vrat Kljub temu je naletel na veliko večje zanimanje, kot je sprva pričakoval. "Menim, da zaradi tega, ker se trudim vzgajati rastline na ekološki način, na drugi strani pa mogoče zaradi domačega – slovenskega porekla plodov," pripoveduje študent, ki se je na začetku lotil prodaje od vrat do vrat, nato pa je navezal stik z nekaterimi lokalnimi prodajalci in spletnimi trgovinami zdrave prehrane.

Postopoma nadgrajuje svoj posel V prvem letu svoje podjetniške poti se posveča predvsem promoviranju dejavnosti. Želi, da ljudje spoznajo njega in njegov produkt. "Le na tak način si lahko pripravim 'teren' za naslednjo sezono in ga postopoma nadgrajujem," je odločen mladi Prekmurec, ki meni, da je dober marketing eno od najmočnejših orožij vsakega podjetnika.

Kmalu tudi sušene jagode, marmelade in žganje V prihodnji sezoni želi nasad povečati za vsaj polovico in si s tem omogočiti še večji pridelek. Upa, da mu uspe urediti vse potrebno za pridobitev eko certifikata. Razmišlja pa tudi o razširitvi zemljišča, saj potrebuje več prostora za predelavo plodov – njihovo sušenje, kuhanje marmelade, žganja in podobno.

Ne spreglejte