Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 11. 2015,
14.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Trije zimski botri dobrodelnost

Četrtek, 19. 11. 2015, 14.42

6 let, 7 mesecev

Dobrodelna zgodba, pri kateri lahko sodeluješ tudi ti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Že tretje leto zapored se lahko pridružimo akciji Trije zimski botri, pri kateri izpolnjujemo želje otrok iz socialno ogroženih družin in jim polepšamo praznične dni.

Dragi dedek Mraz ... prosim za skodelico za čaj.

To je le ena od želja iz 1.100 pisemc otrok, ki so jih lani pomagali uresničiti dobrosrčni ljudje iz vse Slovenije. Želje, ki bi zaradi socialne stiske staršev in skrbnikov otrok bržkone ostale neizpolnjene, so pristale v spletnih nabiralnikih ljudi, ki so jih bili pripravljeni (in zmožni) uresničiti.

Tri prijateljice so stopile skupaj in prebudile Slovenijo Zgodba o dobrodelnem projektu Trije zimski botri se je začela pred tremi leti, ko so se prijateljice Ana, Alia in Vanja odločile pomagati družinam in otrokom v stiski. V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije so zbrale pisemca, ki so jih otroci napisali Miklavžu, Božičku ali dedku Mrazu, in pozvala ljudi, naj priskočijo na pomoč.

Predlani so tako obdarili 550 otrok, lani pa že 1.100. Letos so dekleta spet stopila v akcijo. "Po letu dni se vam vnovič oglašamo, saj se bliža praznični december. Žal je med nami še vedno preveč otrok, za katere prazniki niso tako veseli in čarobni, kakor bi morali biti," so zapisala v pozivu.

Kot so zapisale Ana, Alia in Vanja, so bile želje otrok zelo raznolike. Od sladkarij, igrač, šolskih potrebščin, higienskih pripomočkov, knjig, hrane, glasbil, športne opreme, pa tudi toplih oblačil in obutve.

Z darilci pa, kot poudarjajo, prostovoljci niso uresničili le otroških želja, temveč najmlajšim članom naše družbe, ki živijo v pomanjkanju, "obudili vero v to, da nekje obstaja nekdo, ki mu tudi v najhujših trenutkih lahko zaupajo svoje skrite želje".

Akcijo Trije zimski botri podpirajo tudi projekt Botrstvo, ki ga izvajajo na Valu 202, Centri za socialno delo in Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Otroci, ki si želijo boljšega življenja Sekretarka ZPM Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin, ki je v spremnem pismu lanskoletne akcije med drugim zapisala, da je v Sloveniji vedno več otrok, ki se zbujajo v mrzla jutra, ob večerih berejo v temi in se stiskajo v ponošena in raztrgana oblačila.

"Tudi ti otroci imajo sanje in želje. Imajo vizijo boljšega življenja, tistega, ki ga živijo njihovi vrstniki, sošolci in prijatelji, ki imajo veliko več od njih," je zapisala Ogulinova in dodala, da so mnogi od teh otrok kljub stiski še tarča posmehovanj in zavračanj s strani vrstnikov.

Otroci svojih želja ne zaupajo niti staršem, ker jih nočejo obremenjevati "Njihove sanje in želje pa so prav kakšne kot sanje in želje mnogih drugih otrok. Pogosto jih ne zaupajo nikomur, sploh pa ne staršem, ker jih ne želijo prizadeti z naštevanjem želja, ki se ne morejo izpolniti," nadaljuje Anita Ogulin. Pisma dobrim možem so tako priložnost, da se otrokom, "ki nimajo ničesar, si pa kljub temu želijo največ", uresniči vsaj kakšna želja.

Njihove želje so dokaz njihovega optimizma in vere v boljši jutri, projekt Trije zimski botri pa jim to pomaga ohranjati.

V spodnji galeriji lahko preberete nekaj pisem, ki so jih napisali otroci

Pisma otrok
Ne spreglejte