Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 4. 2012,
18.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 20. 4. 2012, 18.58

6 let, 6 mesecev

Brezdomci – žrtve ali svobodnjaki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Klošar, kaj fehtaš, pejt delat"! Kolikokrat ste že slišali ta stavek? Ste ga izrekli sami ali nekdo drug? Ste se kdaj vprašali, kakšna usoda je človeka pripeljala do beračenja?

Čas krize marsikomu ni naklonjen. Socialna stiska se poglablja. Težko je gledati naprej, če zmanjkuje že danes. Na robu družbe pa živijo tudi ljudje, ki že sedaj nimajo nič. Ne samo da se stežka preživljajo, nimajo niti strehe nad glavo in kar je najhujše – ponavadi nimajo niti samih sebe. Negativna samopodoba jih spremlja iz dneva v dan, pogosto v družbi alkohola.

"Vsi brezdomci so bolj ali manj svobodnjaki" Alkohol je zaznamoval tudi življenje 56-letnega prodajalca časopisa Kralji ulice Marijana Horvata. V videoprispevku nam je povedal, da se ima za svobodnjaka. Vsi brezdomci so bolj ali manj svobodnjaki, saj jih je želja po svobodi zvabila na ulico, kjer niso vezani na nikogar, pravi Marijan.

Po 18 letih beračenja normalno življenje Da položaj resnično ni popolnoma brezupen, pa nam govori zgodba Borisa Veznaverja, ki je 18 let preživel na ulici, sedaj pa že pet let živi normalno življenje. Čeprav se je na svoji grenki poti srečeval z odvisnostjo, izgubo družine in izgubo samega sebe, je našel moč in voljo, da se pobere in vztraja v svojem novem življenju. Šele zdaj vidi, "da se je za življenje vredno truditi", in hkrati želi tudi drugim pokazati, "da se človek lahko spremeni, če se hoče".

"Položaj ni brezupen" Simona Stegne se že vrsto let posveča brezdomcem in njihovi pomoči. Večina težav brezdomcev se pojavi že v otroških letih v primarni družini, kjer ponavadi primanjkuje ljubezni in topline. "Veliko jih ne vidi smisla v tem, da bi se spremenili, saj mislijo, da bodo nazadnje spet pristali na ulici. Vendar položaj ni brezupen. Kjer je volja, tam je pot," pravi Stegnetova, koordinatorka za prostovoljce na Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote.

"Pot nazaj v družbo je težka" Problematiko brezdomcev dobro pozna psiholog dr. Bojan Dekleva s Pedagoške fakultete, ki je med drugim raziskoval, koliko brezdomcev imamo v Sloveniji. "Ko si dovolj dolgo brezdomec, dovolj dolgo izključen iz področja stanovanja, dela, kulture, izgubiš navade, stil življenja, prave socialne mreže, ali pa vsega tega sploh ne moreš razviti. In potem je zelo težko priti nazaj."

Ne spreglejte