Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
16. 7. 2016,
20.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Rio 2016 Rokometna reprezentanca Gašper Marguč Veselin Vujović

Sobota, 16. 7. 2016, 20.28

6 let, 6 mesecev

Po krstni zmagi na pripravah za olimpijske igre

Selektor Vujović po zmagi nad Tunizijo: Smo na 40 odstotkih

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
veselin vujovic slovenija norveska | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Rokometna reprezentanca je na prvi pripravljalni tekmi pred olimpijskimi igrami v Mariboru premagala Tunizijo s 33:25. V nedeljo se bo z istim tekmecem pomerila v Trbovljah.

Prva tekma v pripravah na Rio pričakovano ni mogla biti pravi pokazatelj olimpijske forme. Pred Riom bodo slovenski rokometaši odigrali še štiri ogrevalna srečanja – še enkrat s Tunizijo, dvakrat s Hrvaško in enkrat z Dansko. Na prvi tekmi so Tunizijce premagali s 33:25. Po izidu sodeč preprosto, a afriški podprvak se je žilavo upiral tri četrtine tekme. Tokrat so na tribuni ostali Matevž Skok, Miha Zarabec in Marko Bezjak.

Pristop, zanos in pripadnost

Selektor Veselin Vujović je svojim igralcem "zameril" premehek vstop v tekmo in premalo zbranosti po odmoru, ki je preprečila, da bi bila tekma odločena že prej. "Tunizija je resna reprezentanca, s katero se bomo srečali tudi na svetovnem prvenstvu. Pristop, zanos in pripadnost skupini so bili dobri. A fantom sem dejal, da smo nekje na 40 odstotkih tistega, česar si želimo, 60 odstotkov imamo še rezerv," je prepričan Vujović, ki razumljivo ni delal drame iz zgrešenih poskusov Nika Henigmana, edinega levega zunanjega igralca strelskega tipa.

Mladi Nik Henigman proti Tuniziji ni zadel, je pa pokazal nekaj drugih dobrih potez. | Foto: Vid Ponikvar Mladi Nik Henigman proti Tuniziji ni zadel, je pa pokazal nekaj drugih dobrih potez. Foto: Vid Ponikvar

Vsak si seveda želi zadevati, a Vujoviću več pomeni Ribničanov prispevek v obrambi – ta je bila v drugih tridesetih minutah na bistveno višji ravni, dobro je branil tudi Urban Lesjak –, ki omogoča igro brez menjave. To se je poznalo tudi pri hitrejši igri v drugem polčasu, ki je omogočila zanesljivo razliko.

13 golov desnih kril

V seriji (pol)protinapadov je pričakovano na površje prišlo ime Blaža Janca, ki dal šest golov, njegov desnokrilni kolega Gašper Marguč pa sedem. Vsak je dobil po 30 minut. Selektorjeve pohvale, še posebej za obrambo, je bil deležen tudi Blaž Blagotinšek. Potem ko je začel obremenjevati tudi desno roko, vključno s poškodovano ramo, je uspešno tekmo odigral tudi Darko Cingesar.

Ekipna igra pričakovano še ni bila na želeni ravni ne v napadu ne v obrambi, saj je bilo dela z žogo za zdaj malo. Obrambi nikakor ne moremo očitati pomanjkanja želje. Je pa bil drugi polčas vsekakor bistveno boljši približek želene podobe. Za tempiranje pripravljenosti bo še čas.

Gašper Marguč je v 30 minutah dosegel sedem golov. | Foto: Vid Ponikvar Gašper Marguč je v 30 minutah dosegel sedem golov. Foto: Vid Ponikvar
Slovenija bi odprtih rok sprejela strelca tipa Wael Jallouz. Član Barcelone je dal pet golov, nekdanji član Montpelliera Issam Tej pa dva. Tunizijci so sicer znani po trdi in na trenutke ostri igri, kar je izzvalo nekaj živčnosti, a je vse ostalo bolj ali manj v športnih okvirjih.

Za Slovenijo tudi tunizijski navijači

Še dlje od prave forme kot igralci so, sodeč po mariborski podobi, navijači. Očitno je deževno vreme ohladilo tudi njih. V taboru je kar mrgolelo prostih sedežev. Po optimističnih ocenah je bilo gledalcev dobrih 600. In še tisti niso bili kaj prida glasni, še posebej ne v prvi polovici tekme.

V nadaljevanju so se vendarle prebudili. Udeleženci olimpijskih iger in svetovnega prvenstva si vsekakor zaslužijo več bodrenja. Tega pa so dobili tudi od deveterice tunizijskih navijačev, ki je po glasnosti in energičnosti na trenutke preglasila slovensko večino. Vsekakor bodo tako gledalci kot igralci še imeli priložnost za piljenje pripravljenosti. Prva bo prišla zelo hitro: Slovenija se bo v nedeljo z istim tekmecem pomerila v Trbovljah.

Pripravljalna tekma:

Slovenija : Tunizija 33:25 (15:14)

Slovenija: Lesjak (6 obramb), Škof (6 obramb); Blagotinšek 2, Henigman, Marguč 7, Kavtičnik 2, Janc 6, Dolenec 3, Cingesar 4, Skube 2, Poteko, Miklavčič, Gaber 1, Zorman, Razgor 1, Bombač 4.

Tunizija: Missaoui (4 obrambe - 1-krat 7-m), Maggaiz (3 obrambe); Toumi 3, Tej 2, Maaref, Bannour 3, Haj ;Youssef, Sanai 3, Boughanmi 4, Saied, Hosni, Ben Salah, Hammed 2, Chouiref 3, Soussi 1, Jallouz 5.

 

Ne spreglejte