TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
9.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 9.32

8 let

Rupel in Milošoski o približevanju Makedonije EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsedujoči svetu EU za zunanje odnose, zunanji minister Dimitrij Rupel, in makedonski zunanji minister Antonio Milošoski sta v Skopju govorila o približevanju Makedonije evroatlantskim integracijam.

Rupel se je ob tem zavzel, da Makedonija čim prej postane članica Evropske unije.

Kot je dejal v izjavi za medije po srečanju z Milošoskim, v "EU komaj čakamo, da Makedonija postane članica unije". Povedal je, da so dobre možnosti, da Makedonija, ki ima status kandidatke od decembra 2005, še letos začne pogajanja za članstvo, pred tem pa mora izpolniti pogoje, ki jih bo unija objavila spomladi.

Makedonija uživa podporo Slovenije

Slovenija podpira prizadevanja Makedonije za vstop v EU in Nato, je poudaril Rupel, a je pred tem treba rešiti določene težave. Pri tem je Makedoniji svetoval, naj upošteva načelo, ki je po njegovih besedah v zadnjem času še posebej aktualno: "V EU želimo biti enotni, solidarni in fleksibilni."

Rupel je še dejal, da želi Slovenija predsedovanje EU izkoristiti za to, da se preko celotnega Zahodnega Balkana razširi mreža evropskih sporazumov, pri čemer so po njegovih besedah nekatere države že zelo napredovale, nekatere pa imajo še določene težave.

Milošoski se je Sloveniji zahvalil za podporo

Milošoski je izrazil zadovoljstvo, da je širitev EU visoko na seznamu prioritet slovenskega predsedovanja, in se zahvalil Sloveniji za podporo v trenutku, ko pričakuje datum za začetek pogajanj za članstvo v uniji. "V dosego tega cilja bo Makedonija v prihodnjih mesecih vložila veliko truda," je zagotovil Milošoski, pri čemer je omenil reforme pravosodja, policije, javne uprave, boj proti korupciji in decentralizacijo.

Preko 90 odstotkov Makedoncev podpira vstop države v EU Milošoski je poudaril, da v Makedoniji preko 90 odstotkov državljanov podpira vstop države v EU. "To ni samo politični konsenz, temveč tudi nacionalni in socialni," je dodal. To je po njegovem tudi dober argument pred vrhom EU v marcu, na katerem naj bi voditelji določili dodatne kriterije za Makedonijo.

Drugo pomembno vprašanje za makedonske državljane v zvezi z EU je liberalizacija vizumskega režima, o čemer se bo Makedonija kmalu začela pogajati. Milošoski je zagotovil, da je njegova država izpolnila številne kriterije, tako glede varovanja meja in novih potnih listin kot tudi izdajanja vizumov. Zato Makedonija pričakuje, da bo sporazum o tem sklenjen v najkrajšem možnem času.

Makedonija pričakuje povabilo v Nato na aprilskem vrhu Glede približevanja zvezi Nato je Milošoski dejal, da je Makedonija izpolnila vse pomembne kriterije za članstvo, zato pričakuje, da bo skupaj ostalima dvema državama Jadranske listine, Hrvaško in Albanijo, na aprilskem vrhu v Bukarešti povabljena v zavezništvo. "To ne bi bil samo uspeh za Makedonijo, temveč tudi za Nato, saj bo to močno prispevalo k stabilnosti, demokraciji in gospodarskemu razvoju celotne regije, ki se v tem trenutku sooča z reševanjem pomembnih vprašanj, kot je Kosovo," je poudaril.

Rupel je glede Kosova ponovil stališče EU, da je to evropski problem in odgovornost unije, ki se želi z napotitvijo civilne misije v pokrajino primerno odzvati na zahteve tega "zgodovinskega trenutka".

Položili bodo temeljni kamen za Era City Skopje Slovenskega zunanjega ministra je že sprejel predsednik makedonskega parlamenta Ljubiša Georgievski, sprejela pa ga bosta še makedonski predsednik Branko Crvenkovski in premier Nikola Gruevski. Minister Rupel pa bo v okviru obiska v Skopju skupaj s predsednikom makedonske vlade in predsednikom uprave velenjske skupine Era Gvidom Omladičem položil temeljni kamen za poslovni in zabaviščni center Era City Skopje.

Ne spreglejte