TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan M. Zupančič

Ponedeljek,
8. 2. 2016,
11.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kolumna

Ponedeljek, 8. 2. 2016, 11.35

6 let, 6 mesecev

Razvrednotenje vrednot III

Boštjan M. Zupančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0











V slovenskem jeziku tega pregovora ni, v angleščini pa hočejo z alegorijo Postaviti voz pred konja ("To put the cart before the horse …") povedati, da smo vzročno zvezo med dvema pojavoma pomotoma obrnili.

Vzrok dogajanja pogosto nápak razlagamo kot posledico. In obratno, to, kar bi morali razlagati kot posledico, pojmujemo kot vzrok. Zmotno mislimo na primer, da je nočno potenje vzrok ozdravitve od prehlada: "Sem se spotil in potem sem bil zdrav …" V resnici pa je potenje že posledica nočnega padca temperature, tj. ozdravljenja. (Zadnje pač dolgujemo svojemu imunskemu sistemu.) Paul Arden je iz tega skomponiral uspešnico (vir) z nasvetom "Karkoli že mislite, mislite obratno!"

Vsi, ki se na primer razburjajo zaradi feminizma in feministk, so se prav tako ujeli v vzročno zanko. Feminizem in feministke niso vzrok. So posledica. Celo feministična disidentka novinarka Iben Tranholm ne uvidi, da srž problema ni v feminizmu, ki je posledica (vir). Pri vprašanju, kaj je pravi vzrok, pa postane stvar drugače zanimiva.

Pa začnimo pri začetku.

Feminizacija moških

Učinek hormonskih motilcev (ksenoestrogenov)

Hipospadija (vir)

Pred tridesetimi leti, okoli leta 1980, se je v harvardski porodnišnici Children's Hospital v Bostonu prvič po dolgem času rodil deček s hipospadijo (vir), tj. s prirojenimi genitalnimi deformacijami: nekje vmes med dečkom in deklico. Oče, Italijan – teh je v Bostonu veliko –, je privihral v porodnišnico in se jezil na zdravnike, češ kaj ste storili z mojim sinom! Sestal se je zdravniški konzilij in na ameriško-pragmatičen način sklenil, da bodo od zdaj take primere proglasili za deklice. Ker se nam takrat še sanjalo ni, v čem bi bil vzrok, smo to naivno pripisovali Aptamilu, t. i. formuli, mleku v prahu za dojenčke, ki jih matere niso dojile. Od tod izraz "aptamilci".

Po neki dolgoročni danski študiji (vir) je v 28 letih pojavnost hipospadije zrasla za sto odstotkov (od 0,24 % leta 1977 do 0,52 % leta 2005, letni porast je bil 2,4 %).

Spermatogeneza Po Skakkebaekovi prav tako danski študiji (vir) je v petdesetletnem obdobju (1938–1991) spermatogeneza (angl.: spermcount) padla za 50 odstotkov. Joëlle Le Moal (vir) je leta 2005 ugotovila, da je v Franciji med letoma 1989 in 2005 padala v poprečju za skoraj dva odstotka na leto:

Anton Komat je v Tretji od suhih krav (vir) to vprašanje natanko dokumentiral. Od takrat so potihnile razne "znanstvene" toksikologinje, ki so ta stališča prej zanikovale.

Slovenski med Nepojmljivo – a žal značilno slovensko – je, kako se je "znašel" veterinar Marko Debevec z Vrhnike (vir) in z njim še veliko neodgovornih čebelarjev.

Koliko nerojenih otrok je bilo temu izpostavljenih in koliko dečkov je bilo tako prikrajšanih za svojo moškost? Na to (osebno pravico do istovetnosti) sem pravnike opozoril že pred sedmimi leti. (vir)

Neumnost v zvezi z medom pa lahko preverite tukaj, ker arogantna gospa – zakaj le!? – ne jemlje v ozir dejstva, da so hormonski motilci, ker delujejo kot hormoni in so v telesu kurirji (angl.: messengers) –, usodni že v molekularnih količinah. Njihove dovoljene zgornje meje zato sploh še niso ugotovili. Dr. Brvar: “Tudi če je koncentracija teh kemikalij pod mejno vrednostjo, to ne pomeni, da je hrana varna. Treba je namreč upoštevati cel koktajl kemikalij, saj se učinki verjetno seštevajo.” (vir) Tudi tehtne besede dr. Gorazda Pretnarja je slovenska javnost spregledala!

Sekundarni spolni znaki Prej omenjena hipospadija se nanaša na t. i. primarni spolni znak, torej na genitalije.

Obstaja pa cela vrsta sekundarnih spolnih znakov (vir): poraščenost po obrazu, pod pazduho, po prsih in po trebuhu; večja razvitost mišic na sprednjem delu stegna (in ne na zadnjem delu, kot je značilno za ženske); Adamovo jabolko in povečano grlo ter mutacija glasu; višja in močnejša (ne bolj debela!) postava; bolj masivna lobanja in sploh bolj masivne kosti; masivnejše mišice; večje roke, noge, nos in sploh telo; bolj oglat obraz; ožji pas, ramena širša kot boki; močnejše izločanje oljnih in potnih žlez; bolj groba koža brez podkožnega maščevja; nižji odstotek maščevja na telesu sploh itd.

"Enotni smo in ni nas več mogoče ustaviti …" Od Michaela Jacksona in Davida Bowieja do Conchite Wurst – ta je Putinu popolnoma pravilno odvrnila, da tega ne bo več mogoče (vir) ustaviti: "We are a unity and we are unstoppable "– so vse to androgine ikone modernega časa. Tako so popularne, ker je tistih, ki se želijo z njimi enačiti, vsak dan več.

Vse to smo že drugje do potankosti obdelali (vir, vir, vir), zato se tukaj ne bom ponavljal. Je pa poojdipalno enačenje "gospodične" na levi z nekom, kot je tovariš na desni, če je morebiti njen oče, izrazita nemožnost. Ker se s svojim očetom ne morejo identificirati, so torej androgini, tudi veliko manj izraziti, predojdipalci.

Subverzija avtoritete Še več, ker za njih Zakon prihaja od ženske, z izgovorom protiavtoritarnosti napadajo in sprevračajo vsako moško avtoriteto. Če je papežev osebni tajnik "impostor" in če novinarjem proda najzaupnejše dokumente, potem je to preprosto nekaj, kar se do zdaj v zgodovini ni dogajalo. Francoski psihoanalitiki poudarjajo, da predojdipalci najraje sprevračajo hierarhične institucije, v njih plezajo do vpliva in moči in spodkopavajo avtoriteto – razen če prihaja od ženske. A treba je bilo prav ženske, Iben Tranholm, da je to tudi glede zdajšnje migracijske krize postavila v prvi plan. Drugi takšen fenomen je na univerzitetnih kampusih v Ameriki, ki je v dobrem in slabem vedno kakih 20 let pred Evropo, množična histerizacija politične korektnosti (vir), ki hromi akademsko odličnost. In še bi lahko naštevali, moj starejši stanovski kolega o tem govori kot o cunamiju.

Cameron, Renzi, Cipras – in neznani Alavanos Sekundarne moške spolne znake sem opisal zato, ker lahko spremenjenost teh znakov vsak, ki ima vsaj malo daru opazovanja, zazna sam – med drugim tudi pri vodilnih evropskih politikih (Cameron, Renzi, Cipras itd.) – in jih primerja na primer z normalnim Varufakisom. Poglejte si Camerona in njegov neporaščeni "babyface", poglejte si Renzijev zamaščeni obraz (in zverižena ušesa), isto pri Ciprasu.

Če to vemo, nas ne preseneti več, da se je na primer Cipras zavihtel na oblast tako, da je bil poprej brezobzirno izdal pravega ustanovitelja Sirize Alekosa Alavanosa. Novico so povsod prikrili, a Alavanos je izdajalstvo, kljub vsemu politično solidaren, zagrenjeno omenil v nekem intervjuju za strasbourško TV-hišo Arte. Da se je Cipras kot značilni "impostor" pozneje v zraku obrnil, odslovil Varufakisa in sprejel do takrat nesprejemljive pogoje Trojke in Bruslja, zato ni presenečenje (vir). Mogoče kdo misli, da je za vsakršno politiko to normalno, a žal ne gre samo za to.

Feminizem pri ženskah Raziskave kažejo, da so ženske danes, za razliko od stanja pred štiridesetimi leti, bistveno manj srečne, bolj nesrečne (vir).

Spet zmotno namigujejo, da so morda vzroki za to feministično gibanje, emancipacija itd., če pa je popolnoma jasno, da so bile medtem ženske prikrajšane – za moškega (ilustracija).

Nekoč sem bil na kosilu v Bakuju v Azerbajdžanu z nekim visokim ameriškim apelacijskim sodnikom, pogovarjali smo se o feminizmu. Moja teza že takrat je bila, da feminizem v veliki meri prihaja od "moških". Ti se niso bili odlepili od matere in zato nezavedno domnevajo, da mora (Lacanov) "Zakon" prihajati od ženske. (V slengu je njihovo geslo: "Ženske so zakon!") Sodnik se je zasmejal: "Veste," je dejal, "imam štiri strokovne sodelavce, dva fanta in dve dekleti. Dekleti sta popolnoma normalni, a fanta sta oba goreča feminista …" Kot rečeno, vzročna zveza je obrnjena. Feminizem je posledica, vzrok je drugje.

Jin in jang Če je podrto ravnotežje med jinom (ženski princip) in jangom (moški princip), so posledice neravnotežje, bolezen, entropija, nered. Če je ženski princip prevladal, je to zato, ker je moški princip oslabel. Po kitajski (taoistični) filozofiji pa se ravnotežje vedno dialektično in na novo vzpostavlja. Trenutnemu stanju bo zato nujno sledilo nasprotovanje, upor (angl.: backlash). Politično, če gledamo vzpon skrajno desnih politični strank, se to že dogaja. A o tem več kdaj drugič.

Človek obrača, Bog obrne! Naj za zdaj sklenem. Znanstveni literaturi, ki je je več kot dovolj – izčrpno jo je navedel Anton Komat (vir) –, prepuščam dokazovanje vzročne zveze med hormonskimi motilci (ksenoestrogeni) in galopirajočo feminizacijo. Stvar pa je v tem, da feminizacija moških, ker preprečuje enačenje z očetom, preprečuje ojdipalizacijo in s tem asimilacijo moralnih norm.

Temu vzroku gre pripisati zdajšnjo globalno anomijo (stanje brez vrednot). Iben Tranholm (vir) ima v površni diagnozi prav, ne pove pa pravega vzroka (etiologije). Druga feministka pa, sijajna Carole Pateman iz Oxforda, v svojem delu The Disorder of Women (vir, od str. 22 naprej) kritično obravnava prav posledice omenjenega jin-jang neravnotežja.

Človeštvo je v svojem znanstvenem precenjevanju samega sebe (gr.: hubris) tu stopilo na kemično mino. Človek obrača, Bog pa obrne.

P. S. V tej kolumni, kot že prej, je posamezne navedbe treba preveriti pri navedenih virih!

Ne spreglejte