Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 11. 2016,
19.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Aston Martin navtika

Sreda, 2. 11. 2016, 19.16

6 let, 6 mesecev

Prvi prestižni čoln Aston Martina, ki se ga ne bi sramoval niti James Bond #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

To je prvi Aston Martinov pobeg v svet navtike. Čoln AM37 lahko poganja dvojni bencinski ali dizelski motor, ki imata lahko tudi več kot tisoč "konjev". Poudarek je na dnevnih morskih izletih s pridihom luksuza in udobja za največ osem ljudi. Cena za plovilo znaša 1,4 milijona evrov.

Skok v svet navtike je za Aston Martin eden izmed ukrepov, kako spreobrniti ponavljajoče negativne rezultate v zadnjih letih.  | Foto: Aston Martin Skok v svet navtike je za Aston Martin eden izmed ukrepov, kako spreobrniti ponavljajoče negativne rezultate v zadnjih letih. Foto: Aston Martin

Plovilo z več kot tisoč "konji" stane več kot milijon evrov

Aston Martin spada med najslavnejše in najprestižnejše avtomobilske znamke, ki se je zdaj prvič podala tudi v svet navtike. V Monaku so predstavili svoj 11-metrski čoln, ki je sposoben na morju dosegati hitrosti do 50 vozlov oziroma 92 kilometrov na uro. Različica AM37 je na voljo z dvojnim Mercuryjevim bencinskim ali dizelskim motorjem (370 oziroma 430 "konjev"), pri močnejši različici AM37S pa ima dvojni bencinski motor 520 "konjev". Cena zanj znaša okrog 1,3 milijona britanskih funtov oziroma 1,4 milijona evrov.

Dobrih 11 metrov dolgo plovilo lahko na morju preseže hitrost 90 kilometrov na uro.  | Foto: Aston Martin Dobrih 11 metrov dolgo plovilo lahko na morju preseže hitrost 90 kilometrov na uro. Foto: Aston Martin

Namenjen je dnevnim morskim izletom za največ osem oseb

Angleži so zmogljivi čoln razvijali dve leti. V njem so hoteli združiti inovativne tehnologije, izkušnje iz oblikovanja prestižnih avtomobilov in obenem petičnim navtičnim kupcem ponuditi večinoma ročno dokončan izdelek. Aston Martin je pri razvoju čolna sodeloval z družbo Quintessence Yacths.

Čoln z oznako AM37 je namenjen dnevnim morskim potepom, v njem pa je mogoče tudi prenočiti. Mizo se namreč da preurediti v posteljo. Bivalni del je opremljen s klimatsko napravo, ambientalno osvetlitvijo, hladilnikom, mikrovalovno pečico in kavomatom in vgrajenim straniščem ponuja udobje ter na krovu lahko sprejme do osem ljudi.

Na zunanjem delu izstopa steklo z dvojno zaobljenostjo, s pritiskom na gumb je mogoče s premičnim delom povsem prekriti kokpit, iz zadnjega dela čolna se iztegne tudi ploščad za lažji potnikov dostop do vode.           

Foto: Aston Martinov pobeg v svet navtike

Fotogalerija
1 / 10

Aston Martin si zunaj avtomobilske industrije želi zagotoviti preživetje

Selitev Aston Martina zunaj tradicionalnih avtomobilskih krogov ni naključna. Družba je v zadnjih petih letih beležila znatno izgubo. Lani je izguba znašala 58 milijonov britanskih funtov oziroma 64 milijonov evrov. Ta je bila sicer tudi posledica vlaganj novega predsednika Andyja Palmerja, ki želi tako slavni angleški znamki zagotoviti svetlejšo prihodnost.

Aston Martin se s svojo znamko seli tudi v svet nepremičnin, modnih dodatkov in oblek. Tovrstni alternativni izdelki zanje niso novost, čoln AM37 pa je prvo prevozno sredstvo Aston Martina, ki ni avtomobil.

Ne spreglejte