Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2017,
11.06

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Sreda, 22. 3. 2017, 11.06

7 let

Odgovor na objavljene informacije v prispevku "Slaba banka nad tiskarskega barona"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

V zvezi s člankom "Slaba banka nad tiskarskega barona", ki smo ga na Siol.net objavili 20. marca 2017, smo prejeli zahtevo za objavo odgovora družbe Salomon, d. o. o., ki ga objavljamo v nadaljevanju.

V prispevku omenjene družbe Set, d. o. o., Papir servis, d. o. o., in Salomon, d. o. o., (v nadaljevanju: družbe) so pristale na DUTB na dan, ko so imele vse obveznosti do vseh bank upnic poravnane skladno s pogodbami in dogovori. Do danes nismo prejeli nobenega tehtnega oz. ekonomskega pojasnila s strani bank, zakaj so bile obveznosti družb prestavljene na DUTB. To je v trenutku pomenilo bistveno poslabšan položaj družb na področju do takrat rednega in nemotenega obnavljanja kratkoročnih in dolgoročnih posojil pri vseh bankah s katerimi smo poslovali.

Vsi krediti, ki so jih družbe najele pri tujih in državnih bankah, so primerno ter skladno z bančnimi standardi zavarovani, ter so jih ves čas, tudi po prehodu na DUTB, družbe poravnavale, kljub temu da so družbe poslovale v najtežjih poslovnih in tržnih pogojih - odvzem okoljevarstvenega dovoljenja družbi Papir Servis, d. o. o., v marcu 2013, prehod na DUTB v februarju 2014 -, kar je pomenilo velik finančni krč, ki je dobesedno ustavil do takrat redno obnavljanje dolgoročnih in kratkoročnih kreditov. Nekatere tuje banke so zaradi prehoda na DUTB prekinile sodelovanje z nami, zaradi česar je v obdobju parih mesecev zapadlo več kratkoročnih kreditov, kar je pomenilo takojšnje plačilo nekaj milijonov evrov. Sledila so pogajanja za reprogram kreditov, ki smo jih skupaj z bankami in svetovalci pripravljali dve leti.  

Predvsem ne držijo domneve v prispevku, da naj družbe ne bi priznavale obveznosti do bank. Vsi dokumenti, ki jih hranimo v podjetju, dokazujejo, da so bile družbe vedno pobudnice, da se vsi dolgovi poravnajo v celoti in do konca. To potrjujeta tudi dva skrbna pregleda, ki sta jih opravili dve družbi na zahtevo bank v konzorciju DUTB. Prvi pregled je opravilo podjetje BB Svetovanje, d. o. o., drugega pa PWC PricewaterhouseCoopers Svetovanje, d. o. o. Oba pregleda sta potrdila plan razdolževanja podjetji, ki je vzdržen in po katerem so podjetja plačevala obveznosti vsaj celo leto 2015. Iz tega naslova ostro zavračamo namigovanja, da so se dejavnosti prenesle na družbo Salomon, d. o. o., ter da družbe ne priznavajo terjatev do bank upnic pod pretvezo, da bi poslovanje prestavili na varno pred ukrepi DUTB.

Kot sami navajate, so se družbe v letih 2011 do 2015 razdolžile za več kot 20 milijonov evrov, kar je kvečjemu pohvalno in dobro, glede na razmere, v katerih morajo družbe v teh časih delovati na trgu ter glede na posledice, ki so nastale zaradi prenosa terjatev na DUTB.
 
V času prenosov kreditov na DUTB (ponovno poudarjamo, da je šlo za prenos po nepojasnjenih kriterijih!) so podjetja poravnavala obveznosti do bank in imela uravnavano financiranje. Prenos tako dolgoročnih kot tudi aktivnih kratkoročnih kreditov (revolvingi in limiti) je pomenil, da so v kratkem zapadli vsi krediti, ki so se več let sprotno in nemoteno obnavljali. Posledica je bila potreba po regulaciji odnosov z DUTB in ostalimi bankami. V letu 2014 nam je po skrbnem pregledu uspelo priti do dogovora z DUTB, v letu 2015, kljub ponovnemu pregledu, ki je potrdil namere in zmožnosti odplačil družb tudi v bodoče, pa do dogovora ni prišlo – prepričani smo, da ne po naši krivdi.  V letu 2016 je družba Salomon, d. o. o., poravnala vse obveznosti do DUTB.

Revije, katerih izdajatelj je družba Salomon, d. o. o., niso bile preimenovane, kot navajate v vašem prispevku, temveč je družba Salomon, d. o. o., skupaj z vsemi svojimi zaposlenimi v letu 2015 začela izdajati nove revije. Vsi gradniki novih revij so last družbe Salomon, d. o. o., in pomenijo avtorsko delo naših zaposlenih in zunanjih sodelavcev ter so plod večletnih izkušenj in znanja na področju založništva revij. Oblika, fonti, vsebine, posamezne rubrike, članki, fotografije, popolnoma vsi gradniki posamezne revije so avtorsko delo naših urednikov, novinarjev, fotografov, likovno-tehničnih urednikov in ostalih sodelavcev. Pri postopku prodaje blagovnih znamk NKBM je potrebno vedeti, da je banka prodala zgolj njihove logotipe, tj. npr.
napis "Jana" ali "Lady" in popolnoma nič drugega. Na sume oškodovanje državnega premoženja (takrat še državne NKBM oz. danes KBM Leasing – v likvidaciji) pri sumljivi prodaji blagovnih znamk bivšega Delo Revije, d. d., smo opozorili KPK, vse nadzornike NKBM, lastnika banke SDH. Po nam dostopnih informacijah je bila zadeva predana policiji.

Za konec poudarjamo, da družba Salomon, d. o. o., redno izpolnjuje vse obveznosti do dobaviteljev, zaposlenih in poslovnih partnerjev ter bank. Morebitne napačne informacije lahko tako nepopravljivo škodujejo dobremu imenu in ugledu družbe Salomon, d. o. o., ki smo si ga s trdim delom in vztrajnostjo ustvarili na trgu v dolgih letih zaupanja vrednega poslovanja.  

                                SALOMON, d. o. o.
                                Gregor Repič, direktor"

 

 

Ne spreglejte