Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Suzana Rankov

Sreda,
6. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Zveza potrošnikov Slovenije Delavska hranilnica Abanka NLB podražitev banka

Sreda, 6. 9. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Pozor, banke vam pripravljajo nove podražitve!

Suzana Rankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Bankomat | Foto STA

Foto: STA

Če ste komitent Nove Ljubljanske banke (NLB) in ste izgubili njeno kartico BA Maestro, vas bo prijava stala deset evrov. Ob nakupu z isto kartico na Hrvaškem boste plačali 1,5 odstotka od zneska dviga gotovine ali nakupa. Katere podražitve bančnih storitev se še obetajo jeseni in katere storitve vam bodo po novem še zaračunale?

Letošnje leto bo eno od rekordnih po številu podražitev bančnih storitev. Več bank z oktobrom in novembrom napoveduje nov val. 

Nove podražitve bodo sledile podražitvam, ki so jih banke bolj ali manj neopazno vpeljale poleti, močno pa jih bodo občutili komitenti. Nanje bo očitno padlo breme slabšega poslovanja bank, ki so v prvem polletju ustvarile za 253 milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo. To je deset odstotkov manj kot lani v enakem obdobju.

Varčevanje, denar, kalkulator | Foto: Pri vprašanjih o podražitvah se sicer banke izogibajo jasnim odgovorom. Večinoma so nam posredovale splošne odgovore ali pa zgolj nove cenike, iz katerih starih cen oziroma spremembe višine storitev ni bilo mogoče razbrati, ter nas napotile na svoje spletne strani. Pregled podražitev zamegljujejo tudi razna združevanja in zamenjave storitev. 

Tudi zato smo potencialne prihranke poskušali oceniti sami - s pomočjo primerjalnika, ki je objavljen na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Pri izračunu košarice bančnih storitev smo upoštevali mesečno šest plačil z univerzalnim plačilnim nalogom (od tega po eno z direktno obremenitvijo in trajnim nalogom), tri mesečne dvige gotovine na bankomatu druge banke in uporabo kartice z odloženim plačilom. 

Kaj je pokazala primerjava med bankami, si lahko ogledate v tabeli: 

tabela bančni stroški | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Rekorderja sta NLB in Delavska hranilnica

Že v poletnem času so na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), ki redno spremlja devet najpogosteje uporabljenih storitev plačilnega prometa in pogoje bančnih paketov, zaznali precejšnje podražitve:

  • osem od petnajstih bank se je odločilo za podražitev pri kateri od najpogosteje uporabljenih storitev. Te banke so: Abanka, Delavska hranilnica, Banka Intesa Sanpaolo, Gorenjska banka, Hranilnica Lon, NLB, Sparkasse in Unicredit.
  • Najpogosteje so se podražila nadomestila, povezana z vodenjem bančnega računa, plačevanjem položnic z univerzalnim plačilnim nalogom (položnica) in članarina za kartico z odloženim plačilom.
  • Največ, kar šest od spremljanih storitev, so podražili pri Delavski hranilnici.
  • Najvišje posamezne podražitve so bile podražitve nadomestila za trajni nalog pri NLB za 79 odstotkov ter 50 odstotkov dražja direktna obremenitev in 30 odstotkov dražje plačilo položnice na bančnem okencu pri Delavski hranilnici. Ob tem dodajmo, da je kljub dvigu nadomestila za plačilo položnice na bančnem okencu s 30 na 39 centov Delavska hranilnica pri tej storitvi še vedno najbolj ugodna.

Dražitev letos že za tretjino več kot lani

"Glede na to, da je letos podražitev že za tretjino več kot lani, potrošnikom svetujemo, naj preverijo, ali pri svoji banki za vsakodnevno poslovanje morda plačujejo preveč in bi lahko ugodneje poslovali drugje," opozarja Boštjan Krisper iz ZPS. 

Letos je ZPS skupaj zabeležila že 30 podražitev pri 15 bankah in hranilnicah, ki poslujejo v Sloveniji. Za primerjavo: v celotnem letu 2016 jih je bilo 21. V letih 2014 in 2015 je bilo sicer podražitev več - 39 oziroma 81. 

Katere banke so najcenejše?

ZPS kljub podražitvah ugotavlja, da je za povprečnega potrošnika, ki posluje prek bančnega okenca, še vedno najbolj ugodna Delavska hranilnica. Sledita ji Primorska hranilnica Vipava in Hranilnica Lon. 

Letos je ZPS pod vodstvom Brede Kutin skupaj zabeležila že 30 podražitev pri 15 bankah in hranilnicah, ki poslujejo v Sloveniji. | Foto: Bor Slana Letos je ZPS pod vodstvom Brede Kutin skupaj zabeležila že 30 podražitev pri 15 bankah in hranilnicah, ki poslujejo v Sloveniji. Foto: Bor Slana Potrošnik, ki posluje s spletno banko, bo najmanj plačal pri Sberbank banki z uporabo Direkt računa, le malenkost več pri Primorski hranilnici Vipava in Delavski hranilnici. 

"Prihranek med najbolj in najmanj ugodno banko (brez upoštevanja bančnih paketov) na letni ravni pri poslovanju na bančnem okencu lahko znaša do 180 evrov, pri poslovanju s spletno banko pa 73 evrov," na razlike opozarja Boštjan Krisper.

Komitenti NLB, pozor pri transakcijah v tujini

V največji domači banki NLB, ki smo jo davkoplačevalci konec leta 2013 reševali z 1,5 milijarde evrov vredno dokapitalizacijo, so v prvi polovici leta po žepu udarili predvsem imetnike sefov, večine osebnih računov in uporabnike kartic. Vodenje osnovnega računa je denimo še pred dobrim letom stalo le 1,70 evra, tarifa je nato poskočila na 1,90 evra, od aprila pa tako kot vodenje klasičnega in klasično-osebnega računa stane 2,60 evra mesečno. 

NLB | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Spremenila so se tudi nekatera nadomestila pri kartici BA Maestro. Za dobre tri evre je na primer dražja predčasna zamenjava kartice zaradi izgube ali kraje, na novo pa so uvedli nadomestilo v višini 10 evrov za prijavo izgube ali kraje kartice. Prav tako aprila se je podražilo nadomestilo za dvig gotovine na bankomatu druge banke v Sloveniji ali državah EU, ki stane 0,55 evra. 

S 1. oktobrom se bodo spremenile cene skupine storitev pri čezmejnih plačilih v drugih valutah in plačilih s tretjimi državami. Mesec dni kasneje pa bo NLB uvedla novo nadomestilo za procesiranje transakcij, ki niso v evrih. Tako boste komitenti NLB po novem plačali 1,5 odstotka od zneska dviga gotovine ali nakupa, če boste denimo na Hrvaškem poleti uporabili BA Maestro kartico ali plačilno kartico. 

Pri Abanki dražje elektronsko in mobilno poslovanje 

Abanka | Foto: STA , Foto: STA , V Abanki so nam povedali, da bodo z 10. oktobrom spremenili nekatera nadomestila za poslovanje z osebnim računom, plačilnimi karticami, plačilnim prometom ter mobilno banko. Med drugim se bo malenkost podražilo vodenje dveh vrst računov, prav tako plačilo in prenosi prek elektronske banke Abanet za drugo banko, ponovno naročilo osebne številke, predčasna zamenjava kartice in osebne številke, v nekaterih paketih se bo spremenila tudi pristopnina k uporabi mobilne banke Abamobi in naročilo žetonov ... 

Več podražitev so v Abanki opravili tudi v prvi polovici leta, pri čemer se nadomestilo za dvig gotovine na bančnem avtomatu druge banke v Sloveniji in državi EU ni spremenilo in znaša 0,52 evra. 

Komitenti Unicredita bodo na bankomatih plačevali več 

Unicredit je vodenje računa podražil z 1,75 na 1,99 evra, paket bančnih storitev Osnovni se je podražil s 4,50 na 4,99 evra, elektronski plačilni nalog z 0,40 na 0,42 evra, trajni plačilni nalog pa z 0,40 na 0,48 evra. 

S 1. novembrom načrtujejo še nekaj sprememb. Gotovinski dvig na bankomatih drugih bank doma in v tujini, kjer je plačilo sredstvo evro, se bo podražil z 0,55 na 0,65 evra. Podražilo se bo tudi odprtje in vodenje računa za nerezidente. 

V Gorenjski banki in Addiko ne bo novih dražitev

V Gorenjski banki so nekaj ukrepov, ki so vezani na cenovno politiko banke, uvedli v prvem polletju, do konca leta pa novih cenovnih sprememb ne predvidevajo. Izpostavili so, da so povišali tarifi za opravljanje plačilnih storitev za fizične in pravne osebe. 

Novih podražitev ne načrtujejo niti v Addiko banki. Kot pravijo, so v letošnjem letu prenovili ponudbo transakcijskih računov za občane. Cena novih paketov je višja za največ 1 evro, vendar ob tem poudarjajo, da je nabor vključenih storitev bogatejši in na letni ravni za stranke pomeni prihranek (na primer zaradi vključenega brezplačnega limita)

V SKB letos niso posegali po občutnih podražitvah

SKB banka | Foto: STA , Foto: STA , SKB banka v letošnjem letu ni pomembneje spreminjala cen svojih storitev. Nekaj popravkov cen so uvedli le pri garancijskem poslovanju, kot razlog pa navajajo tržne razmere. O morebitnih prihodnjih podražitvah ali pocenitvah ne želijo govoriti, poudarili pa so, da spremljajo razmere na trgu in potrebe strank, ki jim prilagajajo svojo ponudbo ter cene storitev in produktov. 

V drugi največji banki o podražitvah molčijo

Nekatere bančne storitve so podražili tudi v Hranilnici Lon. "Vzrok za podražitve so nadgradnje in višanje kakovosti storitev ter razvoj novih, tehnološko naprednejših storitev. Do konca leta podražitve storitev niso v načrtu," so zagotovili v Lonu. 

Na Delavski hranilnici na naša vprašanja v več dneh niso odgovorili. Prav tako odgovorov nismo dobili od druge največje banke, NKBM, ki si je lani pripojila tudi Poštno banko Slovenije.

Ne spreglejte