Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
15. 3. 2017,
17.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

2

Natisni članek

stanovanja nepremičnine Ljubljana stečaj Osebne finance

Sreda, 15. 3. 2017, 17.29

6 let, 6 mesecev

V Ljubljani ne bo zraslo 500 obljubljenih stanovanj

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

2

Tobačna mesto | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Morebitni resni kupci nasedlega gradbenega projekta Tobačna mesto niso pripravljeni nadaljevati gradnje stanovanjskega kompleksa. Novi lastnik bi lahko bil znan do poletja, kaj bo gradil, pa še ni znano.

V petek se izteče rok za zbiranje ponudb za nakup nepremičninskega kompleksa Tobačna mesto, kjer je podjetje Imos-G pred stečajem načrtovalo gradnjo okoli 500 stanovanj. Ta se razteza na več kot 50 tisoč kvadratnih metrih površin tik ob ljubljanskem parku Tivoli.

Stečajni upravitelj družbe Imos-G Grega Erman nam je pojasnil, da je nekaj ponudb že prejel, a pred sejo upniškega odbora o podrobnostih ni želel govoriti. "Glede na imena pošiljateljev prejete ponudbe ocenjujem kot resne. Ponudbe bodo odpirali na seji upniškega odbora, ki bo verjetno sklicana prve dni aprila. Takrat bodo upniki razkrili strategijo, kako se bo odvijala prodaja," pojasnjuje Erman, ki do roka pričakuje med pet in deset resnih ponudb.

Stečajnik tokrat optimistično razpoložen

Erman razkriva, da so si v zadnjih dveh tednih morebitni kupci dnevno podajali kljuko vrat njegove pisarne, zato je o uspešnosti prodaje optimističen. Čeprav prodajalec ni dolžan skleniti pogodbe z nobenim ponudnikom, pa je za ponudnike vsaka oddana ponudba zavezujoča.

Že zgrajena tri podzemna nadstropja garaže se naslanjajo na železniški nasip, zato je sanacija objekta nujna. | Foto: Klemen Korenjak Že zgrajena tri podzemna nadstropja garaže se naslanjajo na železniški nasip, zato je sanacija objekta nujna. Foto: Klemen Korenjak Prvo zbiranje ponudb z izklicno ceno 22,5 milijona evrov je stečajnik izvedel že pred dvema letoma, jo ponovil še dvakrat, a vselej neuspešno. Tokrat se je odločil za nezavezujočo prodajo, zato izklicne cene ni določil.

"Če bi se znova odločil za določitev izklicne cene, ta v skladu z zakonom in proceduro ne bi privabila nobenega ponudnika. Tokrat mi je uspelo doseči, da se bodo vsi interesenti razkrili. Vsem sem jasno povedal, da bodo, če ne bodo poslali ponudbe, morda zamudili nakupno priložnost. Tokrat bi namreč prodajo lahko speljali do konca," napoveduje Erman, ki pa v nadaljevanju ne izključuje nove dražbe ali zavezujočega zbiranja ponudb. Vse interesente, ki bodo tokrat ponudbe oddali, bo povabil k nadaljnjim pogajanjem. Ta bi lahko bila po Ermanovih besedah končana v začetku poletja.

Samo sanacija in dokončanje garažne hiše bi zahtevala več milijonov evrov

O času oživitve gradbenih aktivnosti v opustošeni in z vodo zaliti gradbeni jami Erman ne želi špekulirati, saj mora Mestna občina Ljubljana sprejeti nov občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), ki zdaj predvideva gradnjo 500 stanovanj.

"Dvomim, da se bo kateri izmed zainteresiranih ponudnikov odločil za gradnjo stanovanj. Kvečjemu za dokončanje podzemne garažne hiše, čeprav logike v tem ne vidim. Problematična je namreč stabilnost že zgrajenih treh podzemnih nadstropij, ki nujno zahteva sanacijo. Od meni poznanih ponudnikov niti eden nima namena graditi po prvotnih načrtih projekta Tobačna mesto," meni Erman. Na vprašanje, kakšni so novi načrti vlagateljev, pa ni želel odgovoriti.

Pojasnil je le, da so bili vsi resni kupci pri ljubljanskem podžupanu Janezu Koželju, kjer so se pogovarjali o spremembi OPPN. Prvega urbanista prestolnice nam ni uspelo priklicati, saj je na službeni poti v tujini.

Tobačna mesto | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak  Na vprašanje, od kod prihajajo zainteresirani kupci, Erman odgovarja, da gre za podjetja, registrirana v Sloveniji, kapital pa prihaja iz tujine. "Makedonski, ruski, bosanski, britanski, angleški, nemški, celo libanonski kapital je v ozadju zainteresiranih kupcev," razkriva. Za nobenim kupcem pa se tokrat ne skriva južnoafriški kapital, ki je v Ljubljani že postal lastnik več nasedlih projektov.

Ne spreglejte