Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 12. 2016,
10.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

novoletna zaobljuba varčevanje KD Skladi

Sreda, 7. 12. 2016, 10.50

6 let, 6 mesecev

Tri novoletne zaobljube, ki se jih je pametno držati

Oglasno sporočilo

Kakšno zaobljubo si bomo zapisali na koledar za leto 2017?  Rubrike "letos pa res shujšam do poletnega dopusta", "obljubim, da je konec s hitro hrano", "vsak mesec si bom vzel dan za obvezno srečanje z najboljšimi prijatelji in prijateljicami" smo že odkljukali. Dodajmo še eno – finančno – in se cilja držimo. Ni težko, bo pa zelo koristno.

 | Foto:

Mnogo ciljev si postavimo prav ob novem letu. Nekdo se želi naučiti osnov novega jezika, drugi morda le odpovedati odvečni skodelici kave ali drugi razvadi. Klasični "osumljenci" na seznamu zaobljub so na dlani - živeti srečno in živeti bolj zdravo. Statistično se na seznamu najpogostejših novoletnih zaobljub na vrh vsako leto uvrsti izguba telesne teže, sledijo pa cilji, povezani z bolj organiziranim urnikom in razširjenim seznamom aktivnosti, od fizične vadbe do več časa zase in svoje bližnje. Ponavadi se doda obvezna želja o slovesu od razvade (tu prednjačijo kadilci) in seznam se s tem pogosto konča.

1. Zdržimo prvo leto

Zaobljube glede bolj zdravega načina življenja se najbolj poznajo pri povečanem obisku fitnes centrov v januarju, že februarja pa se novoletni naval poleže. Strokovnjaki pravijo, da nova dejavnost (npr. telovadba) pride v navado v 21 dneh, šest mesecev pa je potrebnih, da postane del naše osebnosti. Raziskave kažejo, da se okoli 63 odstotkov ljudi drži novoletnih zaobljub še dva meseca po sklenitvi. Delež tistih, ki se jih držijo vsaj pol leta, je 40 odstotkov, le nekaj manj kot 10 odstotkov pa je takih, ki se zaobljub držijo vsaj eno leto. Ti praviloma spremenijo svoje navade tudi na dolgi rok. Zdržati je treba torej prvih 12 mesecev in tu naj bo 10 odstotkov za nas cilj, ne pa izgovor. S trdnim namenom in prepričanjem o uspehu bodimo boljši od večine. Finančni cilji niso tu nobena izjema: že s 30 evri na mesec lahko začnemo izpolnjevati osebni cilj, na primer čezoceansko potovanje ali poroko. Denar v nogavici v domačem predalu ali ob rekordno nizkih obrestih na bančnem računu danes ne pridobiva vrednosti, zato je pravi čas, da ga z rednimi vplačili tudi plemenitimo, ne le dajemo "na stran".

2. Razmišljajmo tudi o drugih

Za marsikoga se zdi ureditev osebnih financ zapletena, a resnica je drugačna. Pot k urejenim financam je preprosta, zahteva le nekaj načrtovanja in discipline. Novo leto je kot nalašč, da obrnemo nov list in si – lahko tudi dobesedno na list papirja – zapišemo svoje cilje. Za marsikoga je motiv vsak dan pred očmi, z njim se smeji in ga opazuje v odraščanju: njegov otrok. Varčevanje za otroke, njihovo boljšo popotnico v življenje in lažji prehod v samostojnost je ena od zaobljub, ki jih starši lahko spremenimo v varnost za svoje najdražje. Povprečni mesečni strošek za študij je pri nas ocenjen na okvirno 500 evrov – visok znesek, če ga moramo plačevati sproti, veliko lažje dosegljiv, če plemenitimo sredstva z mesečnimi vplačili.

3. Cilj naj bo dolgoročen

Zaobljuba, povezana s financami – torej finančni načrt za varčevanje in plemenitenje –, nam lahko prinese zadovoljstvo in hkrati dvigne življenjsko raven. Morda se zaobljuba "vsak mesec odmerim 30 ali 50 evrov za mojo prihodnost" ne sliši tako lahkotno kot "moje telo bo poleti v formi za kopalke", a v resnici jo je lažje izpolniti, ko je cilj pravi. Nič ni narobe, če je časovno bolj oddaljen, na primer situirana jesen življenja in ohranitev življenjskega standarda v pokoju. Prav vsak si lahko najde svoj cilj in začne varčevati prvega januarja.

Varčujemo lahko tudi zelo preprosto

Premislimo o finančnem cilju in izdelajmo svoj načrt že danes. Prvega januarja lahko že varčujemo. Z dobrim svetovalcem bo šlo še lažje. Začnimo skupaj - tukaj.

Ne spreglejte