Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
23. 1. 2019,
20.14

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Natisni članek

evro ukinitev bankovci denar

Sreda, 23. 1. 2019, 20.14

5 let, 2 meseca

Ukinitev bankovca za 500 evrov

To so najvrednejši bankovci na svetu, ki so še v obtoku

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Evrski bankovci | Čeprav je angleška nacionalna banka Bank of England izdala tudi bankovca, imenovana velikan (vrednost milijon funtov) in titan (vrednost sto milijonov funtov), teh ne štejemo med bankovce z najvišjo vrednostjo. Iz izbora izpadeta, ker nista več legalno plačilno sredstvo. | Foto Reuters

Čeprav je angleška nacionalna banka Bank of England izdala tudi bankovca, imenovana velikan (vrednost milijon funtov) in titan (vrednost sto milijonov funtov), teh ne štejemo med bankovce z najvišjo vrednostjo. Iz izbora izpadeta, ker nista več legalno plačilno sredstvo.

Foto: Reuters

Od strojev za tiskanje se poslavlja bankovec za 500 evrov, ki je trenutno četrti najvrednejši še vedno tiskani bankovec na svetu. Uradno se poslavlja zaradi preprečevanja kriminala, zdi pa se, da obstajajo tudi alternativni motivi. Najvrednejši bankovec na svetu imajo sicer Brunejci.

Konec tiskanja bankovca za 500 evrov

Evropska centralna banka (ECB) se je maja 2016 odločila, da bo prenehala izdajati najvrednejše evropske bankovce za 500 evrov. Za zadnji dan izdajanja je določen 27. januar 2019. Na izbrani datum bo tiskanje in distribucijo bankovca prenehalo 17 od 19 članic evroobmočja. Avstrijska in nemška nacionalna banka bosta zaradi lažjega prehoda in logističnih razlogov bankovce izdajali do 26. aprila 2019. Kljub zaustavljeni dobavi pa bodo bankovci, ki so v obtoku, še vedno legalno plačilno sredstvo.

obtok bankovcev za 500 eur | Foto:

Vlade po svetu se nagibajo k ukinitvi gotovinskega poslovanja, saj bi tako imele večji nadzor nad vsemi izpeljanimi bančnimi transakcijami in s tem možnost lažjega zaračunavanja in obdavčitve teh. Hkrati bi brezgotovinsko poslovanje poskrbelo, da bi se privarčevana gotovina iz nogavic in izpod žimnic preselila v denarne ustanove.

Bankovci dobili naziv Bin Laden

Uradni razlogi, ki jih je navedel ECB, pa se skrivajo drugje: povečana uporaba bankovcev v kriminalne namene, kot sta pranje denarja in priljubljenost pri tihotapcih valut ter financerjih mednarodnega terorizma. Zaradi lahke prenosljivosti in njegove visoke vrednosti si je bankovec za 500 evrov v nekaterih krogih pridobil naziv Bin Laden. Če ste želeli čez mejo pretihotapiti milijon evrov, je bilo lažje kot deset tisoč najvišjih bankovcev ameriških dolarjev (100 dolarjev) skriti dva tisoč najvišjih evrskih bankovcev.

denar
Novice Taksist mi je vrnil uničen bankovec. Kaj lahko storim?

Najvrednejši bankovec v Evropi je trenutno tisoč švicarskih frankov (882 evrov). Švicarska nacionalna banka SNB je ob napovedi ukinitve bankovca za 500 evrov napovedala, da nimajo namena ukinjati izdaje tisočaka. Njihov predstavnik je povedal, da banka verjame, da vrednostna velikost bankovcev ne vpliva na učinek boja proti kriminalu.

Najvišje bankovce prenehali tiskati tudi Kanadčani in Američani

Kanada je leta 1992 začela tiskati bankovce za tisoč kanadskih dolarjev (približno 660 evrov) in že osem let pozneje njihovo tiskanje prekinila. Izdajo teh bankovcev so prekinili na zahtevo kanadske kraljevske policije. Ta je izrazila strah, da se ti bankovci uporabljajo v kriminalnih krogih, ko morajo ti preseliti velike vsote denarja. Podobno kot bo pri bankovcih za 500 evrov, so tudi kanadski tisočaki še vedno legalno plačilno sredstvo.

borza, tečaj
Novice Kljub kriptozimi je najboljša valuta leta kriptožeton

Najvrednejši bankovec na svetu, ki je še vedno legalno plačilno sredstvo, pa so tiskali Američani. Čeprav danes sila redko vidijo bankovec, višji od sto dolarjev, so poleg bankovca za tisoč dolarjev v 50. letih prejšnjega stoletja izdali tudi bankovec za deset tisoč dolarjev. Njegovo izdajanje so prekinili leta 1969, a naj bi bilo od leta 2009 naprej v obtoku še vedno 336 bankovcev te vrednosti. Ti so še danes legalno plačilno sredstvo, a bi si z njim najbrž težko privoščili hot dog ali žvečilni gumi.

Najvrednejši še vedno natisnjeni bankovci na svetu

najvrednejši bankovci na svetu | Foto:

Ne spreglejte