Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
9. 6. 2016,
12.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13

8

Natisni članek

Osebne finance DUTB stanovanja nepremičnine Stojan Petrič Zoran Janković

Četrtek, 9. 6. 2016, 12.41

6 let, 6 mesecev

Župan Zoran Janković Ljubljani napoveduje nove čase #foto #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13

8

Stojan Petrič in Zoran Janković sta položila temeljni kamen za gradnjo 195 stanovanj | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

"V Ljubljani se začenjajo novi časi. Številne gradbene jame, ki so več let kazile podobo prestolnice, se zapirajo," je ob polaganju temeljnega kamna za gradnjo nove soseske v Šiški dejal župan Ljubljane Zoran Janković. Največjega krivca za nasedle gradbene projekte vidi v bankah.

Prvi mož idrijskega Kolektorja Stojan Petrič in župan Ljubljane Zoran Janković sta ob Frankopanski ulici v Ljubljani položila temeljni kamen za gradnjo soseske Belle vie Tivoli, kjer je več let samevala gradbena jama. V prihodnjih dveh letih bo iz sramotne luknje zraslo 195 stanovanj.

Petrič je uvodoma dejal, da so se o nakupu nasedlega projekta začeli pogovarjati pred dvema letoma. "Danes smo tukaj. Spreminjamo najlepše mesto, ki se je v zadnjih osmih letih izjemno spremenilo. Zahvala gre županu Zoranu Jankoviću in njegovi ekipi," je dejal Petrič ter dodal, da je Kolektor eno najuspešnejših podjetij v Sloveniji in tudi znotraj EU.

Janković in Petrič sta v temeljni kamen simbolično vzidala dve buteljki vina iz Slovenijavina. Na tem mestu sta namreč pred tem stala vinska klet in skladišče podjetja Slovenijavino. | Foto: Janković in Petrič sta v temeljni kamen simbolično vzidala dve buteljki vina iz Slovenijavina. Na tem mestu sta namreč pred tem stala vinska klet in skladišče podjetja Slovenijavino.

To je po njegovih besedah zagotovilo, da bosta podjetji Kolektor Koling in Gorenje projekt v prihodnjih dveh letih projekt izpeljali kakovostno. Gorenje projekt je hčerinska gradbena družba proizvajalca bele tehnike Gorenje, ki ga vodi Franjo Bobinac.

"Prepričan sem, da sramotna luknja ne bo več kratila spanec ljubljanskemu županu," je dejal Petrič.

Zoran Janković je bil ob polaganju temeljnega kamna izjemno ponosen in vesel. "Pravzaprav sem danes tukaj pričakoval tovornjake hrušk, ki bodo vlivale beton." | Foto: Bojan Puhek Zoran Janković je bil ob polaganju temeljnega kamna izjemno ponosen in vesel. "Pravzaprav sem danes tukaj pričakoval tovornjake hrušk, ki bodo vlivale beton." Foto: Bojan Puhek

Ljubljanski župan Zoran Janković je spomnil, da na tem mestu že drugič polaga temeljni kamen. Prvič ga je polagal pred petimi leti, ko je gradnjo začel Energoplan. Ta je zaradi finančnih težav, tudi zaradi gradnje trgovskega dela Stožic, pristal v prisilni poravnavi.

"Danes sem tukaj, da pozdravim svoja prijatelja Stojana Petriča in Franja Bobinca, ki ju zelo spoštujem. Vesel sem, da sta se odločila za nakup grde in nevarne gradbene jame, kjer bodo zgrajena prekrasna stanovanja," je dejal ljubljanski župan.

V šali je pripomnil, da ima stanovanje zase že izbrano, pogovoriti se mora le še o ceni.

Janković je ustanovitev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) označil za veliko neumnost, pri tem pa okrcal slovensko bančno tragedijo.

"Ali je res potreben nekdo, ki projekt proda za štirikrat nižjo ceno, kot je bilo vanj vloženega? Zakaj banka ni do konca vztrajala pri projektu in ga uresničila? Prepričan sem, da bi dobila precej več denarja, kot ga bo zdaj dobila od slabe banke," je bil kritičen Janković.

Pripomnil je, da je zelo preprosto z ogromnimi diskonti prenesti slabe terjatve bank na DUTB, ta pa lahko nato naredi dober posel.

Jankovič je od investitorjev želel izvedeti, kdaj točno bo na gradbišče prišla prva hruška betona, saj bi si ta dogodek rad ogledal. Direktor Kolektor Kolinga Tine Vadnjal mu je zagotovil, da se bo to zgodilo 23. junija ob 11. uri. | Foto: Bojan Puhek Jankovič je od investitorjev želel izvedeti, kdaj točno bo na gradbišče prišla prva hruška betona, saj bi si ta dogodek rad ogledal. Direktor Kolektor Kolinga Tine Vadnjal mu je zagotovil, da se bo to zgodilo 23. junija ob 11. uri. Foto: Bojan Puhek

Spomnimo, da so bile 16 milijonov evrov vredne terjatve Abanke do Energoplana prenesene na DUTB, ta pa jo je po neznani ceni prodala družbi K.Tivoli, ki sta jo z desetimi milijoni evrov dokapitalizirali družbi Kolektor Koling in Gorenje projekt.

Za koliko so investitorji kupili terjatve od DUTB danes niso želeli izdati, saj gre za poslovno skrivnost. Bodo pa za celoten projekt odšteli 40 milijonov evrov.

Janković je še napovedal, da se bo v enem letu začela tudi gradnja Kolizeja in Sparovega nakupovalnega središča pri Celovških dvorih ter stanovanj. Oba investitorja je povabil, da se lotita tudi gradnje stanovanj v gradbeni jami poleg Celovških dvorov ter naredita stanovanja z drugačnimi standardi in cenami, kot jih imajo Celovški dvori.

"Če bosta cena in velikost stanovanj primerni, bo zanje zainteresirana tudi Mestna občina Ljubljana," napoveduje župan. Tako bo del Ljubljane ob Celovški cesti končan, izjema ostaja le propadajoči hotel Bellevie. Zanj pričakuje, da ga bo Jordanija kot lastnica prodala.

Janković bi za neprodana stanovanja v Celovških dvorih odštel 600 evrov po kvadratnem metru

Prepričan je še, da neprodana stanovanja v Celovških dvorih, ki zaprta stojijo že šest let, niso vredna več kot tisoč evrov za kvadratni meter. Ljubljanski stanovanjski sklad bi jih bil pripravljen kupiti za 600 evrov po kvadratnem metru. Stanovanja so namreč po njegovih besedah prevelika za neprofitni namen, zato bi jih morali preurediti.

Investicija v stanovanjski kompleks Belle vie Tivoli je vredna 40 milijonov evrov in zajema gradnjo 195 stanovanj v neposredni bližini parka Tivoli. | Foto: Investicija v stanovanjski kompleks Belle vie Tivoli je vredna 40 milijonov evrov in zajema gradnjo 195 stanovanj v neposredni bližini parka Tivoli.

Prodaja stanovanj bo po besedah direktorja Kolektor Kolinga Tineta Vadnjala stekla čez dva tedna. Prodajalo jih bo podjetje Stoja nepremičnine, povprečna cena kvadratnega metra pa se bo gibala okoli 2.100 evrov brez DDV.

"V bodoče se bomo morali soočati z volatilnim gradbenim sektorjem, zato nakup CPG ni zadnja akvizicija, ki smo jo letos izvedli. Koncern bo treba okrepiti tudi na drugih področjih, torej na avtomobilskem delu in v energetiki," je dejal Petrič. | Foto: Bojan Puhek "V bodoče se bomo morali soočati z volatilnim gradbenim sektorjem, zato nakup CPG ni zadnja akvizicija, ki smo jo letos izvedli. Koncern bo treba okrepiti tudi na drugih področjih, torej na avtomobilskem delu in v energetiki," je dejal Petrič. Foto: Bojan Puhek

Petrič je v izjavi novinarjem ob robu dogodka dejal, da načrtujejo nove prevzeme - nedavno so med drugim kupili časopisno hišo Delo in novogoriškega gradbinca CPG - a konkreten ni želel biti. Okrepili so gradbeni del, ker pa je gradbeništvo zelo volatilno, bodo morali nihanja kompenzirati na drugih področjih, da bo koncern zagotovil konstantno rast, in sicer brez prevzemov od tri- do petodstotno.

 

Ne spreglejte