Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 2. 2015,
10.57

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

KD Skladi skladi naložbe osebne finance advertorial

Petek, 6. 2. 2015, 10.57

2 meseca, 1 teden

Ste bliže zvezdnikom ali gospodarjem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kako dobro poznate svoje finančne navade in potrebe? Koliko tveganja prenesete in kakšno donosnost pričakujete? Poiščite svojo finančno osebnost.

Če vlagatelja pripeljemo k pravemu naložbenemu načrtu, se bo naložba bolje povrnila. Vsak vlagatelj ima namreč svoje zahteve, ki jih mora prilagajati svoji finančni situaciji.

Tipografije vlagateljev so lahko dobra usmeritev za finančne svetovalce, ki na podlagi tipov finančnih osebnosti lažje svetujejo o najboljšem naložbenem načrtu.

Naložbeni načrt, ki je prirejen individualnim potrebam vlagateljev, ima veliko več možnosti, da bo na dolgi rok posameznika varno prepeljal skozi slabe, pa tudi dobre čase.

Ste pasivni ali aktivni vlagatelj?

Najbolj preprosta klasifikacija je verjetno razdelitev vlagateljev le na aktivne in pasivne vlagatelje (po ameriški ekonomistki Marilyn M. Barnewall).

- Pasivni so tisti, ki so obogateli pasivno, torej z dedovanjem ali pa s tveganim upravljanjem tujega denarja. So previdni z denarjem in ga zaupajo v glavnem samo finančnim svetovalcem. Svojega denarja se močno oklepajo.

- Aktivni vlagatelji so svoje bogastvo zaslužili s svojim delom in radi tvegajo ter imajo manjšo potrebo po varnosti. Verjamejo v svoje sposobnosti in temeljito raziščejo finančni trg. Finančnim svetovalcem se odprejo šele z leti.

Ko nas izgubljen evro bolj boli, kot nas zaslužen evro veseli

Klasifikacija, ki so jo razvili ameriški svetovalci Thomas Bailard, David Biehl in Ronald Kaiser (t. i. metoda BB&K), in velja za bolj sofisticirano, temelji na stopnji samozavesti, ki jo ima varčevalec, in na njegovem načinu odzivanja na finančne dogodke.

Pet kategorij varčevalcev po BB&K metodi:

- Avanturisti – zaupajo svojim sposobnostim, so odločni in radi tvegajo.

- Zvezdniki – morajo biti v središču pozornosti, sledijo modnim trendom, vendar pogosto ne vedo, kako naj nadzirajo svoje finance.

- Individualisti – so samozavestni, radi se odločajo sami, so sistematični, previdni, objektivni in analitični.

- Skrbniki – starejši investitorji, ki so previdni in osredotočeni na varovanje svojega bogastva, izogibajo se tveganju.

- Povprečneži – ne kvalificirajo se v nobeno skrajnost zgoraj naštetih kategorij. Njihov pristop k investiranju je uravnotežen in so pripravljeni sprejeti zmerno tveganje.

Prepustiti denar sreči ali znanju?

Ameriška strokovnjakinja za vedenjsko ekonomijo Kathleen Gurney je na podlagi tega, kako se posamezniki čustveno odzovejo na finančne odločitve, vlagatelje razdelila na devet osebnosti.

Torej – zakaj služite, porabljate, varčujete in vlagate na točno določen način?

- Preudarneži – radi imajo varnost in se odločajo za tisto, kar je bilo učinkovito že v preteklosti.

- Podjetneži – večinoma moški, stremijo k odličnosti, so predani, jih ne zanima denar kot tak, finančna uspešnost je namreč samo kazalnik njihovega uspeha.

- Optimisti – ne marajo tveganja, so blizu upokojitve, iščejo mir, želijo uživati v življenju.

- Nabiralke – izobražene ženske z dobrimi dohodki, živijo za trenutek, sprejemajo impulzivne odločitve, imajo visoko delovno etiko (kot podjetneži), vendar jim manjka samozavesti. Večkrat se lahko zahvalijo sreči kot svojim sposobnostim.

- Uspešneži – so previdni, niso naklonjeni tveganjem, želijo imeti nadzor nad svojim denarjem. So poročeni, dobro izobraženi in menijo, da bodo prej obogateli z delovno vnemo kot z vlaganjem.

- Perfekcionisti – bojijo se finančnih napak, na splošno se izogibajo investicijam, manjka jim samozavesti in samozaupanja, izkoristijo vsak izgovor, da jim ni treba stopiti v akcijo. Zanje velja, da ni investicij brez napak.

- Proizvajalci – so predani svojemu delu, vendar privarčujejo manj, kot bi lahko, ker res ne znajo z denarjem.

- Hazarderji – iščejo vznemirjenje, moč, so kreativni in ekstrovertirani, delajo in se zabavajo enako vneto, veliko vlagajo v tvegane naložbe, finančna varnost jih dolgočasi.

- Gospodarji – vse imajo pod nadzorom, a hkrati sprejmejo tudi dober nasvet. So odločni in trdni, težko jih je spraviti z začrtane poti. Stvari in denarja ne prepuščajo naključjem.

Od tega, kakšni ste po naravi, je odvisno, kako gledate na denar in kako se počutite ob dobičkih in izgubah, ki jih vsi zaznavamo nesimetrično. Izgubljen evro nas namreč veliko bolj boli, kot nas zaslužen evro veseli.

Da bi bilo neprijetnih občutkov čim manj, naj naše finance in naše naložbene sposobnosti analizira finančni svetovalec.

Ne spreglejte