Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
9. 11. 2016,
10.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

borza delnice Melania Trump Donald Trump volitve v ZDA 2016 Osebne finance

Sreda, 9. 11. 2016, 10.29

6 let, 6 mesecev

S Trumpovo zmago se je na finančnih trgih ponovil brexit

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
melania trump, volitve, ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zmaga Donalda Trumpa je med vlagatelji okrepila zaskrbljenost glede svetovnega gospodarstva, kapitalski in finančni trgi pa so se obarvali rdeče. "Počakajmo dan ali dva, da se evforija poleže. Po mojem mnenju lahko pričakujemo podoben učinek, kot smo ga doživeli ob brexitu, ko so finančni trgi izgubljeno nadomestili v dveh tednih," je prepričan analitik Izidor Jerman.

Presenetljiva zmaga republikanca Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA je povzročila negativna gibanja na kapitalskih in finančnih trgih, pa tudi na naftnem trgu. Trumpova gospodarska politika je namreč negotova, zato je izid volitev navzdol potisnil svetovne trge.

Potem ko so sprva potonile azijske borze, se negativni val nadaljuje tudi na evropskih borzah. Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 9.30 znižal za 1,80 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX do zdaj izgubil 1,75 odstotka vrednosti, v Parizu indeks CAC 40 beleži 1,60-odstotni padec, medtem ko se v Londonu indeks FTSE 100 giblje približno odstotek pod izhodiščem.

 

V Tokiu je indeks Nikkei upadel za 5,36 odstotka, na Tajvanu indeks TWSE za 2,98 odstotka, v Južni Koreji indeks Kospi za 2,25 odstotka in v Sydneyju indeks All Ordinaries za 1,94 odstotka. Negativna so gibanja tudi na borzah v Hongkongu, kjer indeks Hang Seng beleži 2,16-odstoten padec. V Singapurju je indeks STI 1,09 odstotka pod izhodiščem in v Šanghaju indeks SSE Composite 0,62 odstotka pod izhodiščem.

Direktor naložb v družbi Alpen Invest Izidor Jerman pojasnjuje, da se je več kot očitno ponovil brexit, ki ga nihče ni pričakoval, trgi pa so se temu primerno odzvali.

"Pričakujemo lahko malo več volatilnosti. Ko se bo evforija polegla, bodo v ospredju ponovno običajne teme. Treba se je zavedati, da danes ni popolnoma nič drugače, kot je bilo včeraj. Kar zadeva novega predsednika ZDA, bodo retorika in dejanja po volitvah popolnoma drugačna in bistveno manj populistična. V govoru po razglasitvi zmage je najprej omenil gospodarsko rast in infrastrukturne projekte. Najpomembnejše pa je, da se bo zavzemal za dobre odnose s sosednjimi državami in da bodo ZDA vse partnerice obravnavale enakovredno in pošteno," pojasnjuje Jerman, ki težko napoveduje stopnjo gospodarske rasti ZDA.

Čeprav je slovensko gospodarstvo v največji meri odvisno od izvoza na evropske trge, ti pa so sorazmerno veliko odvisni od izvoza v ZDA, direktor naložb v Alpen Investu Izidor Jerman bistvenih sprememb v politiki globalne trgovine kratkoročno ne pričakuje. | Foto: Ana Kovač Čeprav je slovensko gospodarstvo v največji meri odvisno od izvoza na evropske trge, ti pa so sorazmerno veliko odvisni od izvoza v ZDA, direktor naložb v Alpen Investu Izidor Jerman bistvenih sprememb v politiki globalne trgovine kratkoročno ne pričakuje. Foto: Ana Kovač

Vodja analiz v družbi NLB Skladi Marko Bombač spomni, da so tečaji evropskih delnic po brexitu v zgolj dveh dneh upadli za več kot 10 odstotkov.

"Če ste takrat panično odreagirali in prodali delnice, ste v prihodnjih dobrih dveh mesecih zamudili skoraj 15-odstotno rast delniških tečajev. Še več, novembra 2008, torej dan po izvolitvi ameriškega predsednika Baracka Obame, so tečaji ameriških delnic upadli za 5,27 odstotka. Če takrat niste panično prodali ameriških delnic in ste jih držali tudi skozi celotno finančno krizo, ki je vrhunec dosegla marca 2009, potem je vaše premoženje danes v dolarjih višje za dobrih 150 odstotkov kot na dan volitev," ponazori Bombač.

Trump bi lahko celo pozitivno presenetil

Pretiranega razloga za skrb vlagateljev zato Bombač ne vidi, saj so pristojnosti ameriškega predsednika izrazito omejene. "Kljub vsemu ton sprave, ki je bil viden pri Trumpu ob rokovanju s Hillary Clinton, nakazuje, da bi Trump lahko vlagatelje celo pozitivno presenetil z manj negativno politiko, kot jo danes vlagatelji pričakujejo. Poleg tega bi na večjo korekcijo zelo verjetno odreagirala ameriška centralna banka (FED), saj bi v tem primeru zamaknila nov dvig ključne obrestne mere, ki bi se še včeraj po mnenju kapitalskih trgov z visoko verjetnostjo zgodil decembra," pravi Bombač.

"Zgodovinsko gledano je poleg delnic tudi ameriško gospodarstvo v času demokratskih predsednikov raslo hitreje kot pa v času republikanskih predsednikov, čeprav so republikanci v splošnem znani po večji naklonjenosti tržnim ukrepom, koristnim za spodbujanje dolgoročne gospodarske rasti in s tem tudi delniških tečajev," poudarja Marko Bombač iz družbe NLB Skladi. | Foto: Bor Slana "Zgodovinsko gledano je poleg delnic tudi ameriško gospodarstvo v času demokratskih predsednikov raslo hitreje kot pa v času republikanskih predsednikov, čeprav so republikanci v splošnem znani po večji naklonjenosti tržnim ukrepom, koristnim za spodbujanje dolgoročne gospodarske rasti in s tem tudi delniških tečajev," poudarja Marko Bombač iz družbe NLB Skladi. Foto: Bor Slana

Jerman pravi, da so se finančni trgi odzvali natančno tako, kot je bilo ob Trumpovi zmagi pričakovati. "Počakajmo dan ali dva, da se evforija poleže, in po mojem mnenju lahko pričakujemo podoben učinek, kot smo ga doživeli ob brexitu, ko so finančni trgi izgubljeno nadomestili v dveh tednih. Ker so trgi izjemno prilagodljivi, se lahko tudi zgodi, da bo negativni trend dolg samo dan ali dva," napoveduje.

Politično neobremenjeni Trump bi lahko prinesel pozitivne spremembe

Da sama izvolitev Trumpa ni zadosten razlog za večji negativni popravek na globalnih borzah se strinja tudi Domen Granda iz Gorenjske borznoposredniške hiše GBD. Kratkoročno so se trgi odzvali negativno, saj ne marajo negotovosti, ki je povezana s posebnim karakterjem novega predsednika.

"Je pa na drugi strani dejstvo, da je Trump politično neobremenjen in da bi lahko zaradi republikanske večine prišlo do določenih pozitivnih sprememb. Trenutno glavno negotovost za globalno gospodarsko rast predstavlja morebitni sprejem protekcionistični ukrepov. Zaradi dodatne negotovosti, ki jo prinaša Trumpova zmaga bo monetarna politika v Evropi ostala ekspanzivna in posledično bodo obrestne mere ostale na rekordno nizki ravni še nekaj časa," napoveduje Granda.

Padca ZDA v recesijo ni pričakovati

Jerman še poudarja, da je scenarij banke Lehman Brothers iz leta 2008, ki je povzročil svetovno finančno krizo, povsem drugačna zgodba, kot je izvolitev predsednika ZDA, zato dogodka med seboj nista primerljiva. Nove recesije Jerman ne pričakuje.

Po njegovih napovedih ameriški dolar kaj bistveno ne bo izgubil, ker bo že prihodnji teden ponovno v ospredju dvig obrestnih mer v ZDA. "Vrednost dolarja bo predvsem odvisna od stanja ameriškega gospodarstva in tempa dvigovanja obrestne mere v prihodnjem letu," napoveduje Jerman.

"Dolar je le v začetku izgubil precej vrednosti, a se že vrača nazaj. Večina je sicer pričakovala upad dolarja, kar je logično. Po mojem mnenju ima Trump lahko pozitivne posledice za ameriško gospodarstvo, kar lahko pomeni povečanje povpraševanje po delnicah ameriških korporacij in posledično ameriškem dolarju," pa meni direktor upravljanja premoženja v družbi Alta Invest Uroš Ožbolt.

Negativnega vpliva na slovensko gospodarstvo ni pričakovati

Čeprav je slovensko gospodarstvo v največji meri odvisno od izvoza na evropske trge, ti pa so sorazmerno veliko odvisni od izvoza v ZDA, bistvenih sprememb v politiki globalne trgovine Jerman kratkoročno ne pričakuje.

Da izid volitev na slovensko gospodarstvo ne bi smel imeti vpliva se strinja tudi direktor upravljanja premoženja v družbi Alta Skladi Slavko Rogan. "Močnejši evro bi sicer pomenil zmanjšanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva, vendar bi morala biti ta krepitev dolgotrajnejša. V primeru, da bi šlo za dolgotrajne spremembe, bi prišlo do zmanjšanja naročil naših glavnih izvoznih partneric, kar bi seveda posledično poslabšalo razmere tudi v slovenskem gospodarstvu. Vendar pa zadnje spremembe na valutnem trgu kažejo, da je šlo zgolj za kratkoročni efekt na valutnem trgu, močnejše in dolgoročnejše krepitve evra pa zaradi razmer v Evropi ne pričakujemo," napoveduje Rogan.

Posojila za Slovence bodo še naprej poceni

"Posojila bodo ostala na rekordno nizki ravni toliko časa, kolikor časa bo politika Evropske centralne banke naklonjena politiki poceni denarja. Za zdaj kaže, da bo to še kar nekaj časa," je sklenil Jerman.

"Izjave politikov v času volitev, ki implicirajo na precejšnje spremembe za posamezne panoge, po volitvah pogosto zbledijo, radikalna stališča pa prav tako zgubijo svojo ostrino. Deloma je to posledica institucionalnih procesov v demokraciji, deloma pa tipične pozabljivosti politikov, ko so enkrat volitve za njimi," opozarja Sašo Stanovnik iz Skupine Alta. | Foto: Bor Slana "Izjave politikov v času volitev, ki implicirajo na precejšnje spremembe za posamezne panoge, po volitvah pogosto zbledijo, radikalna stališča pa prav tako zgubijo svojo ostrino. Deloma je to posledica institucionalnih procesov v demokraciji, deloma pa tipične pozabljivosti politikov, ko so enkrat volitve za njimi," opozarja Sašo Stanovnik iz Skupine Alta. Foto: Bor Slana

Glavni ekonomist Skupine Alta Sašo Stanovnik bolj kot vprašanje, kdo je postal nov predsednik ZDA, kot ključno vprašanje izpostavlja, kaj bo FED naredil z obrestno mero konec leta in v prihodnjem letu. "Res je, da je Trump v volilni kampanji omenjal možne zamenjave na čelu FED-a. Težko pa pričakujemo spremembo glede politike Evropske centralne banke (ECB). Skratka obrestne mere bodo še lep čas nizke," se strinja Stanovnik.

"Ameriške volitve gor ali dol, obrestne mere v Evropi bodo ostale nizke še kar nekaj časa," napoveduje tudi Bombač. Dodaja, da bo po trenutnih pričakovanjih kapitalskih trgov depozitna obrestna mera, ki jo evrskim bankam zaračunava ECB, ostala negativna vse do leta 2021. Tudi po tem letu pa bo rast po trenutnih pričakovanjih zgolj postopna. Do konca leta 2024 naj bi se gibala zgolj pri enem odstotku, kar je precej pod obrestnimi merami, ki smo jih bili še nedavno vajeni.

Ne spreglejte