Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2017,
14.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

nepremičninski trg Koper Nokturno nepremičnine Osebne finance

Sreda, 19. 4. 2017, 14.10

6 let, 6 mesecev

Polovica kupcev stanovanj v Nokturnu je domačinov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Pogled na koprski zaliv iz vzorčnega stanovanja v Nokturnu. | Foto STA

Foto: STA

Družba za upravljanje terjatev bank je našla kupce za več kot sto stanovanj v koprski soseski Nokturno. Kupci so tako družine kot poslovneži, skoraj polovica pa je domačinov. Tri stanovanja so doslej kupili tujci.

V soseski, v prenovo so vložili slaba dva milijona evrov oziroma okoli deset tisoč evrov na stanovanje, so na voljo vsi segmentni tipi stanovanj, od manjših eno- in dvosobnih do večjih, tudi štirisobnih stanovanj, posledično pa je tudi struktura kupcev različna.

"Kupci so tako družine kot poslovneži in starejši občani," je dejal vodja stanovanjskega portfelja v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) Domen Nahtigal. 90 pogodb so že podpisali, še približno 15 stanovanj je rezerviranih.

Tujci doslej kupili tri stanovanja

Slaba polovica kupcev prihaja iz Kopra in širše obalne regije, preostala polovica pa iz drugih krajev v Sloveniji. Interes za nakup pa je tudi v tujini, pri čemer so tujcem do zdaj prodali tri stanovanja. "Pričakujemo pa, da bo zdaj v spomladanskih mesecih povpraševanje s strani tujine še večje," je dodal Nahtigal.

Kot je priznal vodja stanovanjskega portfelja, je trenutno dogajanje na nepremičninskem trgu voda na njihov mlin tako zaradi presežka povpraševanja nad ponudbo kot zaradi ugodnih gospodarskih kazalcev. Sicer pa je Nahtigal prepričan, da nadstandardna stanovanja v koprski soseski prodajajo po zelo atraktivni ceni, zato je ocenil, da bi se stanovanja prodajala tudi, če gospodarsko stanje ne bi bilo tako dobro.

Čeprav za kupce to ni ključen razlog, pa bo na samo tržno vrednost nepremičnin in stanje mikrolokacije vplivala tudi ureditev obalnega pasu kot posledica zaprtja obalne ceste, je še opozoril Nahtigal.

Prodaja propadle tovarne Inde v teku

DUTB ima na obalnem območju v lasti tudi več drugih nepremičnin. Glede propadle nekdanje tovarne Inde v Kopru - po poročanju medijev sta najboljšo ponudbo za 12 tisoč kvadratnih metrov veliko območje oddali družbi KMK Box iz Izole in Kader 100 iz Kopra - je direktor upravljanja nepremičnin Andrej Lazar pojasnil, da so prek javnega zbiranja ponudb izbrali najboljšega ponudnika, s katerim pa še usklajujejo podrobnosti pogodbe. "Ko bo zadeva zaključena in formalno realizirana, bomo tudi obvestili javnost," je dodal.

Glede izolske Argoline v tej fazi v DUTB podrobnosti ne razkrivajo, se pa po Lazarjevih besedah pogovarjajo tako s potencialnimi kupci kot tudi z občino. Kot je navedel Lazar, imajo več domačih interesentov, za investicijo pa se je zanimal tudi angleški sklad. "Vsak želi preveriti, kaj se da na območju narediti, kaj se da zgraditi," je še pojasnil.

Ne spreglejte