Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
12. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

stanovanja nepremičnine Osebne finance

Četrtek, 12. 5. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Okrevanje nepremičninskega trga se nadaljuje

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
Stanovanja Brdo | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Potem ko so se lani povprečne cene nepremičnin v Sloveniji prvič po več zaporednih letih malenkost zvišale, se trend rasti nadaljuje tudi letos.

Leta 2015 je vendarle bila opazna prekinitev večletnega upadanja cen na trgu stanovanjskih nepremičnin. Cene vseh stanovanjskih nepremičnin, kamor uvrščamo stanovanja in družinske hiše, so se med letoma 2012 in 2014 zaporedno letno znižale za 6,9 odstotka, 5,2 odstotka in 6,6 odstotka. Lani so prvič po treh letih upadanja zrasle za 0,8 odstotka, kažejo zadnji podatki statističnega urada.

Samo v zadnjih treh mesecih letošnjega leta pa so cene višje za dodatnih 0,3 odstotka, kažejo najnovejši podatki največjega slovenskega nepremičninskega portala nepremicnine.net. Gre sicer za oglaševane cene nepremičnin, ki so v povprečju višje za okoli desetino od prodajnih.

 

Petino dražje hiše v Posavju

V zadnjih treh mesecih so daleč najbolj poskočile oglaševane cene družinskih hiš v Posavju, ki se prodajajo petino dražje. Najbolj so se pocenile hiše na Koroškem in v Zasavju.

Stanovanja so se najbolj podražila v Pomurju in na Severnem Primorskem, pocenila pa na Notranjskem. V Ljubljani so oglaševane cene višje za 0,3 odstotka, prav toliko so višje povprečne cene stanovanj v Sloveniji.

Trgovanje z rabljenimi družinskimi hišami se je lani izjemno razmahnilo. Prodanih je bilo dobrih dva tisoč družinskih hiš, kar je največ odkar jo spremljajo na statističnem uradu. A velika ponudba je vplivala na nadaljevanje zniževanja njihovih cen, ki traja že od leta 2008. | Foto: Matej Leskovšek Trgovanje z rabljenimi družinskimi hišami se je lani izjemno razmahnilo. Prodanih je bilo dobrih dva tisoč družinskih hiš, kar je največ odkar jo spremljajo na statističnem uradu. A velika ponudba je vplivala na nadaljevanje zniževanja njihovih cen, ki traja že od leta 2008. Foto: Matej Leskovšek

So pa razlike med posameznimi regijami in med posameznimi vrstami nepremičnin precejšnje. Medtem ko je v Ljubljani za kvadratni meter družinske hiše treba odšteti 1.400 evrov, se hiše na Koroškem oglašujejo za tretjino ceneje.

Stanovanja v okolici Ljubljane tretjino cenejša od stanovanj v prestolnici

Cene stanovanj v Ljubljani ostajajo najbolj zasoljene, kvadratni meter se oglašuje po dobrih 2.350 evrov oziroma še enkrat več od slovenskega povprečja. Ljubljani sledita Obala s ceno 2.100 evrov in okolica Ljubljane, kjer kvadratni meter ponujajo za 1.500 evrov.

Najcenejša ostajajo stanovanja v Zasavju, kjer boste za kvadrani meter odšteli okoli 700 evrov.

Ponedeljkova dražba stanovanj potrdila oživitev trga

Če sodimo po ponedeljkovi dražbi stanovanj v soseski Savski breg v Črnučah, ko se je sto prijavljenih dražiteljev potegovalo za nakup 22 stanovanj, je slovenski nepremičninski trg dodobra oživel.

Vsa razpoložljiva stanovanja v Črnučah so v ponedeljek na dražbi dobila nove lastnike. Nekateri so zanje odšteli tudi tretjino več od izklicne cene. | Foto: Bor Slana Vsa razpoložljiva stanovanja v Črnučah so v ponedeljek na dražbi dobila nove lastnike. Nekateri so zanje odšteli tudi tretjino več od izklicne cene. Foto: Bor Slana

Kupci očitno ne verjamejo več v nižanje cen, zato ne odlašajo z nakupi in zadnje priložnosti iščejo na dražbah. Vsa razpoložljiva stanovanja v Črnučah so dobila nove lastnike, nekateri so zanje odšteli tudi tretjino več od izklicne cene. Dosežene cene nedokončanih stanovanj, v katere bodo morali lastniki vložiti še vsaj deset tisoč evrov, so se gibale od 1.500 evrov za kvadratni meter dalje. Cene garsonjer so celo presegle dva tisočaka za kvadratni meter.

Lani se je močno povečalo tudi število prodanih nepremičnin. Promet le še malenkost zaostaja za letom 2007, ko je bilo prodanih 10.019 nepremičnin.

Več dela imajo tudi nepremičninarji

Da je trg stanovanjskih nepremičnin v polnosti zaživel, pokaže tudi hiter pregled poslovanja slovenskih nepremičninskih agencij. Večini so se prihodki v lanskem letu občutno povečali, nekaterim so poskočili tudi za 30 odstotkov.

Ne spreglejte