Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
19. 6. 2017,
15.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Osebne finance nepremičnine stanovanja nepremičninski trg

Ponedeljek, 19. 6. 2017, 15.13

6 let, 6 mesecev

Nakupi stanovanj v središču Ljubljane zvišujejo tudi najemnine

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Stanovanje

Povpraševanje po najemu stanovanj se poleti povečuje, saj študentje in podjetja iščejo nastanitev za začetek jeseni. Kaj se dogaja na slovenskem nepremičninskem trgu in ali velja z najemom pohiteti?

Najemnine za stanovanja po državi se precej razlikujejo in se v zadnjih treh letih z izjemo središča Ljubljane niso bistveno spreminjale. Najdražje stanovanja oddajajo na Obali in v ožjem središču Ljubljane, najceneje v Zasavju.


Morda vas zanima še:

Stanovanja v Ljubljani gredo znova za med
Na kaj morate nujno paziti, ko najemate stanovanje?
Življenje v hotelu: dražje, a udobnejše kot najem stanovanja


Po podatkih največjega spletnega nepremičninskega portala www.nepremicnine.net se povprečne oglaševane cene najema v zadnjih treh mesecih niso spreminjale in znašajo od 4,77 do 12,42 evra za kvadratni meter.

Za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani boste morali na primer mesečno odšteti okoli 600 evrov, za enako veliko stanovanje v Zasavju le slabo polovico tega zneska.

Cena najema stanovanj | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar A Zoran Đukić iz nepremičninskega podjetja Stoja pojasnjuje, da so realno sklenjene cene za okoli desetino nižje. V Ljubljani v povprečju dosegajo deset evrov na kvadrati meter. Ob tem opozarja, da je lahko najem dvosobnega, 60 kvadratnih metrov velikega stanovanje v središču Ljubljane tudi do dvakrat dražji od desetih evrov za kvadratni meter.

Cena je lahko streljaj stran še enkrat višja

"Medtem ko lahko starejše dvosobno stanovanje v stari stavbi brez dvigala in garaže na Trubarjevi ulici najamete za 500 evrov, boste za enako kvadraturo v novejšem objektu Kapitelj čez Ljubljanico odšteli 1.100 evrov," ponazori Đukić. Dvojna cena je posledica popolnega udobja, ki ga zagotavljajo parkirno mesto v garažni hiši, receptor na glavnem vhodu, dvigalo, nova oprema, trgovina v objektu …

Nekoliko manjše razlike med najemninami se pojavljajo tudi zunaj ožjega mestnega središča. Tako je na primer za Bežigradom v novejšem modernem objektu za najemnino treba odšteti polovico več kot v starem bloku.

"Stanovanja v strogem središču mesta, Trnovem, Rožni dolini, na Prulah in v delu Bežigrada so vse bolj iskana kapitalska naložba posameznikov," pojasnjuje direktor podjetja Stoja nepremičnine Zoran Đukić. | Foto: Osebni arhiv "Stanovanja v strogem središču mesta, Trnovem, Rožni dolini, na Prulah in v delu Bežigrada so vse bolj iskana kapitalska naložba posameznikov," pojasnjuje direktor podjetja Stoja nepremičnine Zoran Đukić. Foto: Osebni arhiv Zaradi turističnega vpliva je zelo specifičen tudi južnoprimorski najemniški trg. Povprečne oglaševane cene stanovanj se pred poletjem dvignejo na 12,40 evra za kvadratni meter, po turistični sezoni pa se ustalijo pri okoli desetih evrih za kvadratni meter.

"Tudi Obala ima podobno specifiko najema kot Ljubljana. Ni vseeno, ali najemate stanovanje v novem naselju Nokturno ali na Markovcu," dodaja  direktor Stoje, ki je specializirana tudi za oddajo nepremičnin.

Oddajanje stanovanj turistom dviguje cene v središču Ljubljane

Đukić izpostavlja zanimiv pojav pomanjkanja stanovanj za dolgoročni najem v strogem središču prestolnice in njegovi bližnji okolici.

"Posamezniki vse pogosteje kot kapitalske naložbe kupujejo stanovanja v strogem središču mesta, Trnovem, Rožni dolini, na Prulah in delu Bežigrada. Nato jih oddajajo v kratkoročni najem prek Bookinga ali Airbnbja," pravi Đukić.

Nepremičnine Stara Ljubljana | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Posledično se dvigujejo tako cene nepremičnin kot tudi cene kratkoročnega in dolgoročnega najem. Takšen trend pričakuje tudi v prihodnje. 

Na drugi strani je prepričan, da bodo cene stanovanj zunaj mestnega središča ostale enake kot do zdaj. Te so sicer še vedno nekoliko nižje kot pred krizo.

Ne spreglejte