Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
19. 1. 2016,
12.49

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance banke ZPS Zveza potrošnikov Slovenije

Torek, 19. 1. 2016, 12.49

7 mesecev, 3 tedne

Katere banke so podražile svoje storitve

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Banke v Sloveniji so v zadnjem letu podražile več kot 80 plačilnih storitev. Delavska hranilnica je najcenejša tako pri poslovanju na bančnih okencih kot tudi v spletni banki.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je od januarja 2015 do januarja 2016 zabeležila več kot 80 podražitev plačilnih storitev, ki jih potrošniki najpogosteje uporabljajo. Največkrat, kar petnajstkrat, so podražili storitve pri Banki Koper, sledi Hranilnica Lon z enajstimi podražitvami, Banka Celje z devetimi podražitvami ter Hypo banka in NLB, ki sta storitve podražili osemkrat.

V ZPS so največjo podražitev opazili pri Hranilnici Lon, ki je nadomestilo za direktno obremenitev povečala za 33 odstotkov. Za več kot 20 odstotkov so posamezne storitve podražile tudi Abanka, Banka Koper, BKS, Deželna banka, Sberbank banka in banka Sparkasse.

Nekatere storitve so se tudi pocenile Ob velikem številu podražitev so v ZPS opazili tudi deset pocenitev. Največ nadomestil, kar pet, so pocenili pri Poštni banki, ena storitev pa je postala cenejša pri Abanki, Banki Celje, Delavski hranilnici, Sparkasse in banki UniCredit.

Za tipičnega potrošnika, ki posluje na bančnem okencu, so se najbolj podražili skupni stroški poslovanja komitentov Sberbank (20 odstotkov) in Hranilnice Lon (14 odstotkov), pri spletnih uporabnikih pa so se stroški poslovanja najbolj zvišali pri Hranilnici Lon (17 odstotkov) in Banki Koper (9 odstotkov).

Najcenejša je Delavska hranilnica Potrošniki, ki poslujejo na bančnem okencu, bodo za svoje poslovanje na letni ravni najmanj odšteli pri Delavski hranilnici, le 50,54 evra. Deželna banka in Hranilnica Lon sta več kot dvakrat dražji od najugodnejše, najdražje banke pa so Nova KBM, Sberbank in Hypo Alpe-Adria Bank, in sicer za več kot štirikrat, so izračunali v ZPS.

Tudi pri poslovanju s spletno banko je po izračunih ZPS najugodnejša Delavska hranilnica, pri kateri bo tipični potrošnik za stroške poslovanja na letni ravni odštel 48,14 evra. Za dobrih 30 evrov sta dražji Deželna banka in banka BKS. Najdražje so SKB banka, Banka Koper in NLB, pri katerih boste morali na leto za storitev spletne banke plačati več kot 100 evrov.

Ne spreglejte