Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
15.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

nepremičnine stanovanja Osebne finance zavarovanje zavarovalnice potres

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 15.28

6 let, 6 mesecev

Kako zavarovati stanovanje pred potresom

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Posledice potresa | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Slovenija po številu in moči potresov spada med aktivnejša območja, saj leži na potresno dejavnem južnem robu Evrazijske geotektonske plošče. Praktično vsak dan nas strese kakšen manjši potresni sunek. Enega takšnih, z magnitudo 2, so danes čutili prebivalci Grosupljega z okolico.

Kako smiselno je zavarovati nepremičnino pred potresom in koliko vas bo to udarilo po žepu?

Zadnji veliki potres v Evropi, ki je prizadel osrednjo Italijo in v katerem je umrlo okoli 300 ljudi, bi tudi pri nas imel podobne posledice, ocenjujejo slovenski strokovnjaki. Kot pojasnjuje vodja odseka za stavbe in potresno inženirstvo pri zavodu za gradbeništvo Marjana Lutman, je tudi v Sloveniji še precej starejših kamnitih zidanih stavb in drugih potresno ranljivih stavb. Mednje spada mnogo tistih, ki so bile zgrajene pred uvedbo sodobnih predpisov za potresno odporno gradnjo leta 1963.

Koliko boste plačali, je odvisno, kje živite

S konkretnimi vprašanji smo se obrnili na največje zavarovalnice v Sloveniji, ki ponujajo potresna zavarovanja. Vse so nam odgovorile, da je višina premije odvisna od več dejavnikov.

Med najpomembnejšimi sta lokacija potresne ogroženosti in starost nepremičnine, na znesek pa vplivajo še način gradnje, višina zavarovalne vsote in višina soudeležbe zavarovanca v primeru škodnega dogodka (odbitna franšiza). Nekatere ponujajo 10-odstotno soudeležbo, nekatere petodstotno, nekatere dvoodstotno.

V Bovcu, ki je najbolj potresno ogroženo območje v Sloveniji, nazadnje ga je prizadelo pred dobrim desetletjem, bo premija večja kot na primer v drugih mestih. | Foto: STA , V Bovcu, ki je najbolj potresno ogroženo območje v Sloveniji, nazadnje ga je prizadelo pred dobrim desetletjem, bo premija večja kot na primer v drugih mestih. Foto: STA ,

Letne premije za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje se gibljejo okoli 50 evrov in so v osnovi enake pri vseh zavarovalnicah. Razlikuje se le po dejavnikih, ki vplivajo na tveganje. V Bovcu, ki je najbolj potresno ogroženo območje v Sloveniji, bo premija večja kot na primer v Kopru. Tudi Ljubljana spada med bolj potresno ogrožena področja, zato bo zavarovanje dražje. Če je na primer zgradba zgrajena pred letom 1963, bo premija avtomatično 30 odstotkov dražja.

Nekatere zavarovalnice ponujajo ločeno potresno zavarovanje, pri večini pa je pogoj sklenitev osnovnega premoženjskega zavarovanja, kateremu se doda kritje potresnega zavarovanja.

Izplačano boste dobili gradbeno vrednost nepremičnine, ne tržne

Lastnik stanovanja lahko sklene zavarovanje svoje etažne lastnine za nevarnost potresa, tudi če preostali lastniki stanovanjskega bloka tega ne storijo, niti nimajo sklenjenega skupnega potresnega zavarovanja. Če je nepremičnina v potresu poškodovana do te mere, da je potrebna rušitev, zavarovanec dobi škodo povrnjeno v višini gradbene vrednosti njegovega stanovanja in ne tržne vrednosti.

A pozor, kvadratni meter gradbene vrednosti stanovanja zavarovalnice v Sloveniji vrednotijo med 800 in 1.000 evri. To pomeni, da bi za 60 kvadratov veliko stanovanje od zavarovalnice prejeli med 48 in 60 tisoč evri, čeprav ste stanovanje kupili za dvesto tisočakov. Če bi imeli zavarovano tudi opremo, pa nekaj več.

Če je nepremičnina še primerna za bivanje in je potrebna le obnove, bo lastnik prejel toliko, kolikor znaša nastala škoda, zmanjšana za soudeležbo. | Foto: Matjaž Vertuš Če je nepremičnina še primerna za bivanje in je potrebna le obnove, bo lastnik prejel toliko, kolikor znaša nastala škoda, zmanjšana za soudeležbo. Foto: Matjaž Vertuš

Zavarovalnice večinoma krijejo tudi škodo na skupnih delih zgradbe, ki v sorazmernem deležu pripadajo etažnemu lastniku. Gre za hodnik, stopnišče, vetrolov, podstrešje, kolesarnico, dvigalo …

Če bi imeli vsi etažni lastniki ustrezno sklenjeno individualno zavarovanje svoje etažne lastnine, vključno s pripadajočim deležem na skupnih delih zgradb, bi bilo v primeru zrušenja stavbe po vseh policah skupaj pokrita tudi škoda na skupnih delih zgradbe. To pomeni, da bi si vsi stanovalci skupaj z izplačanimi zavarovalninami lahko zgradili nov objekt.

Nezgodno zavarovanje je treba skleniti posebej

Če je nepremičnina še primerna za bivanje in je potrebna le obnove, bo lastnik prejel toliko, kolikor znaša nastala škoda, zmanjšana za soudeležbo.

Zavarovanje oseb ni vključeno. Zato je treba skleniti življenjsko zavarovanje za primer smrti oziroma nezgodno zavarovanje. Določene zavarovalnice sicer potresa ne obravnavajo kot nezgodo.

Ne spreglejte