Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
9. 5. 2017,
4.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

stanovanje Osebne finance

Torek, 9. 5. 2017, 4.43

6 let, 6 mesecev

Kaj se dogaja na evropskem trgu nepremičnin

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
Stanovanje

Medtem ko se je po več letih krize v Sloveniji lani promet z nepremičninami znova približal rekordnemu letu 2007, močno raste tudi evropski nepremičninski trg. Najpomembnejši faktor še naprej ostaja lokacija.

Slovenski nepremičninski trg se nahaja na prehodu iz faze oživljanja v fazo rasti. Čeprav so prisotne razlike v gibanju prometa in cen nepremičnin med posameznimi območji države, se je število transakcij že povsem približalo tistemu izpred krize nepremičninskega trga, cene nepremičnin pa počasi naraščajo.


Morda vas zanima še:

Pet vprašanj, na katera si morate odgovoriti pred nakupom stanovanja


Trenutno so cene stanovanj in hiš še nižje kot pred krizo, a nizke obrestne mere za posojila in naložbena privlačnost nepremičnin pospešeno spodbujata povpraševanje. V primerjavi z letom 2013 se je lani število prodanih nepremičnin povečalo za 60 odstotkov in je bilo v primerjavi z vrhuncem iz leta 2007 le še pet odstotkov nižje.

Cene stanovanj najhitreje navzgor v mestih

Glede na nedavno objavljeno raziskavo stanovanjskega trga največje evropske nepremičninske mreže RE/MAX Evropa so se v zadnjih dveh letih praktično povsod po Evropi cene zvišale. Še posebej stanovanj v mestih. V Litvi, Nemčiji in Luksemburgu so tako na primer beležili do 14-odstotno rast, trend rasti pa še ne pojenja. Največjo rast cen napovedujejo v Luksemburgu in Romuniji.

Zaradi manjše ponudbe od povpraševanja so cene nepremičnin v Luksemburgu lani zrasle za 12 odstotkov. Cena kvadratnega metra stanovanjske hiše v mestnem središču je poskočila celo za 22 odstotkov. | Foto: Reuters Zaradi manjše ponudbe od povpraševanja so cene nepremičnin v Luksemburgu lani zrasle za 12 odstotkov. Cena kvadratnega metra stanovanjske hiše v mestnem središču je poskočila celo za 22 odstotkov. Foto: Reuters Za okoli štiri odstotke so se zvišale tudi prodajne cene hiš na podeželju v Avstriji in Estoniji. Remaxovi strokovnjaki napovedujejo, da se cene ne bodo zvišale le v Franciji, Grčiji in Švici.

Na Malti največja podražitev najemnin

Povečujejo se tudi najemnine za stanovanja. V mestih na Nizozemskem, v Romuniji in Španiji so dražje za desetino, na Malti celo do 16 odstotkov. Letos bodo po napovedih najbolj zrasle najemnine v Luksemburgu, Romuniji, na Nizozemskem in na Malti.

Lokacija ostaja najpomembnejši faktor

Direktor RE/MAX Igor Horvat poudarja, da lokacija ostaja najpomembnejši faktor. | Foto: RE/MAX Slovenija Direktor RE/MAX Igor Horvat poudarja, da lokacija ostaja najpomembnejši faktor. Foto: RE/MAX Slovenija Eden od najpomembnejših kriterijev za razlike v ceni nepremičnin je lokacija, pravi Igor Horvat, direktor RE/MAX Slovenije.

"Medtem ko se območje poselitve v državah, kot je Nemčija, širi, so v Sloveniji in Italiji mladi bolj osredotočeni na centralna območja večjih mest, da bi zmanjšali čas prevoza na delo. Ta trend se bo v mestih tudi nadaljeval. Prodajne cene stanovanj v Evropi se razlikujejo do 64 odstotkov, odvisno od tega, ali je nepremičnina v urbanem ali podeželskem območju. Pri hišah je razlika do 44 odstotkov," evropsko nepremičninsko sliko pojasnjuje Horvat.

Dodaja, da je podoben trend zaznati tudi v Sloveniji, kjer na primer razlika med cenami rabljenih stanovanj v Mariboru in Ljubljani presega 50 odstotkov. "Če naredimo še primerjavo s cenami stanovanj v Prekmurju ali zunaj večjih mest, pa je ta razlika mnogo večja," ponazori Horvat.

Ne spreglejte