Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
25. 7. 2016,
11.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Osebne finance nepremičnine stanovanja Ljubljana gradnja

Ponedeljek, 25. 7. 2016, 11.14

6 let, 6 mesecev

Kaj nastaja na ljubljanski elitni lokaciji

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Vila blok Sončne terase v Rožni dolini | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

V najdražjem predelu slovenske prestolnice je investitorjem luksuznega stanovanjskega objekta, ki bo vseljivo šele jeseni, do zdaj uspelo prodati 70 odstotkov stanovanj. Za najdražje je bilo treba odšteti skoraj milijon evrov, na voljo so le še cenejša stanovanja. A za manj kot 350 tisočakov ga ne boste dobili.

Na desetletja zapuščenem zemljišču v Rožni dolini gradijo vilo blok, v katerem bo jeseni dokončanih 10 luksuznih stanovanj in trije poslovni prostori v pritličju.

Stanovanja bodo velika od 90 do 180 kvadratnih metrov, pripadajoče terase pa od 50 do 130 kvadratov.

Pritličje objekta je rezervirano za tri poslovne prostore in tri stanovanja. Prost je še en poslovni prostor in eno stanovanje. | Foto: Matej Leskovšek Pritličje objekta je rezervirano za tri poslovne prostore in tri stanovanja. Prost je še en poslovni prostor in eno stanovanje. Foto: Matej Leskovšek

Nizkoenergijski objekt, ki stoji med slaščičarno Galerija Grad in Mercatorjevo trgovino, je investitor poimenoval Sončne terase. Terase so namreč zasnovane kot podaljšek bivalnih prostorov.

Vsako stanovanje bo imelo svojo toplotno črpalko za ogrevanje in hlajenje ter rekuperacijsko prezračevanje.

Osvetlitev vseh bivalnih prostorov bo naravna. Vse okenske odprtine bodo imele vgrajena zunanja senčila. | Foto: Matej Leskovšek Osvetlitev vseh bivalnih prostorov bo naravna. Vse okenske odprtine bodo imele vgrajena zunanja senčila. Foto: Matej Leskovšek

Investitor, družba GGI, zatrjuje, da bo objekt odlikovala kakovostna zaključna obdelava in izbrani materiali, velike terase in svetli ter zračni dnevno-bivalni prostori.

Parkirni prostori, vsakemu stanovanju pripadata dve, in shrambe bodo v podzemni etaži objekta, vse etaže pa so povezane z dvigalom.

Tlorisna zasnova objekta omogoča organizacijo dveh stanovanj na etažo. | Foto: Matej Leskovšek Tlorisna zasnova objekta omogoča organizacijo dveh stanovanj na etažo. Foto: Matej Leskovšek

Cene luksuznih stanovanj se začnejo pri 300 tisočakih, najdražje stanovanje je bilo prodano med prvimi.

Za 175 kvadratnih metrov stanovanja in 127 kvadratov terase na vrhu štirinadstropnega objekta je tako nekdo odštel 910 tisoč evrov oziroma pet tisočakov za kvadratni meter, če odštejemo 127 kvadratov veliko teraso in dve parkirni mesti. Če za kvadraturo terase vzamemo količnik 0,5, pa je bilo stanovanje prodano za 3.800 evrov po kvadratnem metru.

Najceneje, za 300 tisoč evrov, je bilo prodano 92 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki mu pripada 52 kvadratov terase.

Okrog objekta je predviden pas z zelenjem in drevjem. Uvoz na parkirišče za obiskovalce in v podzemno garažo bo urejen s Ceste XI. | Foto: Matej Leskovšek Okrog objekta je predviden pas z zelenjem in drevjem. Uvoz na parkirišče za obiskovalce in v podzemno garažo bo urejen s Ceste XI. Foto: Matej Leskovšek

Po besedah nepremičninske družbe ReConsult, ki stanovanja prodaja, so med kupci večinoma Slovenci.

"Glede na že realizirano prodajo se jasno vidi, da trg takšne gradnje potrebuje. Ali bo investitor s kakovostjo gradnje in vgrajenimi materiali upravičil visoke cene, pa se bodo kupci prepričali ob vselitvi. Dejstvo je, da marsikateri investitor v Sloveniji v tržnih prijemih uporablja besedo luksuz. Tega na primer podkrepi s tremi dražjimi in boljšimi vgrajenimi materiali od povprečja, kar pa še ne upravičuje luksuza," pojasnjuje Jasmin Šorn iz nepremičninske agencije Real Fin. Dodaja, da je po podobnih cenah mogoče prodajati le v prestolnici in morda na Obali.

Vila blok Sončne terase v Rožni dolini | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Se je pa po Šornovih besedah situacija na nepremičninskem trgu precej spremenila. "Ljudje so uvideli, da je nepremičnina še vedno dobra naložba, ki jim prinaša nekajkrat višje donose od trenutno rekordno nizkih obrestnih mer za bančne depozite. Zato med kupci niso samo tisti, ki zadovoljujejo svoje primarne stanovanjske potrebe, temveč tudi takšni, ki nakup jemljejo kot naložbo v prihodnost. Nepremičnina je dolgoročno zagotovo dobra investicija, ki v najslabšem primeru ohranja svojo vrednost," še sklene Šorn.

Ne spreglejte