Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
2. 8. 2016,
10.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Osebne finance nepremičnine prodajalec stanovanja hiša nakup

Torek, 2. 8. 2016, 10.50

6 let, 6 mesecev

Kaj je dobro vedeti, preden se odločite za prodajo nepremičnine

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Stanovanjske hiše | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Prodajalci nepremičnin se pogosto sprašujejo, kaj bi bilo pred prodajo še smiselno postoriti, da bi zanjo iztržili čim več, ter koliko in kaj je smiselno vložiti v prenovo, da jih na koncu ne bo bolela glava.

Ko lastniki nepremičnin vlagajo v izboljšave svojega doma, morajo razmisliti, kateri projekti bodo največ prispevali k vrednosti nepremičnine, ko pride čas za njeno prodajo. Preproste enačbe, kateri projekti bodo prinesli največ dodane vrednosti za vložen denar, ni. Vrednost je odvisna od več dejavnikov.

Lokacija, lokacija in še enkrat lokacija so najpomembnejši aduti, ki odločilno pripomorejo k uspešni prodaji nepremičnine v Sloveniji. Bolje je odšteti nekaj več za lokacijo in se nato postopoma lotiti obnove po željah kupca. A pomembni so tudi drugi dejavniki. "Lišpanje nepremičnine" pred prodajo je običajno ceneno, saj tega prodajalci ne počnejo zaradi sebe, temveč zato, da bi jo hitreje in lažje prodali.

"Prodajalci z majhnimi popravki nepremičnine razlike v ceni ne bodo realizirali, torej se osvežitev ne obrestuje," poudarja direktorica nepremičninske družbe Inalbea Zarja B. Mavec. | Foto: Osebni arhiv "Prodajalci z majhnimi popravki nepremičnine razlike v ceni ne bodo realizirali, torej se osvežitev ne obrestuje," poudarja direktorica nepremičninske družbe Inalbea Zarja B. Mavec. Foto: Osebni arhiv

"Prodajalcem se zelo redko posreči, da je hitra osvežitev nepremičnine potencialnim kupcem tudi všeč, zato jim tega ne priporočam. Z majhnimi popravki razlike v ceni ne bodo realizirali, torej se ne obrestuje," pojasnjuje direktorica nepremičninske družbe Inalbea Zarja B. Mavec.

Doda, da se absolutno pričakuje, da je nepremičnina pospravljena, morda prepleskana, za kaj več pa ni potrebe.

V nekaterih primerih je nujno vložiti nekaj več

Drugačna situacijo Mavčeva opisuje pri prodaji nedokončanih nepremičnin, ki še nimajo ometanih sten in položenih tal.

"Tega se kupci ustrašijo, saj si ne znajo predstavljati končnega stanja. V takšnih primerih naj prodajalci objekt raje dokončajo," svetuje nepremičninska strokovnjakinja.

Podobno velja pri prodaji starejših in slabo vzdrževanih garsonjer, saj njihovi kupci običajno težko zberejo denar še za njihovo obnovo.

Mavčeva odsvetuje, da bi se prodajalci hiš zaradi pričakovane višje kupnine lotili gradnje bazena, vrt zasadili z angleško travo ali v notranjosti položili drage talne obloge, kot to na primer počno v ZDA.

Bazen je izjemno drag za vzdrževanje in lahko celo nevaren za družine z majhnimi otroki, kar bo nekatere kupce odvrnilo od nakupa. | Foto: Zillow Bazen je izjemno drag za vzdrževanje in lahko celo nevaren za družine z majhnimi otroki, kar bo nekatere kupce odvrnilo od nakupa. Foto: Zillow

Bazen je na primer izjemno drag za vzdrževanje in lahko celo nevaren za družine z majhnimi otroki, kar bo nekatere kupce odvrnilo od nakupa. Prav tako je za naše podnebje premalo izkoriščen, da bi se naložba obrestovala.

Vzdrževanje vzorno urejenega vrta pa zahteva celega človeka, kar si ob današnjem hitrem življenjskem ritmu lahko privoščijo le redki. Drugim preostane le še najem vrtnarja.

Premislite, kje boste gradili svojo sanjsko hišo

"Za realno ceno je nemogoče prodati prestižno hišo v naselju, ki to ni, saj ne spada v takšno okolje, zaradi neprimerne infrastrukture pa se ne more prodati," našteje Mavčeva.

Če v naselju stojijo hiše, vredne nekaj sto tisoč evrov, je iluzorno pričakovati, da bo tja zašel kupec, ki nepremičnino kupuje za milijon evrov. Danes je ob gradnji hiše nujno tudi razmisliti, kako in za koliko bomo nepremičnino morda nekoč prodali.

Danes je ob gradnji hiše nujno razmisliti, kako in za koliko bomo nepremičnino morda nekoč prodali. | Foto: Thinkstock Danes je ob gradnji hiše nujno razmisliti, kako in za koliko bomo nepremičnino morda nekoč prodali. Foto: Thinkstock

"Na Rakovi jelši v Ljubljani prodajam lepo urejeno hišo. Čim strankam po telefonu povem naslov, slušalko odložijo," ponazori.

Nakup nepremičnine še zdaleč ni konec investicije

Po nekaterih izračunih nakup nepremičnine predstavlja približno polovico zneska, ki ga je treba v naslednjih 30 letih zaradi stroškov vzdrževanja in obratovanja vložiti vanjo, če želimo ohranjati njeno realno vrednost.

"Tega se Slovenci premalo zavedajo, saj v nepremičnine absolutno vlagajo premalo. Da je res tako, spoznavam ob povpraševanjih tujcev, ki si želijo v Sloveniji ustvariti dom in na ogledih pogosto naletijo na slabo vzdrževane objekte," pove Mavčeva.

Nepremičnina mora biti ob prodaji pospravljena, morda prepleskana, za kaj več pa ni potrebe. | Foto: Thinkstock Nepremičnina mora biti ob prodaji pospravljena, morda prepleskana, za kaj več pa ni potrebe. Foto: Thinkstock

To je tudi odgovor, zakaj je v tujini bistveno bolj razvit najemniški trg. Lastništvo nepremičnine namreč s seboj prinaša obveznosti, predvsem finančne. Po eni strani lastništvo nepremičnine predstavlja nekakšen luksuz, priznava Mavčeva.

Slovenci se zakreditirajo do vratu, zato jim za vzdrževanje zmanjka denarja

V Sloveniji pa večina ljudi najemništvo dojema kot metanje denarja skozi okna in si raje pri banki izposodijo maksimalen znesek denarja, ki so ga še sposobni odplačevati.

"Ko je treba investirati v novo streho, pa jih zagrabi panika, saj nimajo na razpolago 20 tisočakov ali več. Podobno se dogaja v večstanovanjskih blokih, kjer ob večjih investicijah nihče od stanovalcev nima denarja. Še dobro, da smo v ta namen uvedli rezervni sklad," pojasnjuje Mavčeva.

Slovenci v nepremičnine vlagajo premalo, zato so številne hiše iz 70. in 80. let potrebne nujne temeljite prenove. | Foto: Thinkstock Slovenci v nepremičnine vlagajo premalo, zato so številne hiše iz 70. in 80. let potrebne nujne temeljite prenove. Foto: Thinkstock

Poudarja še, da je treba nepremičnino kupiti v skladu s svojimi možnostmi. V Sloveniji je v nasprotju s tujino zelo malo lastnikov hiš z bazenom in angleško travo na vrtu, ki si za njuno vzdrževanje lahko privoščijo plačanega človeka.

"Če ga nimajo, sami pa za ta opravila nimajo časa ali ne znajo, pa hiša deluje zanemarjeno," še sklene.

Ne spreglejte