Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2016,
13.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

delnice Osebne finance

Ponedeljek, 5. 9. 2016, 13.30

6 let, 6 mesecev

Ilirika predstavila rešitev za lastnike težko unovčljivih delnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Ilirika | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ilirika lastnikom delnic netržnih in slabo likvidnih tržnih podjetij ponuja nov produkt – Ilirika Modra zvezda. Imetniki težko unovčljivih delnic, ki bodo brez odprtja trgovalnega računa pristale na sodnem depozitu, lahko te delnice vložijo v Modro zvezdo kot stvarni vložek in v zameno pridobijo delnice Modre zvezde.

Skladno z zakonom o nematerializiranih vrednostnih papirjih morajo delničarji delnice na registrskih računih pri KDD do konca leta prenesti na trgovalne račune pri borznoposredniških hišah, sicer bodo pristale na sodnem depozitu, po preteku petih let pa jih bodo delničarji izgubili. 

Bo VZMD ponudilo rešitev 240 tisoč lastnikom kmalu ukinjenih registrskih računov?

Da bi delničarji ohranili premoženje, je Ilirika razvila nov produkt, delniško družbo Ilirika Modra zvezda. Ta vse delničarje, ki še imajo registrske račune pri KDD in na njih delnice netržnih družb ali slabo likvidnih tržnih družb, vabi, da te delnice vložijo v Modro zvezdo kot stvarni vložek in v zameno dobijo delnice Modre zvezde.

Ilirika Modra zvezda želi imeti v portfelju manjšinske delnice, ki bi jih upravljala, delničarji, ki bi ponudili svoje delnice, pa bi postali delničarji Ilirike Modre zvezde in bili deležni pri vsakem uspešnem povečanju vrednosti naložb v njenem portfelju.

Lastnik Ilirike Igor Štemberger zagotavlja, da v dodatnih maržah ne bodo iskali zaslužka. | Foto: Matej Leskovšek Lastnik Ilirike Igor Štemberger zagotavlja, da v dodatnih maržah ne bodo iskali zaslužka. Foto: Matej Leskovšek

"Vsak vlagatelj delnic bo postal solastnik Ilirike Modre zvezde in bo imel korist od celotnega portfelja delnic družbe," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil prvi mož borznoposredniške družbe Ilirika Igor Štemberger. Dodal je, da Ilirika ponuja brezplačen prenos z registrskega računa pri KDD na trgovalni račun.

Povsem brez stroškov delničarji sicer ne bodo, saj mora borznoposredniška hiša plačevati določene dajatve KDD in nekaterim zunanjim izvajalcem. Te stroške bo treba pokriti, Štemberger pa zagotavlja, da v dodatnih maržah ne bodo iskali zaslužka.

Na seznamu 165 podjetij

Na Iliriki so pripravili seznam 165 netržnih podjetij, ki so primerna za menjavo za delnice Ilirike Modre zvezde. Vsa netržna podjetja namreč ne pridejo v poštev, saj je bilo treba nekatera podjetja, kot je dejal Jure Klepec, zaradi tehničnih razlogov, negativnega kapitala, insolvenčnih postopkov, neporavnanih davčnih obveznosti ali blokiranih računov izločiti.

Menjalno razmerje med posamezno delnico in delnico Ilirike Modre zvezde je natančno določil in potrdil revizor. Obravnava je enaka in pravična za vse delničarje, zagotavlja Klepec.

Skupna vrednost izbranih delnic znaša 150 milijonov evrov

Medtem ko skupna vrednost delnic vseh izbranih 165 netržnih družb dosega okoli 150 milijonov evrov, Štemberger za zdaj ne želi napovedovati, koliko sredstev bo Ilirika Modra zvezda pridobila. "Pričakujemo resen odziv," je dejal in dodal, da pričakuje uvrstitev družbe v borzno kotacijo.

Rok za izpolnjevanje dokumentov že teče in traja do 15. marca 2017, nato pa bo družba, ko bo jasno vedela, kdo je ponudil delnice in katere so to, ter ko bo vse stvarne vložke potrdil revizor, s sklepom registrirala s stvarnimi vložki povečan osnovni kapital družbe.

Ne spreglejte