Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
7. 4. 2017,
15.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Natisni članek

bloki stanovanja Osebne finance upravniki upravljanje sredstev stanovanjski blok

Petek, 7. 4. 2017, 15.38

6 let, 6 mesecev

Agencija za zavarovalni nadzor: upravniki ne smejo biti zavarovalni posredniki

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Stanovanjski bloki | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Agencija za zavarovalni nadzor je nedavno izdala stališče glede vloge upravnika večstanovanjskih stavb pri sklepanju premoženjskega zavarovanja stavb. Po razlagi agencije upravniki, ki zdaj tržijo premoženjska stanovanja, tega ne bi smeli več početi. 

Stališče Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) ni pravno formalno zavezujoče, predstavlja pa razlago veljavnih predpisov, kot jih tolmači in pri svojem nadzoru uporablja AZN," so nam pojasnili v agenciji, ki bdi nad poslovanjem slovenskih zavarovalnic.

Stališče Agencije za zavarovalni nadzor (AZN), ki jo vodi Sergej Simoniti, določa, da upravnik ne sme s strani zavarovalnice prejeti nikakršne provizije oziroma nadomestila za opravljanje storitev, povezanih s sklepanjem zavarovalnih pogodb za etažne lastnike. | Foto: Ana Kovač Stališče Agencije za zavarovalni nadzor (AZN), ki jo vodi Sergej Simoniti, določa, da upravnik ne sme s strani zavarovalnice prejeti nikakršne provizije oziroma nadomestila za opravljanje storitev, povezanih s sklepanjem zavarovalnih pogodb za etažne lastnike. Foto: Ana Kovač Kot poudarjajo v AZN, upravnik v nobenem primeru v razmerju do etažnih lastnikov in do zavarovalnice ne sme nastopati kot zavarovalni posrednik oziroma opravljati poslov zavarovalnega posredovanja. Ker upravnik nastopa kot pooblaščenec etažnih lastnikov, od zavarovalnice ne sme prejeti nikakršne provizije oziroma nadomestila za opravljanje storitev, povezanih s sklepanjem zavarovalnih pogodb za etažne lastnike stavb, ki jih upravlja.

Ko stanovalci ne plačujejo zavarovanj za skupne dele stavb

Zakon določa: upravnik večstanovanjskih stavb je dolžan zavarovati skupne dele in naprave stavbe v primeru požara, izlitja vode, razbitja stekel, strojeloma in odgovornosti do tretje osebe. Za sklenitev zavarovanja potrebuje 75-odstotno soglasje stanovalcev, ki ga običajno tudi dobi. Upravnik tiste stanovalce, ki ne želijo plačevati omenjenega zavarovanja, iz zavarovanja izloči. Ti tako v primeru škodnega dogodka na skupnih prostorih niso upravičeni do zavarovalnine, temveč morajo skupno škodo poravnati iz lastnega žepa.

A težava nastane, ker nekateri stanovalci zavarovalnih premij upravnikom redno ne plačujejo ali pa sploh ne. Upravnik zato za pravočasno plačilo celotne premije zavarovalnici in zalaganje neporavnanih obveznosti stanovalcem zaračunava okoli 10 odstotkov celotne premije, ki jo porabi za izterjavo neplačnikov. Nakazuje mu jo zavarovalnica.

Upravnik za pravočasno plačilo celotne premije zavarovalnici in zalaganje neporavnanih obveznosti stanovalcem zaračunava okoli 10 odstotkov celotne premije, ki jo porabi za izterjavo neplačnikov. | Foto: Klemen Korenjak Upravnik za pravočasno plačilo celotne premije zavarovalnici in zalaganje neporavnanih obveznosti stanovalcem zaračunava okoli 10 odstotkov celotne premije, ki jo porabi za izterjavo neplačnikov. Foto: Klemen Korenjak Tako se zavarovalnici ne treba ukvarjati z izterjavami neplačnikov, ampak za to skrbi upravnik. V primeru, da je letna premija 30 tisoč evrov, to pomeni, da upravnik prejme tri tisočake za stroške izterjave.

Po naših informacijah upravniki provizije prejemajo tudi od podjetij, ki etažnim lastnikom dobavljajo toplotno energijo, elektriko ... Upravniki namreč poslujejo in sklepajo pogodbe z dobavitelji v svojem imenu, čeprav za račun etažnih lastnikov.

Po izdanem stališču AZN upravniki ne tržijo več zavarovanj

Na AZN so nam dejali, da zaradi varovanja zaupnih podatkov vsebine konkretnih postopkov nadzora ne morejo komentirati. So pa po naših informacijah po izdanem stališču AZN zavarovalnice prekinile s tovrstno prakso.

Iz zavarovalnice AS so nam odgovorili, da upoštevajo vse usmeritve, ki jim jih je posredovala AZN. "Vsebine iz sklenjenih pogodb pa ne razkrivamo, saj nas k temu zavezuje tudi zakonodaja," so zapisali.

V največji zavarovalnici, Zavarovalnici Triglav, so zapisali: "Posamezni segmenti komercialno dogovorjenih sodelovanj predstavljajo poslovno skrivnost, zato jih kot takšnih ne moremo in ne smemo razkrivati. V zavarovalnici spoštujemo veljavne predpise in se po njih ravnamo," so odgovorili na naša vprašanja.

Če je neporavnanih obveznosti do zavarovalnice veliko, bo izplačilo škode bistveno manjše kot bi bilo potrebno za sanacijo. Tistemu stanovalcu, ki ni plačeval premij je vseeno, preostali redni plačniki pa zato prejmejo manj odškodnine. | Foto: Klemen Korenjak Če je neporavnanih obveznosti do zavarovalnice veliko, bo izplačilo škode bistveno manjše kot bi bilo potrebno za sanacijo. Tistemu stanovalcu, ki ni plačeval premij je vseeno, preostali redni plačniki pa zato prejmejo manj odškodnine. Foto: Klemen Korenjak V primeru neporavnanih obveznosti do zavarovalnic je namreč težko izplačati celotno škodo, saj zavarovalnica od škodnega zneska najprej poravna dolgove za nazaj, preostanek pa predstavlja izplačilo škode. Če je neporavnanih obveznosti veliko, bo izplačilo škode bistveno manjše kot bi bilo potrebno za sanacijo. Stanovalec, ki ni plačeval premij, tega ne bo občutil, preostali redni plačniki pa bodo prejeli manj odškodnine.

Bojan Bučinel, ki svetuje več nadzornim odborom stanovanjskih stavb in je do ravnanj upravnikov stavb izjemno kritičen, pa se v tem primeru z njihovim početjem izjemoma strinja. A ob tem se sprašuje, ali je upravnik registriran za zalaganje sredstev.

"Za to imamo banke. Še huje je, da upravnik posoja sredstva etažnih latnikov, ne svojega denarja," je kritičen Bučinel. Dodaja, da mora upravnik nastopati kot zavarovalec, ne sme pa biti zavarovalniški zastopnik. "Upravniki bi radi bili zastopniki in vodili postopke zavarovanja, a za to imamo zavarovalnice," pojasnjuje.

"Upravnik, ki je gospodar stavbe mora delati v korist etažnih lastnikov, ne pa v korist zavarovalnic. To je zame kriminal," je oster Bojan Bučinel, ki svetuje več nadzornim odborom etažnih lastnikov. | Foto: Ana Kovač "Upravnik, ki je gospodar stavbe mora delati v korist etažnih lastnikov, ne pa v korist zavarovalnic. To je zame kriminal," je oster Bojan Bučinel, ki svetuje več nadzornim odborom etažnih lastnikov. Foto: Ana Kovač

Bučinela bolj kot upravnikovo zaračunavanje 10-odstotne premije moti problematika brezškodnega dogajanja, kar sicer ni povezano z odločbo AZN. Tako imenovani non-claim bonus pomeni, da zavarovalnica posameznim zavarovancem povrne del plačane premije preteklega zavarovalnega leta, če ni bilo vnovčene nobene škode.

"Pogosto je cilj upravnikov, da prijavijo čim manj škodnih dogodkov. Upravnik, ki je gospodar stavbe, mora delati v korist etažnih lastnikov, ne pa v korist zavarovalnic. To je zame kriminal," je oster Bučinel. Zakaj?

Bučinel: Upravnik dela škodo etažnim lastnikom

V primeru, da upravnik v tekočem letu ni prijavil nobene škode, zavarovalnica vrne okoli 30 odstotkov vrednosti zavarovalne premije upravniku in ne etažnim lastnikom. "To pa bodo etažni lastniki težko ugotovili. Upravnik dejansko dela škodo etažnim lastnikom," pojasnjuje Bučinel.

Iz AZN so nam potrdili, da so pri nadzoru zavarovalnic ugotovili tudi tovrstne prakse. Na večje upravnike smo naslovili vprašanja, ali vrnjeno zavarovalno premijo razdelijo med etažne lastnike, a odgovorov do roka nismo prejeli. Objavili jih bomo, ko jih prejmemo.

Zavarovalnici, na kateri smo se obrnili - Zavarovalnica Trglav in AS -, navedb Bučinela nista komentirali, saj gre po njunih navedbah za poslovno skrivnost. 

Ne spreglejte