Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2012,
13.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 8. 8. 2012, 13.30

7 let, 2 meseca

Zuckerberg ob devet milijard dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delnice Facebooka so v vsega slabih treh mesecih po uvrstitvi na borzo izgubile okoli 45 odstotkov vrednosti. Lastnik in ustanovitelj Mark Zuckerberg je tako izgubil devet milijard dolarjev.

Uvrstitev Facebooka na borzo maja letos več kot očitno ni upravičila pričakovanj vlagateljev, predvsem pa največjega posameznega lastnika in ustanovitelja tega najpopularnejšega socialnega omrežja Marka Zuckerberga. Izklicna cena delnice Facebooka ob prvi javni prodaji je bila 38 dolarjev, kar ji je prvi dan prodaje uspelo tudi preseči, pozneje pa je začela padati. Včeraj se je z delnicami Facebooka trgovalo pod 21 dolarji. To pomeni, da je delnica v vsega slabih treh mesecih izgubila okoli 45 odstotkov vrednosti in da se je Zuckerbergovo premoženje v tem obdobju "stopilo" za devet milijard dolarjev, na vsega dobrih deset milijard.

Z izgubami tudi veliki igralci Kot je znano, je imela švicarska banka UBS z naložbo v delnice Facebooka slabih 300 milijonov evrov izgube, prav tako pa se je opekel največji ameriški upravljavec vzajemnih skladov Fidelity Investments.

Facebook z izgubo in brez ocene prihodnjega poslovanja Facebook je samo v drugem četrtletju letošnjega leta pridelal 128 milijonov evrov čiste izgube. Prihodki so sicer zrasli za 32 odstotkov, na dobrih 950 milijonov evrov, kar je po pričakovanjih analitikov. A bolj skrbi dejstvo, da Facebook ni objavil ocene nadaljnjega poslovanja in tega, kako namerava povečati prihodke od oglaševanja. To je med vlagatelje vneslo še več strahu, saj mnogi ne verjamejo, da bi se lahko trend povečevanja prihodkov nadaljeval v takšnem ritmu. Še bolj vlagatelje skrbi to, da se je na največjem socialnemu omrežje na svetu zmanjšalo število oglasov za dva odstotka, čeprav se je število uporabnikov povečalo. Konec junija letos je imel Facebook 955 milijonov aktivnih uporabnikov, kar je skoraj 30 odstotkov več kot lani.

Nove delnice na borzi Nekateri analitiki sicer napovedujejo boljše čase za delnico, tudi zaradi naraščajočega trenda uporabe Facebooka na pametnih telefonih, kjer je ta trženje začel šele pred nekaj meseci. Na drugi strani nekateri menijo, da bi lahko cena še padla, saj se bo že prihodnji teden na borzi pojavilo še več kot 16 milijonov delnic, oktobra pa še dodatnih 249 milijonov.

Ne spreglejte