Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
20. 10. 2014,
12.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zveza potrošnikov Slovenije ZPS

Ponedeljek, 20. 10. 2014, 12.33

7 let, 2 meseca

ZPS izborila petino nižjo ceno elektrike za gospodinjstva

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zamenjava dobavitelja energije se splača. ZPS je na licitaciji za gospodinjstva izposlovala petino nižjo ceno elektrike. Prihranki so še višji za ceno plina in elektrike skupaj. Ponudba še velja.

"Četrtkova licitacije za izbiro najugodnejšega ponudnika energije je bila izjemno zanimiva, udeležilo se je je veliko ponudnikov, med katerimi je potekal oster boj. Po šestih urah licitacije smo dobili dva zmagovalca z atraktivnimi ponudbami v vseh treh kategorijah. Prepričani smo, da smo dosegli izjemno ugodno ceno za potrošnike in presegli tudi svoja pričakovanja," je uvodoma dejala predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin. Števila prijavljenih ponudnikov ne razkriva, ker so imeli tak dogovor z njimi.

V kategoriji elektrika je zmagalo podjetje Gen-I, v kategoriji plin podjetje Energija Plus, v kategoriji elektrika in plin skupaj pa podjetje Gen-I.

Največji prihranek pri elektriki in plinu skupaj Povprečno gospodinjstvo bo tako z zamenjavo ponudnika električne energije lahko prihranilo več kot 70 evrov na leto, kar je več kot znaša povprečna mesečna položnica gospodinjstva. Pri plinu bo prihranek gospodinjstva znašal več kot 94 evrov na leto. Tista gospodinjstva, ki bodo sprejela ponudbo ZPS za oba energenta skupaj, bodo na letni ravni lahko privarčevala več kot 140 evro.

"Pri ceni elektrike smo potrošnikom omogočili prihranek okoli 21 odstotkov, pri ceni plina pa okoli 15 odstotkov. Nismo pa izborili le nižjih cen, temveč tudi kakovostno ponudbo brez vezave in skritih stroškov za obdobje enega leta," je uspešnost kampanje komentirala Kutinova.

Zamenjava je še posebej koristna za tiste, ki niso še nikoli zamenjali dobavitelja Prihranki so po besedah Kutinove izračunani na podlagi profila porabe povprečnega gospodinjstva 24.168 gospodinjstev, ki so se prijavila v skupinski nakup energentov v kampanji ZPS. Ta gospodinjstva imajo sicer nekoliko večjo porabo od slovenskega povprečja. Na ZPS menijo, da gre pri elektriki za družine z otroki, ki uporabljajo več gospodinjskih aparatov, pri plinu pa za gospodinjstva, ki ta energent uporabljajo za ogrevanje. Zamenjava je še posebej koristna za tiste, ki niso še nikoli zamenjali dobavitelja, teh pa je 90 odstotkov. Poudarjajo še, da gre za varno in preprosto menjavo.

Kutinova še opozarja, da bo dejanska višina prihranka odvisna od posameznega gospodinjstva. Takoj bodo začeli preračunavati ocene individualnih prihrankov, saj so ti odvisni od obstoječega dobavitelja, dejanske porabe in razmerja tarif. Izračune bo delala ZPS s svojim partnerjem. Že prijavljeni potrošniki, ki so oddali približne podatke, lahko ponovno vstopijo v aplikacijo in popravijo podatke. Bolj ko bodo točni, bolj natančna bo ocena nove ponudbe. Prve ocene prihrankov lahko prijavljeni potrošniki pričakujejo do druge polovice novembra. Če se bodo odločili za menjavo dobavitelja, bodo prejeli pogodbe, ki jih bodo podpisali in vrnili novemu dobavitelju. Nove pogodbe bi bile lahko veljavne že decembra.

Zamudniki se lahko znova vključijo v kampanjo Na ZPS so se zaradi dobrih pogojev odločili, da se lahko od danes do zapolnitve prostih mest kampanji pridružijo tudi zamudniki. A Kutinova meni, "da ni bojazni, da se zamudnikom ne bo uspelo priključiti cenejšemu skupinskemu nakupu energije, saj se verjetno vsi prijavljeni ne bodo odločili za menjavo dobavitelja. Prav tako bodo izbrani dobavitelji lahko sprejeli več kot 24 tisoč prijavljenih potrošnikov." Prednost bodo imeli že registrirani potrošniki. Po njenih besedah so cene energentov že z začetkom njihove kampanje začele padati, čas pa bo pokazal, kako se bo v prihodnje odzival trg.

Ne spreglejte