Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
30. 6. 2010,
13.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 30. 6. 2010, 13.11

7 let, 2 meseca

Znižanja znotraj EU, drugod pa večinoma dražje

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mobilno gostovanje znotraj držav EU bo od jutri še cenejše, na drugih počitniških ciljih pa bodo storitve gostovanja z istim dnem večinoma dražje.

Plačaj, kolikor govoriš – a samo znotraj EU

Uredba evropske komisije iz leta 2007 je uvedla red na področju cen mobilnega gostovanja v Evropski uniji in med drugim predpisala postopna znižanja. Tako bo od 1. julija letos cena odhodnih in dohodnih klicev med gostovanjem v državah Evropske unije še nižja in bo brez davka na dodano vrednost znašala 39 centov za minuto odhodnega klica in 15 centov za minuto dohodnega klica. Vsaka država EU potem prišteje svoj DDV, tako s slovensko 20-odstotno obdavčitvijo stane minuta znotraj EU gostujočega odhodnega klica 46,8 centa, dohodnega pa 18 centov.

Omenjena uredba ni zgolj znižala cen gostovanj znotraj Evropske unije, temveč je tudi uvedla red na nekoč zelo kaotičnem področju zaračunavanja gostujočega mobilnega telefoniranja, kjer so se cene krepko razlikovale tudi po obračunskih intervalih in morebitnih stroških vzpostavitve povezave, ki so jih s pridom zaračunavali zlasti italijanski in španski operaterji.

Stroškov vzpostavitve, ki so ponekod znašali tudi krepko čez evro, znotraj EU danes ni več, prav tako znotraj Evropske unije ni več obveznega zaračunavanja cele minute, četudi bi pogovor trajal samo delček sekunde. Dohodni klici v EU se zdaj od začetka zaračunavajo po sekundah (obračunski interval 1/1), odhodni pa po sekundah, po tem ko se prvih 30 sekund zaračuna v celoti (obračunski interval 30/1). Če je torej pred letom 2007 že hiter "živjo" iz Španije v Slovenijo terjal skoraj štiri evre, bo to zdaj olajšalo denarnico le za dobrih 23 centov.

Zunaj EU nekajkrat višje cene Za države, ki niso v EU, pa evropska regulativa ne velja in zanje se cene gostovanj določajo na komercialnih podlagah (kar, žal, pomeni, da so te cene praviloma nekajkrat višje). V skupini teh držav so priljubljeni počitniški cilji, kot so Hrvaška, Črna gora in Turčija, a tudi nekatere druge države, kamor Slovenci pogosto zahajajo: Švica, Bosna in Hercegovina, Srbija ...

Morda še ta nasvet: Gibraltar, Islandija, Liechtenstein, Norveška in nekateri francoski čezmorski departmaji so prav tako uvrščeni v evrotarifo, ne pa tudi Andora in britanski Kanalski otoki – zato je pri obisku zadnjih vsekakor bolje ostati prijavljen v omrežju enega od operaterjev sosednjih držav Evropske unije, če to dopušča pokritost s signalom.

Za Nemce je Hrvaška že v območju evrotarife

Slaba tolažba za slovenske uporabnike pa je, da je za vsaj enega od nemških operaterjev Hrvaška že uvrščena v evrotarifo. V primeru slovenskih operaterjev ni tako, razen pri enem ponudniku, ki samo pri enem tarifnem modelu omogoča gostovanje na Hrvaškem po evrotarifi, a le v omrežju enega od treh hrvaških operaterjev. Večino preostalih Slovencev bo že nekajsekundni gostujoči klic iz Hrvaške v Slovenijo olajšal za več kot en evro.

Poenotenje in poenostavitve so za številne podražitev

Da bi se izognili podobnim zapletom, ki so posledica različnih tarif in načinov obračunavanja posameznih tujih operaterjev, se slovenski operaterji, podobno kot njihovi zahodnoevropski kolegi, odločajo, da vse države razvrstijo po conah, da cene storitev znotraj posamezne države ne bi bile odvisne od izbranega tujega operaterja.

Do tu je vse lepo in prav, a večina uporabnikov in potrošniške organizacije omenjene poenostavitve vidijo predvsem v luči očitnih podražitev cen gostovanja v državi, kjer slovenski uporabniki mobilnih telefonov največ gostujejo: na Hrvaškem.

Zunaj EU načeloma po minutah

V primerjavi z gostovanji v državah Evropske unije, kjer so cene storitev popolnoma poenotene, določajo slovenski operaterji cene za gostovanja v preostalih državah sami, kar pomeni, da bodo za isti klic v tuji državi, ki ni v EU, slovenski uporabniki plačevali včasih tudi precej različne cene. Vsem tem cenam pa je skupno, da bodo še naprej večkrat presegale tiste znotraj EU in da bodo skoraj brez izjeme obračunane v minutnem intervalu (60/60), ki nikakor ne gre na roko tistim, ki opravijo veliko kratkih klicev.

Dražje tarife tudi v EU, če kličete drugam

Omeniti velja, da tržne cene veljajo tudi za gostovanja v državah Evropske unije, če klicana številka ni v EU. Tako bo klic s slovenskim mobilnim telefonom iz Italije na Hrvaško ali v Švico spet nekajkrat dražji kot klic v Italijo, Slovenijo, Estonijo …

Iz vsega tega je mogoče sklepati, da poskusite, če ste denimo nekje na severu hrvaške Istre in želite poklicati Slovenijo, najprej ujeti signal svojega slovenskega operaterja, če pa vam to ne bi uspelo, je še vedno krepko ceneje poklicati domovino iz italijanskega omrežja kot pa iz hrvaškega. Ta nasvet velja ob uporabi slovenske kartice SIM; hrvaški operaterji so namreč kar hitro zavohali poslovno priložnost in svojo predplačniško ponudbo delno prilagodili turistom. Pogostejši tuji obiskovalci Hrvaške se tako na veselje hrvaških operaterjev vedno več odločajo za nakup tamkajšnjih predplačilnih kartic.

Neprevidnim računi v vrednosti manjše hiše

Mobilni podatkovni prenos v tujini pa je posebna zgodba, ker se neprevidnim uporabnikom računi hitro povzpnejo na nekaj deset tisoč evrov. To je sicer lahko že druga obsežna tema, a najhitrejši nasvet za varovanje vsebine denarnice bi bil: v državah z evrotarifo uporabljajte mobilni prenos podatkov zmerno, drugod pa za najnujnejše potrebe.

Ne spreglejte