Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
10. 2. 2016,
12.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NLB

Sreda, 10. 2. 2016, 12.20

7 let, 2 meseca

Znana imena novih nadzornikov NLB: Ribnikar, Macuh, Gedrih, Karpe in Urban (video)

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nadzorni svet sta zapustila Gorazd Podbevšek in Miha Košak. V nadzornem svetu, ki je po novem devetčlanski, ostajajo Tit A. Erker, Andreas Klingen, Sergeja Slapničar in Uroš Ivanc.

SDH je na današnji skupščini NLB za nove člane nadzornega sveta imenoval Antona Ribnikarja, do lani izvršnega direktorja črnogorske NLB, Antona Macuha, nekdanjega direktorja Agencije za sanacijo bank, Janka Gedriha, nekdanjega člana uprave NLB Tutunske banke, Primoža Karpeta, ki vodi zasebni sklad Blue Sea Capital, in Lazsla Urbana, ki je delal v Svetovni banki in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD).

Nekdanji sodelavci spet skupaj Gedrih in Macuh sta nekdanja sodelavca iz NLB. Oba sta bila leta 1991 člana kolegija generalnega direktorja Antona Slapernika. Gedrih je vodil službo za splošne in tehnične posle, Macuh pa sektor za investicijsko bančništvo. V kolegiju so sedeli še Vito Verstovšek, Jurij Detiček in Samo Nučič. Aktualni državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je bil takrat član upravnega odbora Ljubljanske Banke – skupaj z Nikom Kavčičem, Francetom Arharjem, Borisom Zakrajškom, Miranom Goslarjem … Obstaja še ena povezava med Gedrihom in Zakrajškom. Podjetje Stol Kamnik, v katerem je služboval Gedrih, je v začetku 90. let vodil Zakrajšek. Macuh je bil med letoma 2010 in 2012 tudi že v nadzornem svetu NLB. V njem je sedel z naslednjimi člani: Marko Simoneti, Rasto Ovin, Andrej Baričič, Jurij Detiček, Igor Masten in Boris Škapin.

Na današnji skupščini bi morali po prvotnem predlogu SDH odločati tudi o nezaupnici delu Medje, vendar so jo po njegovem petkovem odstopu umaknili z dnevnega reda. Kljub temu so v SDH na skupščini predstavili razloge za svojo odločitev.

SDH: NLB je izkazovala nedopustno visoko odprto valutno pozicijo "SDH ni bil pripravljen sprejeti tveganja, ki ga prinaša nezaupanje, kar pa izhaja zlasti iz preteklih ravnanj. Med najpomembnejšimi navajamo predvsem prepočasno zniževanje slabih posojilnih izpostavljenosti in previsok delež slabih posojilnih izpostavljenosti v celotnem posojilnem portfelju (…). Na to je konec lanskega leta opozoril tudi guverner Banke Slovenije in poudaril, da so 'nedonosne terjatve ključni zaviralni dejavnik večje posojilne rasti in hitrejšega gospodarskega okrevanja'," so pojasnili v SDH.

Gre tudi za neustrezno upravljanje tveganja krepitve švicarskega franka, saj je skupina NLB izkazovala nedopustno visoko odprto valutno pozicijo, kar je povzročilo za približno 13 milijonov evrov izgube. Čeprav je uprava NLB po zakonu o bančništvu neposredno odgovorna za področje tveganj, ni hotela prevzeti odgovornosti za omenjene visoke izgube.

Sklepanje pogodb z zunanjimi svetovalci ni več v pristojnosti uprave V SDH so opozorili tudi na "negospodarnost in (oz. ali) poslovno nepotrebnost pri najemanju kadrovskih, pravnih, trženjsko–marketinških storitev, storitev odnosov z javnostmi ter pri sponzorstvih in donacijah". Zato so na skupščini NLB sprejeli spremembe statuta, s katerimi bi omejili ali vsaj nadzorovali sklepanje visokih pogodb z zunanjimi svetovalci.

V prvi vrsti jih je očitno zmotila skoraj 900 tisoč evrov vredna pogodba NLB s podjetjem R.U.R. nekdanjega prvega moža protikorupcijske komisije Draga Kosa, najetega za domnevno analizo slabih posojil. Spomnimo tudi na visoke zneske, ki jih je NLB izplačevala kadrovskim agencijam, predvsem Korn Ferry. Zato so spremenili statut NLB, tako da mora po novem s pogodbami z zunanjimi svetovalci soglašati nadzorni svet in da njihovo sklepanje ni v izključni pristojnosti uprave NLB. Tovrstne posle v NLB je pod drobnogled vzelo tudi računsko sodišče.

Medja se je raje poslovil kar sam Že pred današnjo skupščino, na kateri se je napovedovala zamenjava velikega dela nadzornega sveta NLB, je v petek prejšnji teden odstopil predsednik uprave Janko Medja. Ta je očitno ugotovil, da bo najpozneje v desetih dneh moral oditi z vrha NLB, in se je raje sam poslovil, še preden bi mu lastniki NLB izrazili nezaupnico, novoimenovani nadzorni svet pa bi ga zamenjal.

Za uspešno privatizacijo NLB je po mnenju SDH nujno, da ima banka sposobnega in zaupanja vrednega predsednika uprave. Od preostalih članov uprave pričakujejo nadaljnje opravljanje funkcije. V luči napovedane privatizacije NLB je prvi mož SDH Marko Jazbec utemeljil tudi zamenjavo nadzornega sveta.

Ne spreglejte