Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2017,
13.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

15

Natisni članek

Športna loterija OKS Janez Kocijančič

Ponedeljek, 15. 5. 2017, 13.36

6 let, 7 mesecev

Kocijančič premagal Čeferina v boju za Športno loterijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

15

Edvard Kolar | Foto STA

Foto: STA

Novi predsednik uprave Športne loterije je Edvard Kolar, ki ga podpira nekdanji dolgoletni predsednik OKS Janez Kocijančič.

Po naših informacijah je Kolar na današnji seji nadzornega sveta dobil glasove treh od šestih članov, med drugim tudi prvega nadzornika Ljuba Jasniča, ki ima dvojni glas.

Iz programa, ki ga je nadzornikom predstavil Kolar, je po naših informacijah razvidno, da je bil pripravljen na Športni loteriji, saj so bili v njem tudi interni podatki družbe, ki niso znani nadzornikom.

Jasnič ni bil dosegljiv za komentar.

Kdo je bil še kandidat

Za položaj predsednika uprave Športne loterije, ki prinaša visoko plačo in vpliv na financiranje športnih organizacij, so se potegovali štirje posamezniki.

Glavna kandidata sta bila Kolar, dolgoletni športni uradnik in generalni sekretar na Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS), in Jernej Smisl, direktor korporativnih zadev v skupini Pivovarna Laško Union.

Poleg njiju sta bila v igri še nekdanji direktor vladnega direktorata za šport Marko Rajšter ter predsednik Hokejske zveze in bivši prvi mož Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec.

V lobističnem boju dva tabora

Kolarja naj bi že ves čas podpirala predsednik nadzornega sveta Športne loterije Jasnič ter dolgoletni šef OKS in vplivni svetovalec Kocijančič.

S tem je imel Kolar zagotovljena dva od šestih glasov nadzornikov Športne loterije, ki predstavljajo interese delničarjev. Teh je pet: OKS, SZS, NZS, Pošta Slovenije in Loterija Slovenije. Poleg njih je v nadzornem svetu še predstavnik države.

Janez Kocijančič, nekdanji dolgoletni predsednik OKS | Foto: Sportida Janez Kocijančič, nekdanji dolgoletni predsednik OKS Foto: Sportida Medtem ko naj bi Kolarja, podpirala Jasnič (SZS), ki ima kot predsednik dvojni glas, in Tomaž Barada (OKS), naj bi Smisla podpirala Uroš Pogačnik (NZS) in Boris Novak (Pošta Slovenije).

Ker sta se v lobističnem boju za Športno loterijo oblikovala dva enakovredna tabora, na eni strani Kocijančičevi (OKS) in na drugi Čeferinovi (NZS), je bilo ključno vprašanje, komu bo šel glas Bora Štrumblja, ki v nadzornem svetu družbe predstavlja državo.

Država zaradi zakona žrtvovala Športno loterijo

Po naših informacijah do zadnjega ni bilo jasno, koga bo podprla država, na koncu pa je oddala odločilni tretji glas za Kolarja.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič se je očitno odločila, da bo podprla kandidata OKS, namesto da bi za vodenje Športne loterije izbrala koga drugega, ki ima več izkušenj in strokovnega znanja za izboljšanje poslovanja družbe.

Zakaj se je odločila tako, na ministrstvu še preverjamo. Očitno pa je pred Športno loterijo dala prednost novem zakonu o športu, ki bo sistemsko uredil področje športa v Sloveniji in za katerega potrebuje podporo OKS. Predlog zakona je bil minuli teden na parlamentarnem odboru.

Šef Športne loterije brez izkušenj v igrah na srečo

Kolar, nekdanji vrhunski športnik v gimnastiki, ki je pozneje deloval v različnih športnih organizacijah, po dostopnih podatkih nima nobenih izkušenj z igrami na srečo.

Ljubo Jasnič, predsednik nadzornega sveta Športne loterije | Foto: STA , Ljubo Jasnič, predsednik nadzornega sveta Športne loterije Foto: STA , Od začetka leta 2015 je generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Izbral ga je novi predsednik OKS Bogdan Gabrovec, ki je vodenje ključne organizacije na področju športa v Sloveniji prevzel konec leta 2014 ob podpori svojega predhodnika Janeza Kocijančiča. V njegovem obdobju je bil Kolar član izvršnega odbora OKS.

Kolar je sicer član Socialnih demokratov (SD), ki je v obdobju, ko so ministrstvo za šport vodili ministri iz vrst SD, zasedal pomembne položaje v športu. Iz te stranke prihaja tudi Kocijančič, v devetdesetih letih pa ji je tudi predsedoval.

Kolar se je leta 2011 podal tudi v svetovalne vode. Skupaj z Brankom Levićem, vodjo nabave, prodaje in materialnega poslovanja na OKS, je ustanovil podjetje Monada, ki se med drugim ukvarja s svetovanjem na področju menedžmenta organizacij in projektov. V lanskem letu je povečalo prihodke na 135 tisoč evrov prihodkov, ob tem pa ustvarilo pet tisoč evrov čistega dobička.

Slabši poslovni rezultati družbe

Medtem drugi solastniki Športne loterije, ki so podpirali Smisla, že dalj časa opozarjajo na slabše poslovne rezultate, saj je od njih odvisno izplačevanje dividend.

Tudi zato se je država pri pripravi nove igralniške zakonodaje zaenkrat odločila, da bo ohranila duopol Športne loterije in Loterije Slovenije. Kljub temu igralci v Sloveniji vse več denarja vplačajo prek bolj priljubljenih tujih spletnih stavnic, ki jih država ni sposobna omejiti.

Zajezitev odliva denarja iz Slovenije v bolj konkurenčne tuje stavnice je bila tudi ena glavnih točk v programu kandidatov za vodenje Športne loterije.

 

Ne spreglejte