Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2017,
13.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

NetPRO

Četrtek, 21. 9. 2017, 13.51

6 let, 6 mesecev

Zakaj so inovacije pomembne za prihodnost slovenskih podjetij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Trenutno je najpomembnejši kriterij za uspešnost podjetij sprememba miselnosti in načina delovanja v podjetjih, meni Matej Golob, soustanovitelj podjetja CorpoHub. Ta sprememba položi temelje, ki srednje- in dolgoročno prinašajo sekundarne rezultate uspešnosti. 


Matej Golob je računalničar z MBA-nadgradnjo. Dolgoletno mednarodno korpokariero je zamenjal za svet startupov. Je soustanovitelj podjetja CorpoHub. To deluje na področju učinkovitega inoviranja in agilne preobrazbe znotraj velikih uveljavljenih podjetij, hkrati pa skrbi za učinkovito povezovanje in sodelovanje s startupi.


Matej Golob | Foto: NetPRO Foto: NetPRO Zakaj so inovacije pomembne za podjetja?
Prvi razlog je, da se v večini panog razvojni cikli (od začetnih idej do umika s trga) izdelkov in storitev vedno hitreje krčijo. Drugi razlog je razmah podjetništva startup, ki z novimi poslovnimi modeli pretresa vedno več panog, zato so podjetja primorana tudi sama hitreje inovirati.

Tretji razlog - ki pospešuje prva dva - pa je že stalnica: vse hitrejši tehnološki razvoj. Zaradi vsega tega se odstotek časa, energije in investicij počasi spreminja v korist inoviranju na račun upravljanja obstoječega poslovanja. Bo pa slednje vedno imelo najpomembnejšo vlogo, ker se iz tega financira prvo.

Kako uspešna so slovenska podjetja pri inovacijah in agilni preobrazbi?
Kaj je to uspešno? Kdo določa kriterije? Povsod imamo Gaussovo krivuljo in tudi tukaj je - po mojem mnenju pa je trenutno najpomembnejši kriterij sprememba miselnosti in načina delovanja v podjetjih - kultura, če želite. Ta sprememba položi temelje, ki srednje- in dolgoročno prinašajo sekundarne rezultate uspešnosti. Število novih uspešnih izdelkov in storitev - ki pa so neločljivo povezani s številom poskusov, tudi neuspešnih.

Nekaterim gre še vedno tako dobro, da se s tem ne ukvarjajo, nekaterim tako slabo, da se jim s tem ne uspe ukvarjati. Precej pa jih je vmes in se tega zavedajo ter se s tem zavestno ukvarjajo. Lep zgled dajejo tudi največja slovenska podjetja.

So med slovenskimi in tujimi podjetji kakšne večje razlike, kar se tega tiče: so npr. podjetja v tujini bolje pripravljena na te spremembe?
Tudi v tujini je Gaussova krivulja. V absolutnem merilu se teh stvari v tujini seveda počne več, to pa zato, ker je absolutno več podjetij. To se kaže tudi v širjenju našega poslovanja na tujih trgih. Ne bi izpostavljal kakšnih večjih razlik. Poznam podobne igralce v drugih (zahodnih) državah in smo povsem primerljivi.

NetPRO je največja poslovna in networking konferenca v Sloveniji.  | Foto: Matej Leskovšek NetPRO je največja poslovna in networking konferenca v Sloveniji. Foto: Matej Leskovšek

Kako odprta pa so večja slovenska podjetja v povezovanju s startupi? Opaziti je, da je sodelovanje med njimi v zadnjih letih veliko boljše …
Letos smo naredili viden preboj v sklopu PODIM (največja konferenca startupov v Sloveniji in regiji), kjer je šest vidnih, večjih slovenskih podjetij dalo jasno vedeti, da je sodelovanje s startupi zanje strateško pomembno. To je za seboj potegnilo tudi precej skeptikov in omahljivcev in zdaj se na tem področju res veliko dogaja.


Preberite še: Pravnik v svetu trženja: Ljudje imamo novi organ


Je za velika podjetja bolje, da novo znanje, ideje poiščejo zunaj (in zakaj) ali lahko to najdejo tudi v svoji strukturi?
Oboje. Ogromno potenciala se skriva znotraj, ker se z obstoječimi programi “škatlica idej” ni doseglo dovolj. Z internimi “hackathoni” in podobnimi zadevami se vzpostavi razmere, ko od svojih ljudi dobimo ogromno idej in energije.

Vedno so dobrodošle občasne prevetritve z zunanjimi idejami in pogledi, po mojem mnenju pa je daleč najpomembnejše to, da se znotraj vzpostavijo razmere (interni inkubatorji, programi, mentorji), ki omogočajo, da se te nove ideje res lahko dovolj časa in dovolj resno preizkušajo, da nato zdržijo lansiranje na trgu.

Vse to opažamo skozi naše izkušnje v teh projektih. Začetna evforija je sicer dobrodošla, bistvene pa so zavzetost, disciplina in podpora vodstva skozi "valley of darkness" (op. p. dolina temačnosti).

Udeležite se največje poslovne in networking konference v Sloveniji NetPRO, kjer bo gost tudi Matej Golob. Konferenca je namenjena vsem podjetniškim skupinam, tako malim kot srednjim in velikim podjetjem. Njen cilj je povezati poslovneže, podjetnike in menedžerje iz različnih sfer gospodarstva z namenom ustvarjanja novih poslovnih sinergij tako v Sloveniji kot mednarodno. Dobimo se 20. 10. v Hotelu Lev.
Ne spreglejte