Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
14. 7. 2016,
17.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

potovanje Arno Schuster Christian Klick Mark Schwab letalska družba letalski prevoznik Star Alliance Adria Airways

Četrtek, 14. 7. 2016, 17.33

6 let, 6 mesecev

Zakaj je velikokrat ceneje poleteti iz Benetk kot iz Ljubljane?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

V združenju letalskih prevoznikov Star Alliance, njegova članica je tudi Adria Airways, si prizadevajo potnikom zagotoviti čim bolj povezano in udobno potovalno izkušnjo, toda članice, ki sodelujejo, so vendarle druga drugi tudi tekmice.

Redni letalski potniki se ne morejo izogniti vtisu, da je bila Ljubljana pred kakšnim desetletjem eno od najugodnejših izhodišč v regiji za potovanja z letalom. Danes veliko slovenskih potnikov najde ugodnejše cene za potovanja iz kakšnega od mest v bližnji ali malo manj bližnji soseščini: Trst, Benetke, München, Dunaj, včasih tudi Zagreb. Primerjave pogosto niso v prid Ljubljani niti pri primerjavah s kodami poletov istih letalskih družb.

 

Prikazane so najugodnejše cene za naključno izbrane destinacije in datume potovanj, ki so bile na voljo v dopoldanskih urah 14. julija. Iskalnikov nizkocenovnih letalskih družb nismo upoštevali, saj ne gre za primerljiva potovanja (nizkocenovniki ne omogočajo oddaje prtljage do končne destinacije in ne jamčijo zvez na prestopnih letališčih). Cene ne zajemajo dodatkov za prtljago, če jih letalske družbe (večinoma le na poletih znotraj Evrope) zaračunajo že za prvi kos oddane prtljage. Pri medcelinskih poletih lahko nekatere najugodnejše vozovnice zahtevajo nekoliko daljše čakanje na prestopnem letališču. 

 Vsako letališče ima svoj sistem, povezovanje je velik izziv

"Povezovanje in usklajevanje delovanja različnih letalskih družb na številnih letališčih je izjemen izziv, že zato, ker ima vsako izmed njih svoj informacijski sistem," je povedal prvi mož združenja letalskih prevoznikov Star Alliance, katerega članica je tudi Adria Airways, Mark Schwab. Te dni se mudi v Ljubljani na letnem srečanju združenja, tako kot predstavniki vseh 28 letalskih družb članic z vsega sveta. Med njimi so tudi Lufthansa, Swiss, Brussels Airlines, Austrian, poljski LOT, skandinavski SAS in drugi prevozniki z vseh celin.

Regulatorji trga ne bi dovolili intenzivnejšega dogovarjanja

Na vprašanje, zakaj so kljub zglednemu in vedno boljšemu sodelovanju članic njihove vozovnice iz Benetk velikokrat cenejše kot iz Ljubljane, je ob robu srečanja odgovoril podpredsednik združenja Star Alliance Christian Klick: "Prevozniki v združenju odlično sodelujejo, a so vendarle neodvisne družbe in še vedno tudi tekmeci na trgu. Prevozniki samostojno določajo svoje cene in cenovno politiko, združenje na to ne vpliva tudi zato, ker tega regulatorji trga ne bi dovolili. Izjema so prevozniki, ki so med seboj kapitalsko povezani oziroma imajo skupne naložbe. Oni imajo več svobode pri dogovarjanju."

Mi smo članica združenja Star Alliance, kar dokazuje, da izpolnjujemo visoke standarde, ki jih združenje zahteva in nenehno preverja. To nam daje tudi ugled med potniki, zato si ne moremo privoščiti spremembe v nizkocenovnika," je povedal direktor družbe Adria Airways Arno Schuster (v sredini).  | Foto: Mi smo članica združenja Star Alliance, kar dokazuje, da izpolnjujemo visoke standarde, ki jih združenje zahteva in nenehno preverja. To nam daje tudi ugled med potniki, zato si ne moremo privoščiti spremembe v nizkocenovnika," je povedal direktor družbe Adria Airways Arno Schuster (v sredini).

Prtljaga vedno na očeh

Ena od naslednjih izboljšav, ki jih v združenju Star Alliance napovedujejo za svoje potnike, je osrednje vozlišče za prtljago (Baggage Hub). "Povezali bomo vse letalske družbe članice in vsa letališča, kamor letijo, tako da bodo potniki v vsakem trenutku vedeli, kje je njihova prtljaga," je napovedal Schwab. "Že dalj časa omogočamo enotno prijavo na vse polete članic združenja, prizadevali si bomo še za nove izboljšave in uvedbo novih tehnologij, ki bodo dodatno olajšale izkušnjo potnikov ne glede na to, s katerimi članicami združenja potujejo."

Adria Airways ne bo nizkocenovnik!

Pri slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways zatrjujejo, da sprememba lastniške strukture ne bo vplivala na poslovne usmeritve družbe. "Mi smo članica združenja Star Alliance, kar dokazuje, da izpolnjujemo visoke standarde, ki jih združenje zahteva in nenehno preverja. To nam daje tudi ugled med potniki, zato si ne moremo privoščiti spremembe v nizkocenovnika," je povedal direktor družbe Adria Airways Arno Schuster.

Čeprav bodo o svojih poslovnih načrtih spregovorili pozneje, je Schuster vendarle povedal, da v tem letu ne načrtujejo sprememb omrežja svojih prog, so pa nenehno na preži za nadaljnjo rast. V času zimskega voznega reda sicer ne bodo leteli v Berlin, kamor so začeli leteti z letošnjim poletnim voznim redom.

 

Desetmilijonski prihranki letno zaradi skupne nabave letalskega goriva

Prav to povezovanje, ki je med drugim pripeljalo tudi do večje prepoznavnosti družbe, je po Schusterjevem mnenju največja korist Adrie Airways od zdaj že 12-letnega članstva v združenju. Toda kot je pojasnil Schwab, sinergije med članicami vodijo tudi do zelo konkretnih prihrankov: "Na nekaterih letališčih smo dosegli, da članice skupno naročamo letalsko gorivo, zato smo na račun ekonomije obsega dosegli prihranke okrog deset milijonov evrov letno."

Pri nakupu letal pa se za skupno naročanje, ki bi potencialno največ koristi prineslo prav manjšim prevoznikom, niso odločili. "Zahteve posameznih prevoznikov glede letal so zelo različne, njihove odločitve pa avtonomne," je pojasnil Schwab.

Ne spreglejte