Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2018,
4.04

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Miodrag Kostić Kempinski Palace Portorož

Četrtek, 14. 6. 2018, 4.04

5 let, 10 mesecev

Zakaj bi se srbski tajkun rad znebil Kempinskega v Portorožu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Hotel Palace | Foto STA

Foto: STA

Srbski tajkun Miodrag Kostić želi odpovedati pogodbo o upravljanju portoroškega Hotela Palace s svetovno hotelsko verigo Kempinski, zatrjujejo naši viri na Hrvaškem.

Da resno razmišljajo o predčasnem prekinitvi pogodbe, ki jo je sklenil nekdanji lastnik Istrabenz, so potrdili tudi v srbski skupini MK Group, kjer pa konkretnih razlogov za to ne dajejo.

"Neprestano analiziramo obstoječa partnerstva, kar počnemo tudi v primeru Hotela Palace Portorož. Zadovoljni smo s poslovanjem, vendar pa vselej obstaja prostor za izboljšave," je za Siol.net povedal direktor hotela Nikola Avram.

Kostić naj bi želel razdreti tudi pogodbo o upravljanju za Kempinski Hotel Adriatic v Umagu, ki ga je kupil konec lanskega leta.

S sedeža družbe Kempinski v Švici so nam sporočili, da ne morejo komentirati zaupnih informacij v zvezi s pogodbenimi razmerji.

Naši hrvaški viri namigujejo, da želi Miodrag Kostić na vsak način dobiti proste roke pri upravljanju hotela in predvsem njegovega bogatega denarnega toka.

Iz hotela počrpal 18 milijonov evrov

Uspešni portoroški hotel, ki ga je Istrabenz na zahtevo bank upnic leta 2015 prodal Kostiću, je namreč za tega že kmalu po prevzemu postal neusahljiv vir denarja.

Miodrag Kostić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Po naših informacijah si je Kostić iz hotela izplačal že najmanj 18 milijonov evrov. S tem si je v manj kot dveh letih povrnil več kot dve tretjini prevzema, katerega vrednost naj bi znašala okoli 25 milijonov evrov.

To je naredil v več korakih:

1) Milijoni v davčno oazo

Februarja lani, le nekaj mesecev po nakupu, je na račun neznanega podjetja Groton Global Corp., ki domuje na Britanskih Deviških otokih, nakazal 2,5 milijona kratkoročnega posojila.

Čigavo je podjetje v davčni oazi in kje so končala denarna sredstva, ni znano. Verjetno pa se v njegovem ozadju skriva Kostić. Posojilo do danes ni bilo vrnjeno.

Lani se je omenjeno podjetje pojavilo kot eden od večjih financerjev prevzema Energoprojekta v Srbiji, ki ga preiskuje tamkajšnji urad za preprečevanje pranja denarja. Zaradi domnevno previsoke izpostavljenosti Kostićeve AIK Banke do podjetij, ki so povezana s srbskim tajkunom Dobroslavom Bojovićem, se je posel znašel se je tudi pod drobnogledom srbske centralne banke.

Davčna oaza. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

2) Portoroški hotel financira svoj prevzem

V lanskem letu si je Kostić od portoroškega hotela izposodil še več kot 15 milijonov evrov.

Marca letos je namreč podjetje Hotel Palace Portorož najelo bančno posojilo. Od Sberbank si je izposodilo 15 milijonov evrov, ki jih mora vrniti v 12 letih. Kmalu zatem je vsa denarna sredstva  posodilo naprej.

Komu, uradno ni znano. Po naših informacijah pa je denar končal na Cipru, kamor vodi lastniška veriga portoroškega hotela, konča pa se v podjetju poštnem nabiralniku v Švici, ki ga obvladuje Kostić.

Gre za prakso, ki na moč spominja na prepovedane tajkunske prevzeme. Država je zaradi spornih prevzemov, kot sta bila v Merkurju in Pivovarni Laško, že pred leti sprejela zakonodajo, po kateri prevzemniki tarč ne smejo izčrpavati in za najeta posojila obremenjevati njihovega premoženja.

Igor Bavčar, Boško Šrot, Midrag Kostić
Novice Za kaj smo se borili ali kako je vojna proti tajkunom postala farsa

3) Ustvarjanje kapitala iz nič

V zadnjih mesecih smo na Siol.net v več prispevkih opozarjali tudi na vprašljive manevre z lastništvom hotela.

Kostić ga je sprva kupil prek svojega švicarskega podjetja Agri Holding. To je na vrhu Kostićeve lastniške mreže, ki zajema podjetja iz Nizozemske, Cipra in Srbije. Lani jeseni pa je Hotel Kempinski Palace serijsko menjaval uradne lastnike. Šlo je za ciprska podjetja, ki jih obvladuje Kostić.

Analiza podatkov, ki smo jih pridobili s Cipra, kaže, da gre za ustvarjanje več deset milijonov evrov navideznega kapitala.

Miodrag Kostić.
Novice Zakaj srbski tajkun preprodaja Hotel Kempinski Palace med ciprskimi nabiralniki?

Kostić sicer denar potrebuje za financiranje številnih prevzemih poslov v regiji. V Srbiji, na Hrvaškem in v Sloveniji kupuje banke, verige hotelov in druge turistične zmogljivosti, marine, letališča, kmetijsko-predelovalne skupine … Vrednost novih nakupov sega v stotine milijonov evrov.

Ravno ta teden je prišla v javnost informacija, da Kostić kupuje hotel Metropol v Beogradu. Posel je vreden 45 milijonov evrov. Pred tem je kupil hotel Sheraton v Novem Sadu.

Rekordni poslovni rezultati

Informacija o tem, da Kostić razmišlja o odpovedi pogodbe za upravljanje petzvezdičnega hotela, se je v slovenski javnosti pojavila že lani.

Namesto nje naj bi pripeljal drugo verigo, ki bi mu dala več besede pri upravljanju, ali pa bi ga prevzeli kar njegovi zaposleni, ki že upravljajo hotele v Srbiji.

Hotel Kempinski Palace | Foto: Kempinski Foto: Kempinski Kempinski se je dokazal kot uspešen upravljalec hotela, ki kljub omejeni nadstandardni turistični ponudbi na slovenski Obali v zadnjem obdobju dosega vedno boljše rezultate.

V lanskem letu je portoroški hotel dosegel najboljše rezultate v zgodovini oziroma po temeljiti prenovi leta 2008. Dosegel je rekordnih 10,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in več kot 800 tisoč evrov čistega dobička.

Hotel Kempinski Palace | Foto: Kempinski Foto: Kempinski Že v letu 2016 so močno presegli načrte, ko so dosegli dobrih 61 tisoč prenočitev in 53,1-odstotno zasedenost. Tudi denarni tok iz poslovanja (EBITDA) je bil višji od predvidenega in je presegel dva milijona evrov.

Lani so v MK Group informacije o morebitni odpovedi pogodbe zanikali.

Miodrag Kostić.
Novice Nepregledna mreža off-shore, ki ji odpiramo vrata v Slovenijo

Pogodba velja še 10 let

Po pogodbi, ki jo je Kempinski sklenil leta 2008, za upravljanje in trženje hotela po dostopnih podatkih prejme okoli 377 tisoč evrov na leto. Do izteka pogodbe je še deset let.

Podjetje Hotel Palace Portorož vodi Nikola Avram, ki ga je jeseni 2015 pripeljal Kostić. Vendar so že od leta 2008 vse vajeti v rokah generalnega menedžerja Thiesa C. Bruhna iz Kempinskega.

Ne spreglejte