Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
10. 1. 2017,
14.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Stožice prisilna poravnava

Torek, 10. 1. 2017, 14.44

7 let, 2 meseca

Zadnji poskus reševanja graditelja Stožic pred stečajem

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Energoplan | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

V podjetju Energoplan, ki je bilo eden od partnerjev pri projektu Stožice in je zaradi prezadolženosti na kolenih, so pripravili načrt, ki bi jih rešil pred gotovim stečajem.

Njegovo vodstvo je tik pred koncem preteklega leta na sodišče vložilo zahtevo za začetek postopka ponovne prisilne poravnave. Z njo bodo poskušali podjetje očistiti 127-milijonskih dolgov, ki v glavnem izvirajo iz nasedlega projekta gradnje športnega in trgovskega središča.

Odpisali bi praktično vse dolgove

Po tem, ko so v Energoplanu že leta 2012 odpisali polovico tedanjih več deset milijonov evrov vrednih obveznosti do bank in dobaviteljev, plačilo preostanka pa odložili najpozneje do konca lanskega leta, bodo tokrat potrebni višji odpisi.

Kot glavni ukrep ponovne prisilne poravnave so namreč v Energoplanu predvideli kar 99,7-odstotni odpis nezavarovanih obveznosti. Če se bodo Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in drugi največji upniki strinjali, bo moralo gradbeno podjetje v prihodnjih treh letih vrniti vsega nekaj več kot milijon evrov dolgov.

Razlastitev družine Sraka

Upniki imajo še drugo možnost. Terjatve lahko pretvorijo v osnovni kapital in s tem pridobijo lastniški delež. Da bi bila ponovna prisilna poravnava uspešna, morajo to narediti upniki, ki imajo skupno za devet milijonov evrov terjatev do Energoplana.

S tem bodo tudi razlastili dozdajšnje delničarje. Kot je znano, je imel prvi mož Energoplana Zlatko Sraka do začetka lanskega leta večinski delež v podjetju, nato pa ga je prenesel na podjetje v lasti svojega sina Danijela Srake.

V Energoplanu nameravajo odložiti tudi plačilo posojil zavarovanih bančnih upnikov. Po načrtu finančnega prestrukturiranja bi morali dobrih 13 milijonov evrov vrniti v letu dni in pol po pravnomočnosti ponovne prisilne poravnave. V vmesnem času jim ne bi bilo treba plačevati obresti.

Vsega milijon evrov prihodkov

Energoplan je v letu 2015 ustvaril okoli milijon evrov prihodkov od prodaje in več kot 600.000 evrov izgube. Njegovi računi so blokirani že od lanskega poletja.

Če se bodo upniki strinjali, bodo v gradbenem podjetju naposled zadihali in po dolgem času poslovali normalno naprej. Toda le do konca prihodnjega leta. Do takrat bi Energoplan prodal stanovanja, zemljišča in drugo premoženje, ki je še ostalo v njegovih rokah, z izkupičkom pa bi v celoti poplačal svoje dolgove.

Kot je znano, se s finančnimi težavami in blokadami računov podobno kot Energoplan spopada tudi Gradis Skupina G, drugi partner pri projektu Stožice. Tudi temu podjetju so upniki v preteklosti že potrdili en predlog prisilne poravnave.

Ne spreglejte