Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 9. 2017,
15.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Natisni članek

investicije Hoče - Slivnica Magna Steyr

Sreda, 13. 9. 2017, 15.05

6 let, 6 mesecev

Zadeva Magna: je občinski prostorski načrt v nasprotju z zakonodajo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Magna | Foto Reuters

Foto: Reuters

Župan Občine Hoče - Slivnica Marko Soršak verjame, da pri sprejemanju občinskega prostorskega načrta (OPN) ni prišlo do neskladij z zakonom o vodah. Dan po pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja za projekt Magna v Hočah namreč o domnevnih kršitvah zakona poroča spletnastran Požareport, kjer novinar Bojan Požar napoveduje sodno preverjanje OPN.

Požar navaja, da je OPN sprejet v nasprotju z zakonom o vodi. "Na zemljiščih, ki jih ta OPN daje Magni Steyr, je namreč na podlagi zakona o vodah izrecno prepovedano graditi lakirnice in podobne industrijske obrate. Vse to posledično pomeni, da se projekt Magna Nukleus vrača daleč daleč nazaj, šele v prvo fazo," poroča Požareport.

V Občini Hoče - Slivnica so OPN sprejeli konec leta 2014, spremembe in dopolnitve številka 2, ki se nanašajo na strateško naložbo Magne Steyr, pa februarja letos.

Video: Planet TV

"Verjamem, da ni prišlo do neskladij z zakonom" 

Pri vsakem postopku, kjer se izdeluje OPN ali pa spremembe in dopolnitve OPN, gre zadeva vsem nosilcem urejanja prostora. Pri spremembah in dopolnitvah številka 2 jih je bilo 27, med drugim so ga pregledala tudi direkcija za vode in vsa ministrstva, je danes poudaril Soršak.

"Glede na to, da je zadevo pregledala direkcija za vode, verjamem, da ni prišlo do kakšnih neskladij z zakonom oziroma da teh ni bilo," je dejal Soršak in poudaril, da so OPN pripravljali strokovnjaki, tudi strokovnjaki s področja voda.

Na istem vodovarstvenem območju je tudi celotna industrijska cona

Ob tem je poudaril, da gre pri območju načrtovane lakirnice družbe Magna Steyr za vodovarstveno območje, so pa v bližini tudi avtocesta, železnica, letališče, prav tako blagovne rezerve fosilnih goriv v Račah, na istem vodovarstvenem območju je celotna industrijska cona v Hočah, tudi tri lakirnice.

Vsi morajo imeti zagotovljene ukrepe, aktivne in pasivne, da ne vplivajo na podtalnico, je poudaril Soršak, ki mu podrobnosti 69. člena zakona, za katerega Požar navaja, da so ga kršili, danes še ni uspelo preučiti.

Zakon o vodah v 69. členu v 2. točki navaja, da je na vodovarstvenem območju prepovedana gradnja objekta in naprave, ki je namenjena proizvodnji, v katero so vključene nevarne snovi in za katero je v skladu s predpisi na področju varstva okolja treba pridobiti okoljevarstveno soglasje, ter objekta in naprave za odlaganje odpadkov.
Ne spreglejte