Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
4.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Natisni članek

Sava Re Marko Jazbec Andrej Kocič nadzorni svet

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 4.22

6 let, 6 mesecev

Začenja se veliki finale za novega šefa Save Re

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Marko Jazbec Andrej Kocič | Foto STA

Foto: STA

Nadzorniki Save Re naj bi po naših informacijah verjetno že danes opravili zaslišanja kandidatov za predsednika uprave Save Re. V slabih dveh tednih bi naj bi bilo znano, kdo bo vodil sistem, ki ima v lasti drugo največjo slovensko zavarovalnico in je pred številnimi izzivi, tudi regijskimi.

Nadzorniki naj bi po naših informacijah zaslišali dva najresnejša kandidata za predsednika uprave pozavarovalnice: nekdanjega šefa SDH Marka Jazbeca, ki je s položaja odstopil po tistem, ko mu ni uspelo izpeljati menjav v vrhu Luke Koper, in Andreja Kociča, nekdanjega predsednika uprave Zavarovalnice Triglav, danes pa direktorja podružnice Ergo v Sloveniji. Kocič je sicer pred dnevi dejal, da ga ne zanima najvišji upravljavski položaj v Savi Re, toda po naših podatkih to ne drži. 

Kot je znano, je nadzorni svet Save Re – po odhodu Branka Tomažiča ga vodi Mateja Lovšin Herič – za pomoč pri iskanju šefa uprave najel kadrovsko agencijo, ki je pripravila ožji izbor kandidatov. V ožji izbor so pri agenciji uvrstili tudi Jazbeca in Kociča. Spomnimo, začasni predsednik uprave Save Re je jeseni postal Jošt Dolničar, in to po tistem, ko je nadzorni svet dotedanjega predsednika Zvonka Ivanušiča konec avgusta odpoklical s funkcije in ni bil več član uprave.

Sava Re pred pomembnimi izzivi, želi si je tudi tajkun Vlahović

Sava Re | Foto: STA , Foto: STA , Sava Re, lastnica druge največje slovenske zavarovalnice Sava (nastala je z združitvijo Zavarovalnice Maribor, Zavarovalnice Tilia ter hrvaških družb Velebit osiguranje in Velebit životno osiguranje), je sicer pred pomembnimi izzivi, tudi regijskimi. Novega predsednika čakata zahtevno iskanje sinergij in strategij ter priprava na morebitne načrte o prevzemu, ki jih ima hrvaški Adris Group. 

Skupina v lasti hrvaškega tajkuna Anteja Vlahovića je lastnica največje hrvaške zavarovalnice Croatia Osiguranje, ta pa je trenutno v Savi Re prisotna s petinskim deležem. Vlahović kljub nedavni zavrnitvi dovoljenja AZN za povečanje deleža v Savi Re na 33 odstotkov ne skriva, da si še vedno želi povečati lastniško prisotnost v slovenski pozavarovalnici. Zato v pravni bitki za dovoljenje še ni rekel zadnje besede, pravijo poznavalci.

Po naših informacijah si Cerarjeva vlada v Savi Re ne želi hrvaškega lastnika, prav tako noče, da bi drugo največjo zavarovalnico prevzel človek, ki je postal tranzicijski bogataš s privatizacijo Tvornice duhana Rovinj in nekaterimi domnevno sumljivimi posli. Zato ne namerava spremeniti klasifikacije naložbe in želi v Savi Re zadržati pomemben, torej najmanj 25-odstotni državni delež.

Odgovor Adris grupe na članek. Dopolnjeno v sredo, 07.12. 2016, ob 15:22 (besedilo objavljamo nespremenjeno v izvirni različiciic):
 
Adris grupa je nastala leta 2003 na 130-letni tradicji Tvornice duhana Rovinj, ki je privatizirana leta 1990. Lastniki tovarne so tedaj postali njeni zaposleni. 25 let kasneje, se pravi danes, več kot 70 odstotkov podjetja je še zmeraj v lasti sedanjih in nekdanjih zaposlenih. Predsednik uprave, gospod Vlahović, ima 14.1 % temeljnega kapitala podjetja in, kot vidite, nikakor ni edini lastnik, ampak največji posamični delničar. Poleg tega niti TDR niti Adris grupa nista nikdar bila kaznovana, pravzaprav, kljub vsem izzivom globalnega trga, predstavljata primer uspešnega in etiki ustreznega poslovanja. Še posebej je zaznan naš investicijski prispevek skupnostim, v katerih poslujemo, ter družbeno dogovorno poslovanje našega podjetja. Naši etični in poslovni standardi so visoki, investiramo v sredinah, ki tudi same negujejo take vrednote, ter bomo pri tem vztrajali.

Kakšen človek naj bo na vrhu Save Re

Insajderji pravijo, da gre pri iskanju vodstva za precejšnje apetite, saj se pri Savi Re prepletajo interesi znanih imen v zavarovalništvu in politiki. Poudarjajo pa, da je za razvoj družbe odločilno, da:

- prihodnji predsednik uprave razume zavarovalniško panogo,
- ima dobre mednarodne zavarovalniške povezave,
- in ima strategijo razvoja.

Sava Re je velik sistem, skupina je namreč prisotna na 80 trgih po svetu in ima 2.500 zaposlenih, zato so pri novem šefu zaželeni izkušnje z vodenjem primerljivih organizacij ter znanje upravljanja, tudi zaradi sprememb v lastništvu, ki so v prihodnje – realno gledano – na vidiku. 

Sava Re | Foto:

Kdo bo dobil pozitivno mnenje za izpolnjevanje standarda fit & proper?

Po mnenju poznavalcev bodo tokrat nadzorniki posebej skrbno razmislili, ali kandidati za šefa izpolnjujejo tako imenovani standard fit & proper, ali so torej primerni z vidika integritete in strokovnosti, kar je pogoj za pridobitev licence za vodenje, ki jo podeljuje AZN. V Savi Re so s tem namreč že imeli težave. Pri prejšnjem nadzorniku pozavarovalnice Branku Tomažiču se je zataknilo ravno pri zadnjem, zato se je moral posloviti s položaja. 

Šestčlanski nadzorni svet naj bi o novem predsedniku uprave odločal na redni seji sredi decembra. 

Ne spreglejte