Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
9. 4. 2015,
14.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 9. 4. 2015, 14.55

6 let, 6 mesecev

Za vas smo našli več kot 300 novih delovnih mest

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Turistični delavci so že v polnih pripravah na poletno sezono. Med drugim bodo potrebovali številne nove sodelavce.

Poletna sezona odpira številne nove zaposlitvene priložnosti, predvsem v turizmu in gostinstvu. Pri večjih turističnih podjetjih oziroma hotelih smo preverili, koliko novih sodelavcev bodo potrebovali.

Z vprašanjem smo se obrnili na Postojnske jame, Park Škocjanske jame ter družbe Hoteli Bernardin, Sava Turizem in Terme Čatež.

Največ dodatnega kadra potrebujejo v Postojnskih jamah Med njimi bodo največ zaposlovali v Postojnskih jamah, kjer je bilo konec marca zaposlenih 135 ljudi, v poletni sezoni pa se jim bo pridružilo dodatnih 200 delavcev. Od tega bo približno 60 zaposlitev za določen čas in približno 140 študentov.

Medtem ko so z večino novih sodelavcev, ki jih bodo zaposlili za določen čas, razgovore že opravili, pa bodo aprila še iskali študente, je povedala Katja Dolenc Batagelj.

Iščejo delavce, usposobljene za delo v gostinstvu, za vodenje po znamenitostih, promocijo in delo v trgovini.

V Škocjanskih jamah iščejo še deset študentov Dodatno delovno silo bodo potrebovali tudi v sosednjih Škocjanskih jamah, kjer je stalno zaposlenih 24 ljudi, medtem ko bodo za poletno sezono dodatno potrebovali še 13 honorarnih sodelavcev, s katerimi so razgovore že opravili. Z njimi bodo sklenili pogodbe o zaposlitvi za šest mesecev. Kot je povedal direktor Stojan Ščuka, so razpis, kot običajno, objavili februarja.

Poleg tega bodo potrebovali še deset študentov. Sezonski delavci bodo vodili oglede po jamah, parku in muzejskih zbirkah ter opravljali naravovarstveni nadzor.

"Za opravljanje teh nalog je nujno znanje vsaj dveh tujih jezikov ter opravljen izpit za jamarskega vodnika in izpit iz poznavanja zavarovanega območja Parka Škocjanske jame," je opozoril Ščuka.

Hotelirji iščejo natakarje in kuharje Intenzivnost dela se med poletno sezono poveča tudi v hotelih, zato bodo v družbi Hoteli Bernardin, ki trenutno zaposluje 364 ljudi, število zaposlenih povečali za približno 25 odstotkov, kar pomeni okoli 90 ljudi.

Potrebujejo predvsem strežno osebje in kuharje, ki jih bodo zaposlili za določen čas od štirih do šestih mesecev. Dodano zaposlovanje so že začeli, zaposlovali pa bodo vse do junija, nam je sporočila Urška Koler.

V postopku iskanja, predvsem natakarjev in kuharjev, so tudi v družbi Sava Turizem, kjer bodo največ dodatno zaposlovali na Bledu, kjer bodo število redno zaposlenih povečali za deset odstotkov.

Prav tako bodo po navedbah direktorja za kadre Igorja Škrinjarja dijakom in študentom omogočili opravljanje prakse.

V Termah Čatež potrebujejo čistilce Čeprav so terme pri turistih aktualne tudi v hladnejših mesecih, se delo v poletni sezoni okrepi tudi za njih. Za poletno turistično sezono bodo tako v Termah Čatež, kjer zaposlujejo 389 ljudi, dodatno za določen čas zaposliti približno 20 oseb, pa tudi večje število študentov in dijakov. Nove sodelavce bodo iskali od aprila do junija, potrebovali pa jih bodo za delo v gostinstvu, čiščenje objektov in delo na kopališču.

Agencije iščejo turistične predstavnike Medtem se že končujejo tudi avdicije, na katerih turistične agencije iščejo nove turistične predstavnike na destinacijah, kjer letujejo njihovi turisti.

Pri Intelekti bodo tako letos zaposlili dodatnih od 15 do 20 ljudi, medtem ko jih v agenciji Relax potrebujejo med 15 in 25, poleg turističnih predstavnikov tudi za pomoč v administraciji in pri drugih preprostejših opravilih.

Delo turističnih predstavnikov večinoma opravljajo mladi, največkrat študentje, ki delajo prek študentske napotnice.

Od predstavnikov agencije pričakujejo "karizmatičnost, iskrenost, podjetnost in razgledanost, poleg angleščine pa še znanje nemščine, italijanščine ali madžarščine", je pojasnil direktor Intelekte Boris Farkaš. Izbor zato vsako leto poteka že v zimskih mesecih, saj pred odhodom na destinacije v maju in juniju nove predstavnike čakajo še usposabljanja, pravi Nika Vrhovnik iz agencije Palma, ki predstavnike pošilja na 16 različnih destinacij.

Ne spreglejte