Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2013,
16.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aha Mura

Sreda, 12. 6. 2013, 16.09

7 let, 2 meseca

Z odpuščanjem v Aha Muri poslabšanje slike pomurskega trga dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kriteriji za pripravo seznama 330 delavcev, ki bodo izgubil delo v družbi Aha Mura, so usklajeni, zdaj se pripravlja seznam, je povedala solastnica družbe Mojca Lukančič.

Kot pravi, bodo prve odločbe delavcem predvidoma izročili konec prihodnjega tedna. S tem odpuščanjem se bo sicer slaba slika na trgu dela v Pomurju še poslabšala. Murskosoboška območna služba Zavoda RS za zaposlovanje beleži 18,6-odstotno stopnjo registrirane brezposelnosti, konec maja pa je bilo tam prijavljeni 8513 brezposelnih.

V Pomurju se je sicer v zadnjih treh letih število brezposelnih zmanjševalo V Pomurju se je sicer, za razliko od povprečja Slovenije, v zadnjih treh letih število brezposelnih zmanjševalo, a to ni "zgodba o uspehu", saj je regija glede na stopnjo registrirane brezposelnosti še vedno v državnem vrhu, je izpostavila direktorica murskosoboške območne službe zavoda za zaposlovanje Cvetka Sreš.

Tudi maja letos je bilo v Pomurju za en odstotek manj brezposelnih kot konec lanskega maja, res pa je, da je k temu dosti pripomoglo dejstvo, da je v Pomurju letos veliko prej brezposelnih vključenih v programe javnih del, a je to začasne narave, je poudarila Sreševa.

Glede dogajanja v Aha Muri pa je povedala, da so se predstavniki zavoda za zaposlovanje že sestali s predstavniki družbe. Dogovorili so se, da bodo predstavniki zavoda navzoči v času izročanja odpovedi zaposlenim, da jih bodo lahko sproti in pravočasno seznanjali z nadaljnjimi postopki in roki. Podjetje je zavodu najavilo, da bo odpustilo 330 od skupno nekaj več kot 1500 zaposlenih v Aha Muri.

Kriteriji: delovna doba, učinkovitost in socialni kriterij Kriteriji, ki jih je sindikat v podjetju Aha Mura podal vodstvu glede priprave seznama za odpuščanje, so delovna doba, učinkovitost in socialni kriterij, je povedala predsednica sindikata Aha Mure Jolanka Horvat, ki pa ni seznanjena, kdaj točno bo seznam pripravljen.

Glede plač za maj, ki so predvidene za izplačilo 18. junija, pa je Horvatova dejala, da je trenutno obljubljeno, da bodo plače pravočasno izplačane, tako da morebitnih stavkovnih aktivnosti za zdaj ne pripravljajo. Se bo pa predsednica sindikata predvidoma v četrtek sestala z vodstvom podjetja.

Tudi Lukančičeva ni znala napovedati, kdaj bo seznam pripravljen, saj ga pripravlja management podjetja, je pa dejala, da bodo seznam pripravili skrbno iz z vso pozornostjo ob upoštevanju vseh vidikov. Povedala je še, da trenutno intenzivno delajo na pridobivanju novih poslov, da ima blagovna znamka velik ugled v tujini in da bodo zdajšnja prizadevanja sadove obrodila čez približno leto dni.

Ne spreglejte