Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2017,
18.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

4

Natisni članek

Lidia Glavina SDH

Sreda, 22. 2. 2017, 18.10

6 let, 6 mesecev

Državne milijarde bo še naprej upravljala Lidia Glavina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

4

Lidia Glavina | Foto STA

Foto: STA

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je za predsednico uprave imenoval Lidio Glavina, ki je SDH začasno vodila od julija lani. Nadzorniki pa danes niso imenovali novega člana uprave. V stranki SD naj bi na tem mestu želeli videti Matevža Marca, nekdanjega člana uprave Save, ki pa mu v SMC niso naklonjeni. Uprava tako za zdaj s članico Nado Drobne Popovič ostaja dvočlanska.

"Po poglobljeni oceni kandidatov, upoštevajoč njihove strokovne, strateške, operativno-vodstvene, organizacijske in osebnostne kompetence ter tudi specifične kompetence, je Nadzorni svet SDH kot najprimernejšo kandidatko za predsednico uprave SDH izbral Lidio Glavina, medtem ko izmed prijavljenih kandidatov za člana uprave SDH ni imenoval nobenega kandidata," so sporočili iz SDH.

Prvi nadzornik Damjan Belič je po koncu seje pojasnil, da je bila Glavina imenovana za obdobje štirih let. Kot je dodal, so danes sklenili tudi pogodbo o zaposlitvi z novo predsednico uprave, za razliko od preteklih pogodb s predsedniki uprav SDH, pa je ta sklenjena za določen čas. Prijav za predsednika uprave SDH je bilo po besedah prvega nadzornika osem, v najožjem izboru sta bila kandidata dva. "Po tehtni in skrbi presoji smo sklenili, da Glavina najbolj ustreza želenemu profilu po mnogih karakteristikah."

Glavina je po današnjem imenovanju dejala, da bo SDH pod njenim vodstvom še naprej osredotočen na upravljanje državnega premoženja. "V upravljanje spadajo tudi prodaje in nakupi in mi bomo delali na tem, da se državno premoženje upravlja na najboljši možen način," je bila kratka.

V ozadju spor med SMC in SD

Nadzorni svet SDH bi moral sicer o teh imenovanjih odločati že prejšnji teden, a se je takrat očitno zgodila blokada odločanja. Sejo so preložili za en teden. Uradno zaradi bolezni enega od treh članov nadzornega sveta Duška Kosa, zadnjega so v svet imenovali na predlog Socialnih demokratov.

Neuradno pa naj bi bil v ozadju spor med Stranko modernega centra (SMC) in Socialnimi demokrati (SD) o imenovanju tretjega člana uprave SDH. V SD želijo na tem položaju videti Matevža Marca, nekdanjega člana uprave Save, ki nima podpore SMC. 

Belič: Ni šlo za politične pritiske

Glede neimenovanja člana uprave je Belič danes pojasnil, da se je nadzorni svet odločil, da bo zaključil kandidacijski postopek in se bo izbornega postopka ponovno lotil po popolnitvi nadzornega sveta, kar bo predvidoma opravljeno s strani DZ. V sporočilu so na SDH dodali, da se bo to zgodilo po imenovanju nadzornikov oz. najkasneje na aprilski seji nadzornega sveta. 

Zanikal je, da bi šlo za politične pritiske. "Člani nadzornega sveta pri svojem delu delujemo avtonomno in samostojno. V kolikor bi bili kakršnikoli pritiski na naše odločanje, smo dolžni te pritiske prijaviti protikorupcijski komisiji. Teh pritiskov ni bilo," je zatrdil.

SDH | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Glavinova je pred imenovanjem podala odstopno izjavo z mesta članice nadzornega sveta SDH in tudi pisno izjavo, da ni okoliščin, ki bi po določbah Zakona o gospodarskih družbah in Zakona o Slovenskem državnem holdingu nasprotovale njenemu imenovanju.

Kdo je Lidia Glavina?

Lidia Glavina, ki je bila imenovana za mandatno obdobje štirih let, je diplomirana ekonomistka z izkušnjami pri vodenju velikih poslovnih sistemov. Od 15. julija 2016 je opravljala funkcijo začasne predsednice uprave SDH (pred tem je bila od julija 2015 članica nadzornega sveta SDH, od imenovanja v upravo družbe pa funkcije članice nadzornega sveta SDH ne opravlja). V preteklosti je bila več kot 10 let na vodilnih mestih v Electroluxovem koncernu, ki je imel za evropski sektor sedež v Belgiji, ter finančna direktorica družbe Husqvarna Forest & Garden v Sloveniji.

Ne spreglejte