Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
13.13

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

NLB delnice prodaja

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 13.13

5 let, 5 mesecev

Z današnjim dnem malim vlagateljem na voljo delnice NLB #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Z današnjim dnem bodo v okviru javne ponudbe delnic NLB (IPO) vrednostni papirji na voljo malim vlagateljem. Vpis se bo začel ob 9. uri, končan pa bo 7. novembra ob 13. uri. Za vpis delnic je NLB opremila 10 poslovalnic po državi. NLB je sicer v petek objavila prospekt za IPO, v katerem je cenovni razpon za delnico določen med 51,50 evra in 66 evri.

Z objavo prospekta se je tako v drugem poskusu vendarle uradno začela prodaja delnic 100-odstotno državne največje slovenske banke po metodi IPO. Po tistem, ko bo 7. novembra poteklo obdobje za izkaz interesa za nakup delnic NLB pri fizičnih osebah, bo zadnji dan knjiga naročil odprta za institucionalne vlagatelje. Dan zatem bo znana končna cena za delnico, na katero bodo vplivali razmere na trenutno zelo negotovem trgu in s tem povezano povpraševanje vlagateljev.

Prehod za pešce na Kajuhovi ulici v Ljubljani
Novice Bodo pred nevarnim prehodom za pešce v Ljubljani zmanjšali omejitev hitrosti?

Država bo malim vlagateljem ponudila 10 odstotkov delnic

Država, ki prodaja najmanj 50 odstotkov plus eno delnico in največ 75 odstotkov minus eno delnico, bo malim vlagateljem ponudila 10 odstotkov delnic, preostanek pa institucionalnim vlagateljem. Prodajalec bo na koncu delnice prerazporedil iz ene v drugo tranšo, odvisno od količine vpisov v posamezni tranši.

Za vpis delnic je NLB opremila 10 poslovalnic po državi. Tri so v Ljubljani (osrednja poslovalnica na Trgu republike 2 in poslovalnici Šiška ter Bežigrad), poleg teh pa še poslovalnico Domžale 1, poslovalnico Seidlova v Novem mestu in poslovalnico Rudarska v Velenju ter poslovalnice v Kopru, Kranju, Mariboru in Murski Soboti.

benetke
Sportal Poglejte, v kakšnih brutalnih pogojih so tekli na beneškem maratonu #video

Koliko zanimanja so vlagatelji pokazali na začetku NLB, ne more razkriti

Vlagatelji - fizične ali pravne osebe, ki niso dobro poučeni vlagatelji - morajo kupiti najmanj 10 delnic, vpisati in vplačati pa jih morajo po ceni na zgornji meji razpona, torej po 66 evrov. Po tistem, ko bo znana končna cena delnice v IPO, jim bo NLB razliko vrnila. Vse druge informacije za vlagatelje so v prospektu in njegovem povzetku, ki ju dobijo na vpisnih mestih, skupaj s statutom NLB.

Kot je novinarjem povedala direktorica poslovne mreže NLB Tanja Ahlin, morajo imeti mali vlagatelji s seboj osebni dokument in davčno številko, odprt pa morajo imeti tudi trgovalni račun. Za nerezidente Slovenije je medtem potrebnih nekaj več dokumentov. Interesenti se lahko zglasijo osebno ali prek pooblaščenca, pri čemer pa mora ta v tem primeru prinesti overjeno notarsko izjavo.

Drugih informacij, na primer o tem, koliko zanimanja so mali vlagatelji pokazali na samem začetku, v NLB zaradi strogih komunikacijskih omejitev ne morejo dati.

Donald Trump
Trendi Donald Trump in njegov dežnik: "Poglejte tega psihopata"

Cena ni visoka, ker razmere na trgu niso najboljše

Potrjeni cenovni razpon - ta pomeni od 68 do 88 odstotkov knjigovodske vrednosti NLB, ki je sredi leta dosegla 75,40 evra - ni postavljen visoko, ker razmere na trgu v tem času niso najboljše. Tako ni najbolj ugoden za prodajalca, torej državo. Ob upoštevanju osnovnega kapitala NLB razpon ponudbene cene banko vrednoti na 1,03 do 1,32 milijarde evrov.

Pomeni pa dobro investicijsko priložnost za male vlagatelje oziroma fizične osebe in za institucionalne vlagatelje. NLB je namreč nedavno do leta 2023 napovedala približno 12-odstotni donos na kapital in izplačilo dividend v vrednosti okoli 70 odstotkov dobička NLB Skupine. To bi ob teh cenah delnic omogočilo več kot 10-odstotni dividendni donos.

Novice Drava bo poplavljala, pristojni ne izključujejo evakuacij #video #foto

Vpis delnic bo mogoč le v desetih poslovalnicah

Neuradno je mogoče slišati, da zanimanje med slovenskimi (nedržavnimi) institucionalnimi vlagatelji obstaja, so pa ti regulatorno omejeni pri tem, koliko delnic ene same družbe lahko kupijo. Prav tako bi lahko interes izkazali institucionalni vlagatelji iz regije, na primer hrvaški pokojninski skladi. Vprašanje pa je, kakšen bo interes malih slovenskih vlagateljev.

Kljub temu da so danes razmere v gospodarstvu in finančnem sistemu bistveno drugačne kot pred krizo, je namreč še vedno živa negativna izkušnja z IPO Nove KBM. Prav tako je časa za vpis delnic razmeroma malo, vpis delnic pa bo mogoč le v desetih poslovalnicah po državi. Ta teden bo tudi počitniški.

Bitstamp
Novice Eden najbogatejših Slovencev prodal podjetje, ki mu je prineslo milijone

Država mora skladno z že drugič spremenjenimi zavezami, ki jih je dala Evropski komisiji v zameno za sanacijo NLB ob koncu 2013, letos prodati vsaj 50 odstotkov in delnico največje banke v državi, preostanek pa do konca prihodnjega leta. Po prvotnih zavezah bi morala banko sicer prodati do konca leta 2017.

Pred dnevi pa je stekla tudi prodaja Abanke, ki naj bi bila končana do sredine prihodnjega leta.

Ne spreglejte