Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2017,
17.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

proračun Mateja Vraničar Erman

Četrtek, 28. 9. 2017, 17.29

6 let, 6 mesecev

Ministrica Vraničar Ermanova nam napoveduje dve "zeleni" proračunski leti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Vlada načrtuje, da bo država v prihodnjih dveh letih poslovala s presežkom, torej bodo proračunski prihodki presegali odhodke. To nam ni uspelo od leta 1995. Če bi ostalo pri proračunskem presežku, bi vlada presežek porabila za zmanjševanje 31,7-milijardnega dolga, napoveduje finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Video: Planet TV


Vlada je sprejela predlog državnih proračunov za leti 2018 in 2019, v katerih se več denarja namenja predvsem za infrastrukturo, znanost, varnost in zdravje. 

Vrnitev v zeleno

Letos naj bi imela država 717-milijonski primanjkljaj - to je okrog 1,6 odstotka BDP -, a trenutno vlada zaradi izgub v zdravstvu pripravlja rebalans, ki bo primanjkljaj poglobil. | Foto: Vid Ponikvar Letos naj bi imela država 717-milijonski primanjkljaj - to je okrog 1,6 odstotka BDP -, a trenutno vlada zaradi izgub v zdravstvu pripravlja rebalans, ki bo primanjkljaj poglobil. Foto: Vid Ponikvar Medtem ko letos sprejeti proračun predvideva 717-milijonski primanjkljaj - vlada zaradi izgub v zdravstvu sicer pripravlja rebalans, ki ga bo še povečal -, naj bi v prihodnjih dveh letih država spet poslovala v zelenem.

Tako predlog sprememb proračuna za leto 2018 predvideva proračunske prihodke v višini 9,676 milijarde evrov, odhodki naj bi dosegli 9,625 milijarde evrov, presežek pa bo nominalno znašal 50,9 milijona evrov (to je okrog 0,1 odstotka BDP). 

Predlog proračuna za leto 2019 predvideva 9,750 milijarde evrov prihodkov in 9,697 milijarde evrov odhodkov ter s tem 53,8 milijona evrov presežka, kar je prav tako 0,1 odstotka BDP.

Vlada (na fotografiji finančna ministrica Mateja Vraničar Erman) je predloga proračunov za leti 2018 in 2019 sprejela tik pred iztekom roka, saj mora proračunske dokumente vsako leto poslati v DZ najpozneje do 1. oktobra. | Foto: STA , Vlada (na fotografiji finančna ministrica Mateja Vraničar Erman) je predloga proračunov za leti 2018 in 2019 sprejela tik pred iztekom roka, saj mora proračunske dokumente vsako leto poslati v DZ najpozneje do 1. oktobra. Foto: STA ,

Kaplja v dolžniško morje

Kot je pojasnila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, bo presežek - če bo pri tem seveda ostalo, saj se ponavadi med letom z rebalansi odhodki povečujejo - namenjen zmanjševanju dolga države.

Ta je konec lanskega leta znašal 31,7 milijarde evrov, tako da bi tudi zdaj načrtovani presežek le malce znižal znesek.

 

"Javne finance pripravljamo na obrat cikla"

Ministrica je ob predstavitvi proračunskih dokumentov še pojasnila, da se gospodarstvo po njenih ocenah še ne pregreva, prav tako še nismo blizu obrata gospodarskega cikla, vendar obstaja cela vrsta negotovosti. Na ministrstvu za finance zato pripravljajo javne finance na obrat v gospodarskem ciklu. "To  počnemo z zniževanjem javnofinančnega primanjkljaja in pa dolga," je dodala.

Ne spreglejte