Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2017,
18.56

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vlada Maribor Magna Steyr

Torek, 7. 3. 2017, 18.56

7 let, 1 mesec

Vlada zagotovila 3,6 milijona evrov za Magnino tovarno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Magna | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vlada je izvedla prerazporeditev pravic porabe iz tekoče proračunske rezerve in za vzpostavitev nove proizvodne cone v občini Hoče-Slivnica zagotovila sredstva v skupni višini 3,6 milijona evrov. Avtomobilski velikan Magna oziroma njegovo graško podjetje Magna Steyr je s tem še korak bližje svojemu novemu obratu v Sloveniji.

Kot so danes spomnili v uradu vlade za komuniciranje, je vlada 13. oktobra sprejela sklep o spremembah programa spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico v obdobju 2013-2018, s katerim je v program umestila novo vsebino, in sicer vzpostavitev proizvodne cone v občini Hoče-Slivnica. S tem je podprla aktivnosti za vzpostavitev proizvodne cone na problemskem območju z visoko brezposelnostjo.

Vlada je nato 24. januarja sprejela še sklep, s katerim je v veljavni načrt razvojnih programov 2017-2020 uvrstila vzpostavitev proizvodne cone Hoče-Slivnica. V okviru tega ukrepa so predvidene aktivnosti pridobivanja zemljišč za vzpostavitev proizvodne cone in aktivnosti primernega prostorskega urejanja za privabljanje investitorjev.

Na podlagi tega se bo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo prerazporedilo sredstva iz tekoče proračunske rezerve v skupni višini 3,6 milijona evrov.

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji s sklepom že pozvala tudi Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, da za zagotovitev predkupne pravice upravičencem na njihov predlog proda ali odda v zakup kmetijska zemljišča na območju Rač in Rogoze, ki so v njegovem upravljanju. Hkrati je javni zavod Rinka pozvala, naj se odreče že najeti zemlji. Gre za tiste lastnike zemljišč, ki živijo od kmetijske dejavnosti, in se v okviru vzpostavljanja proizvodne cone Hoče oziroma novega obrata avtomobilskega giganta Magna niso odločili za prodajo.

Nova cona bo umeščena med javnim mednarodnim letališčem Edvarda Rusjana Maribor in industrijsko cono Hoče I11, v neposredni bližini avtocestnega križišča in evropskih prometnih koridorjev, ki povezujejo Dunaj, Budimpešto, Zagreb in Ljubljano.

Ne spreglejte