Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2016,
14.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

stečaj

Petek, 4. 3. 2016, 14.50

7 let, 2 meseca

Višji sodniki T-2 (ponovno) pošiljajo v stečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Višje sodišče je ugodilo pritožbi upnikov, DUTB in dveh družb v lasti Hypo banke, in telekomunikacijskega operaterja T-2 pošilja v stečaj.

Stečaj so zahtevale Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), družba TCK, na katero je Hypo banka prenesla nestrateške naložbe, in Banka Celje. Kolikšen dolg imajo bančne upnice do telekomunikacijskega operaterja, ni natančno znano. V T-2 so lani po poročanju nekaterih medijev pojasnili, da terjatve treh družb znašajo 124,8 milijona evrov, po poročanju drugih medijev je imela samo DUTB lani za 150 milijonov evrov terjatev.

Za stečajno upraviteljico je sodišče imenovalo Danico Čuk, ki je bila za stečajno upraviteljico uimenovana že septembra 2014, ko je bil T-2 prvič poslan stečaj.

V podjetju Garnol, ki lastniški obvladuje T-2, so nad odločitvijo sodišča presenečeni. V naslednjih dneh bodo podrobno preučili in tudi v prihodnje uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito svojih interesov, pravijo.

Ping pong na sodišču

Upniki so zahtevo za stečaj prvič vložili že maja 2014. Vse od tedaj se na sodiščih bije boj med upniki, ki imajo 107 milijona evrov terjatev do telekomunikacijskega operaterja, ter lastnikom T-2. Gre za družbo Garnol, ki je v lasti Štefana Krča, zastopnik T-2 je Jurij Krč.

Sodišče je prvič stečaj začelo septembra 2014, a je mesec dni kasneje višje sodišče sklep - in uvedbo stečaja - razveljavilo. Junija lani je novo zahtevo za stečaj s strani upnikov zavrnilo že okrožno sodišče, višje sodišče pa je nato avgusta ugodilo pritožbi upnikov in T-2 poslalo v stečaj.

Lastnik, družba Garnol, se je pritožil na ustavno sodišče, kjer je dokazoval, da družba T-2 ni insolventna, kar je pogoj za začetek stečajnega postopka. Ustavno sodišče je septembra podjetje rešilo stečaja do izreka sodbe. V začetku lanskega novembra pa so ustavni sodniki razveljavili odločitev višjih sodnikov z razlago, da je bila podjetju kršena ustavno zagotovljena pravica do enakega varstva pravic in enakega pravnega položaja družbenikov. Višje sodišče namreč družbi ni omogočilo izjasnitve na pritožbo predlagateljev stečajnega postopka.

Ustavno sodišče je zadevo vrnilo višjemu sodišču v ponovno odločanje: višji sodniki pa so danes znova začeli stečaj T-2.

Ne spreglejte