Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2014,
16.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fructal sadje

Torek, 8. 7. 2014, 16.11

7 let, 2 meseca

Vipavska zadruga in Fructal dosegla dogovor o odkupu breskev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Fructal in Kmetijska zadruga Vipava sta se dogovorila, da bo Fructal odkupil vso ponujeno količino breskev. Osnovna odkupna cena znaša 20 centov na kilogram, kar je 15 odstotkov nad tržno vrednostjo.

Cena breskev, ki so sestavni del Fructalovih izdelkov Vipavska breskev, pa znaša 28 centov na kilogram, so sporočili iz Fructala.

Ta dodatek v ceni izhaja iz skupnega projekta Vipavske breskve, ki sta ga Fructal in Kmetijska zadruga uvedla lani septembra z izdelkom Fructal Natura 100% Vipavska breskev. Fructal je nabor izdelkov razširil še s Fructal Superiorjem Vipavska breskev ter ledenim čajem Vipavska breskev, so spomnili v družbi.

Kot so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost, so to blagovno znamko uvedli z namenom podpreti lokalno pridelovalno industrijo. To so potrošniki nagradili, saj je prodaja teh izdelkov po njihovih navedbah presegla pričakovanja.

Letos pričakujejo odkup okrog 700 ton breskev Direktor Kmetijske zadruge Vipava Boris Bajc je povedal, da letos pričakujejo odkup okrog 700 ton breskev. V Fructalu so zagotovili, da bi jih lahko odkupili tudi do 1500 ton, vendar bo letošnji pridelek ponovno skromnejši od najboljših letin v preteklosti. Temu botrujejo tudi manjše površine breskovih nasadov, saj se nekaterih starih nasadov ne obnavlja več.

Lani so v Fructal pridelovalci prodali 560 ton, letošnja letina pa je le nekoliko večja od lanske. Tudi cene so višje od lanskih - začetnih 16 centov za kilogram so pozneje z dodatki dvignili na 20 centov.

"Zato pričakujem, da bo letošnja cena ob poplačilu nekje med 24 in 26 centov za kilogram, kar je za pridelovalce že tržno zanimivo," je še povedal Bajc.

Lanska letina bo pridelovalcem dokončno plačana v tem mesecu, je še povedal Bajc. Pod enakimi pogoji, torej plačilom v šestih obrokih, pri katerih bo poračunan tudi dodatek za prodajo izdelka Vipavska breskev, pa bodo pridelovalci dobili plačan tudi letošnji pridelek.

Ne spreglejte