Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 8. 2012,
10.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 19. 8. 2012, 10.18

7 let, 2 meseca

V slovenskih naravnih zdraviliščih za kar 13 odstotkov manj Italijanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V slovenskih naravnih zdraviliščih so letos v prvih sedmih mesecih prenočitve domačih gostov upadle za 6,2 odstotka, prenočitve gostov iz Italije pa za kar 13 odstotkov.

Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer je dejal, da so v prvih sedmih mesecih prenočitve avstrijskih gostov ostale na lanski ravni, prenočitve Rusov so porasle za 26 odstotkov, Nizozemcev za 58 odstotkov in Izraelcev za 78 odstotkov. Ocenjuje tudi, da so napovedi za avgust glede Italijanov, za katere je to najpomembnejši počitniški mesec, slabe. Skladno s tem pričakuje, da bodo prenočitve italijanskih gostov še naprej upadale. Po mnenju Altbauerja se bodo zdaj še razmeroma stabilni poslovni izidi zdravilišč ob koncu leta, če se bo padanje števila domačih in italijanskih gostov nadaljevalo, zelo poslabšali. "Predvidevali smo težave, a nismo računali, da bo tako hudo" Predsednik Gostinsko-turistične zbornice Zdravko Počivalšek je prepričan, da bi morala tudi država, ki je z enim od splošnih varčevalnih ukrepov za kar 53 odstotkov skrčila proračunska sredstva za promocijo domačega turizma, pomagati turističnemu gospodarstvu pri nastopih na tujih trgih. "Predvidevali smo težave, a nismo računali, da bo tako hudo," priznava Počivalšek, ki je tudi direktor Term Olimia. Obisk domačih gostov, med katerimi prevladujejo družine z otroki in upokojenci, se vztrajno manjša, kar je po njegovem mnenju posledica splošnega prepričanja, da je treba v času krize strogo varčevati. Po besedah Počivalška skušajo vrzel v Termah Olimia nadoknaditi na tujih trgih, saj se zavedajo, da bodo razvojno rast zmogli le z večjim številom tujih gostov. "V naslednjih mesecih imamo najavljenih več tujih skupin, kot smo jih imeli lani v tem času, a kljub temu ne vemo, kaj nam bodo prinesli meseci do konca leta. Vemo pa nekaj: če hočemo v naše zdravilišče pripeljati več tujih gostov, jim moramo za manj denarja ponuditi več in boljše storitve. Temu preprostemu dejstvu podrejamo vse svoje odločitve," je poudaril. V Laškem za 30 odstotkov več Rusov Zavedajoč se dejstva, da bo varčevanje v zdravstveni blagajni omejilo obseg storitev k njim na zdravljenje napotenih slovenskih gostov in da se število domačih gostov znižuje tudi sicer, so se tudi v Thermani Laško v lov na višje število gostov podali na tuje trge. Njihov obisk je bil v sedmih mesecih letos za 18 odstotkov večji kot v lanskem primerjalnem obdobju, največ, kar za 30 odstotkov, se je povečal obisk Rusov.

Thermana je pridobila tudi certifikat Halal za muslimanske goste prilagojeno gostinsko in nastanitveno ponudbo, a je po besedah vodje marketinga Maje Jan prodor na arabski trg zelo težaven. "Ne arabskih in ne drugih tujih gostov ni mogoče pridobiti čez noč, čeprav se s svojo ponudbo zelo trudimo. Seveda nas je strah, kaj bo prinesla jesen," je dejala Janova.

V zreških termah kljub rasti zadržano o obetih V zreških termah so zaradi novega hotela Atrij sicer ob polletju zaznali sedemodstotno rast števila gostov glede na enako obdobje lani, a enako kot v drugih slovenskih zdraviliščih zaradi upadanja števila domačih gostov in splošnega varčevanja zadržano govorijo o obetih v drugi polovici leta. "Domači gostje prihode načrtujejo čedalje manj dolgoročno in rezervacije potrjujejo v zadnjem trenutku, zato skušamo čim več gostov pridobiti na tujem," pravi vodja trženja Barbara Soršak.

V tujino se po goste usmerjajo tudi v Termah Topolšica, čeprav so zanje v tem trenutku še vedno najpomembnejši gostje slovenski upokojenci. "Zaradi krčenja stroškov in nižjih cen smo imeli sicer letos osem odstotkov več nočitev, vendar se zavedamo, da brez tujih gostov naše zdravilišče v prihodnje ne bo več moglo normalno poslovati," je prepričana direktorica Term Topolšica Lidija Fijavž - Špeh. Izraziteje se usmerjajo na avstrijski in nemški trg, zanimiv se jim zdi tudi ruski, jeseni pa bodo v njihovo zdravilišče prvič prišli gostje iz Izraela.

Ne spreglejte